Борба с Дървеници

Списъчен Изглед: Табличен
Подредба:

Дървеници - откъде се появихте?

Къде се крият дървениците?
Ухапване от дървеница
С какво се хранят дървениците?
Как да се справим сами с дървениците?
Как се използват препаратите срещу дървеници?
Достатъчно ли е едно третиране с Фикам срещу дървеници?

 

Рядко има човек, който да не е бил хапан от дървеници. Усещането е неприятно и това до голяма степен обосновава пораждането на огромно желание за унищожаването на дървениците. В световен мащаб могат да се изброят приблизително 92 вида от тези неприятни насекоми, но на територията на нашата страна най-често срещаните са креватните дървеници.

Къде се крият дървениците?

Те се крият много успешно в матрака, в неговата рамка, във всякакви пукнатини, дивана и възглавниците, в креслото или в гардероба. Тези вредители са малки и трудно забележими. Борбата с дървениците е особено труден процес. Те са много устойчиви на третиране с препарати, а и скривалищата им възпрепятстват лесния достъп до тях.

Ухапване от дървеница

Ухапвания от дървеници въррху човешки крак

За да имате успех в мисията си за унищожаване на дървениците, трябва преди това да ги идентифицирате. Много често хората бъркат дървениците с бълхите или комарите, съдейки по ухапването. Това допълнително усложнява справянето с дървениците. И  все пак, разлики има.

Ако ухапванията ви са предимно по лицето, шията,  ръцете или краката, то това със сигурност е нападение от дървеници. Веднага се поинтересувайте как да осъществите правилно унищожаването на дървениците!

Друг белег на ухапването от дървеници е липсата на червена точка в средата на петното, както е при ухапването от бълха. Ухапванията от дървеници обикновено са разположени едно до друго в права линия. Не отлагайте третирането с препарат за унищожаване на дървеници.

За появата на дървеници можете да съдите и ако намерите сменена кожа, излюпени яйца, кафеникави петънца по чаршафите и то с неприятна миризма. Прочетете повече за унищожаването на дървениците.

 

 

С какво се хранят дървениците?

Въпреки, че сте идентифицирали какви вредители са ви нападнали, все още не сте готови да започнете борбата с дървениците.  Необходимо е да познавате техните навици, хранене и издръжливост.

Дървениците се хранят нощем и един път на седем дена. Една представителка на вида може да смуче кръв в продължение на 20 минути, а количеството кръв многократно надвишава теглото й. Побързайте да намерите професионалист за унищожение на дървениците.

Тъй като тези насекоми са изключително устойчиви към някои вещества, когато преминете към действия срещу дървеници, следвайте стриктно упътването за дозировка и третиране. 

Според изводите, които правят професионалистите при обработка срещу дървениците, неуспехът е повечето случаи е заради не достатъчно упорито третиране на районите с вредители, както и на липсата на познания за самото насекомо.

Как да се справим сами с дървениците?

Възрастна креватна дървеница

Преди да стартирате третирането за унищожаване на дървеници, трябва да направите визуална инспекция на мястото, което ще третирате. За целта си вземете фенерче и лупа и с тях разгледайте всички места, където може да се намира гнездото на дървениците. 

Разгледайте внимателно спалното си бельо. Ако са дървеници, по чаршафите трябва да има точици кръв от смачкано насекомо или от връщането на изяденото, за да може дървеницата да се провре в скривалището си. Действията по унищожаване на дървениците трябва да започнат незабавно.

Установявайки всички тези неща, можете без да губите време да потърсите подходящ препарат за унищожаване на дървеници и да започнете третиране на района с него.

За разлика от комарите и бълхите, дървениците не пренасят зарази. Това не трябва да ви разколебае да се захванете с унищожаване на дървениците. Проблемите, които възникват са предимно от непоносимостта към слюнката на дървениците. Което може да доведе до алергична реакция.

Дървениците се множат изключително бързо. Борбата с дървениците изисква доста постоянство в пръскането! Колкото по-рано започнете третирането, толкова по-успешно ще е унищожаването на дървениците.

При дълго отлагане на третирането, възможно е насекомите да населят цялото жилище като направят няколко гнезда. Всяко отлагане увеличава проблема и унищожаването на дървениците става изключително трудно.

Започнете със старателно почистване на жилището с прахосмукачка. Тя няма да реализира пълното унищожаване на дървениците, но ще сложи началото. Минете с нея навсякъде -  ръбове, коло копчета, всякакви гънки и шевове. Наблегнете на почистването на пода и первазите, стените и цоклите. Всички гладки повърхности като под, первази, стени изтрийте с препарат след прахосмукачката. Това е следващата полезна стъпка към унищожаване на дървениците.

Спалното бельо трябва да се изпере при висока температура и да се изглади. Същото важи и за завивките, покривките на дивани, легла, гоблени, декоративни възглавници. С това ще постигнете унищожаването на дървениците, скрити по тези места.

Следващото ефективно нещо, което трябва да предприемете за унищожаване на дървениците е да отдалечите леглото от стената. Сложете специални торби за матраците. Всички цепнатини и дупки в жилището трябва да се затворят. Те са потенциални скривалища за дървениците.

След като сте направили всичко това, можете да потърсите професионалисти, които да се заемат сериозно с проблема. Унищожаването на дървениците  ще е най-успешно, ако се използва професионален препарат Фикам и пръскането се направи по правилата. 

Как се използват препаратите срещу дървеници?

Най-ефикасният препарат за дървеници в България е Фикам. Правилната дозировка за борба с ужасните креватни дървеници е 30 гр. от препарата, разтворени в 5 л. вода. Разтворът се приготвя в пръскачка, а количеството е достатъчно за обработка на 100 кв. м. площ. 

Препаратите за унищожаване на дървениците не трябва да попадат върху храна. В стаите, в които се прави пръскането, не трябва да има хора. Не се пръска директно върху матрака, там където се спи. Обработката с препарат за дървеници Фикам се извършва около леглото и под матрака. 

Въпреки, че в аптеките масово се продават препарати за унищожаване на дървеници, то далеч не всички са толкова ефикасни, колкото ни се иска. Ефикасните препарати за унищожаване на дървеници достигат до възрастните насекоми и ги унищожават, независимо къде се намират.

Достатъчно ли е едно третиране с Фикам срещу дървеници?

Не, едно третиране не е достатъчно! Обикновено се правят поне три пръскания през 10-ина дни.