Препаратите вредят ли на домашните любимци?

Препаратите вредят ли на домашните любимци?

Пестицидите са химикали, които се използват за борба с насекоми (за унищожаване на хлебарки, мухи, мравки, против кърлежи и др.) в и около дома, плевели в двора, микроби в банята и гризачи в избите. 

Препаратите за борба с вредители са слабо токсични вещества, използвани за убиване на живи организми като комари, гризачи, плевели и други. Въпреки че не са предназначени да нанасят вреда на нас или нашите домашни любимци, разтворите на химикали могат да бъдат внесени в тялото чрез дишане, поглъщане или абсорбиране през очите, устата, носа, лапите или кожата.

Как да предпазите домашните си любимци от инсектицидите?

Избягвайте да излагате кучетата, котките и останалите животни на директен контакт с отровните вещества. Винаги, когато извършвате обработки на закрито в стаите на дома си, извеждайте животните. След като изсъхнат обработените площи, винаги проветрявайте помещенията и ако е посочено от производителя, измивайте настилките с чиста вода. Вместо химикали, може да използвате инсектициди от натурални масла, които не съдържат вредни вещества и не могат да нанесат вреда на членовете на домакинството ви.

 

Кои препарати са отровни за домашните ви любимци?

Химикалите, които се съдържат във всички видове пестициди са потенциално опасни за животните, отглеждани в дома и фермите. Ако не се използват правилно, могат да им причинят опасни вреди и дори да бъдат смъртоносни. Те поразяват целевия вредител, който непосредствено след като погълне достатъчно количество отрова умира. Всички видове инсектициди за борба с насекоми, хербициди за обработки на тревните площи, както и родентициди могат да причинят вреда на всички живи организми, в това число и на растенията, особено при поглъщане или директен контакт. Те могат да доведат до проблеми със стомаха, припадъци, епилепсия, слабост в мускулите и др. Също опасни са дезинфектантите и препаратите за почистване с високо съдържание на активни вещества като спирт, хлор, амоняк и др.

  • Собствениците на кучета, котки, морски свинчета и др. също могат да прилагат пестицидни продукти върху тревните площи пред домовете или в градините си, за да предпазят животинките срещу бълхи и кърлежи. Разходката на кучето и преминаването му през третираните площи е разрешена след изтичането на поне 12 часа.

Ако пръскате двора срещу кърлежи, първо окосете тревата и полейте обилно. Пръскането се извършва сутрин рано или късно вечер. 

Домашните любимци: кучета, котки, гризачи, могат да бъдат изложени на риск и потенциални вреди, ако вдишат препаратите, имат допир с кожата им, но най-вече ако ги погълнат.

Преди обработка с препарат срещу насекоми:

За да сведете до минимум риска от увреждане и за да не причините вреда на Вашия домашен любимец, трябва да ограничите достъпа му до всички помещения и области, които планирате да третирате с отрови.

  • Уверете се, че всички препарати са безопасно съхранявани на труднодостъпни места. 
  • Винаги четете и следвайте инструкциите на етикета на препарата срещу мухи, хлебарки и др., който ще използвате, преди употребата му, така ще избегнете потенциалните вреди.
  • Премахнете играчките за домашни любимци, леглата, храните и съдовете им за вода, както и купичките за храна от района.
  • Покрийте аквариумите, ако отглеждате рибки, за да предотвратите навлизането на изпаренията от течности или прах от препарат.
  • По време на обработката с препарата срещу насекоми, изключете помпата за въздух. След като проветрите помещението, не забравяйте да я пуснете отново.
  • Ако използвате примамки за гризачи или насекоми, уверете се, че те не са на открити места. Примамките се правят със съставки, които много домашни любимци намират за апетитни и им причиняват вреди.
  • В случай на поглъщане на отрови, незабавно се свържете със спешен център и потърсете съветите на компетентни лекари.

 

В допълнение към общите предпазни мерки, обсъдени по-горе, при обработка на закрито, добре проветрете помещенията преди да организирате завръщането на домашния Ви любимец. 

 

Вече 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми от Европа в областта на прогонването на вредители. В нашия онлайн магазин ще откриете не само най-добрите препарати срещу хлебарки, както и кубчета за хлебарки, а пълна гама продукти за борба с вредителите.

Ако искате да си вземете най-добрите средства и да защитите дома си от инсекти и гризачи, свържете с нас за безплатна консултация!