Борба с Кърлежи

Списъчен Изглед: Табличен
Подредба:

Тревните площи са изключително подходящи за размножаването на насекоми, паразити и най-вече кърлежи, които макар да са малки по размер, всъщност са изключително опасни. Важна причина за борбата с тях е, че те пренасят много различни и опасни болести като Лаймската болест, Марсилската треска, Туларемията, Енцефалит, а могат и да са първопричина за алергии. 

Защо не се усеща, когато сме ухапани от кърлеж?

Ще познаете, че сте ухапани по зачервяването на мястото или по наличието на паразит, а не усещате ухапването, защото кръвопийците отделят секрет, служещ като упойка. Също, няма да усетите, когато техните ларви и нимфи ви ухапят, за да се хранят. Ето защо борбата с тях е необходима. 

Възможно ли е да се предпазите от ухапване?

Борбата с кърлежите изисква най-вече внимание и постоянство, но предпазването от ухапвания е възможно. Необходими са лична защита и контрол на разпространението им върху тревните площи. 

Кога и какво е препоръчително да използвате за лична защита?

Личната защита е важна при посещения на къмпинги, градски паркове, междублокови пространства, селски райони, където се извеждат животни на паша, дори и в клетки, за разхождане на кучета, приюти за животни и други.

Необходимо е да предприемете следните мерки за защита: 

  1. Подбирайте затворени обувки и тесни дрехи с дълги крачоли и ръкави (ако времето позволява).
  2. След посещение на открито е желателно тялото ви да бъде прегледано (тези паразити се закачат най-вече по главата, лицето, и в гънките на нежната кожа). Прегледайте също и кучето си.
  3. Използвайте репеленти. Предлагат се два варианта – за нанасяне върху тялото или дрехите. Опръсквайте личните си вещи – раници, палатки, одеяла и други текстилни материали. Спрейовете са предпочитана форма за лична борба срещу кръвопиещите паякообразни. 

Контрол на кърлежите на открито чрез инсектициди

Най-сигурният начин за борба с тези вредители навън е ликвидирането им е чрез ефикасни препарати инсектициди. Всички препарати, независимо от цените или производителят им, се разтварят във вода и се използват чрез пулверизатори или ръчни пръскачки, като особеностите са следните:

  • Пръскането против тези паякообразни се прави двукратно през 7 дни;
  • Опръскването на тревите винаги трябва да се извършва след като мястото е предварително окосено.

Изваждане на кърлежите

Ако все пак ви ухапе кърлеж, той трябва да се извади. Захваща се с пинсети, които са гладки от вътрешната си страна и са с тънки и остри краища. Можете да използвате и специално изработен за вадене инструмент, наличен на сайта ни. Той е с размер на визитка и се носи удобно в портмонето.

Нашият онлайн магазин Ню фреш е богато зареден със средства от доказани марки за борба с вредителите, а консултантите ни са готови да предложат решение за всеки проблем. Ако ви трябва най-подходящото решение за борба с кърлежите, потърсете екипа ни за безплатна консултация. Гарантираме качество!