Защо да избера “Фендона” за хлебарки, бълхи, паяци, дървеници?

Защо да избера “Фендона” за хлебарки, бълхи, паяци, дървеници?

10 Предимства на препарата Фендона СК

 1. Действа бързо и ефективно.
 2. Има дълготрайно и остатъчно действие.
 3. Има силен профил на безопасност.
 4. Подходящ е за приложение в дома, в сгради за обществено ползване, както и в промишлеността.
 5. Без остатъчна миризма и не оставя следи.
 6. Одобрен е за зони, където се извършва обработка на храни.
 7. Препоръчва се от СЗО за контрол на маларията.
 8. Контролира широк спектър от насекоми - против хлебарки, мравки, мухи, дървеници.
 9. Ниска разходна норма.
 10. Използва се за употреба на закрито и открито.

Защо да използваме именно Фендона ?

Този биоцид на швейцарската фирма Syngenta се е доказал през годините с отблъскващото си действие срещу пълзящите и летящи насекоми. Препаратът унищожава инсектите, чрез активната си съставка алфа-ципеметрин, причинявайки им несъвместими с живота вреди, като същевременно е с ниска токсичност и икономичен.  Благодарение препаратът ефективно и бързо поразява инсектите в третираните зони.

Важно е, че това е инсектицид с висок профил на безопасност както за човека, така и за животните и околната среда. Не случайно е одобрен е за професионална употреба в кухни на ресторанти и кафенета, хотели, всякакви предприятия за производство, обработка и пакетиране на храни, както и в складове за съхранение на хранителни стоки.

Представлява уникален и рядък инсектициден продукт, комбинация от ниска доза и силен профил на действие, характеристики, които отреждат на Фендона високо място в списъка на препоръчителните препарати от Световната здравна организация за употреба срещу комари, хлебарки, мравки, бълхи, кърлежи, мухи носещи малария. А остатъчната му активност помага да се гарантира, че насекомите няма да се върнат най-малко девет месеца.

Защо да използваме Фендона като спрей с вътрешен остатъчен ефект?

Препаратът е подходящ за третиране с т.нар. остатъчно пръскане на закрито и е включен в разрешените препарати пиретроиди като част от официалните програми за обществено здраве. Прилага се върху стени и други повърхности, където вредните насекоми обитават. За разлика от много други подобни химикали, Фендона действа на почти всяка повърхност, защото кристалните му частици се задържат за дърво, стъкло, тухли, бетон и зидария. Препаратът е на водна основа, така че няма значителна миризма, не оцветява и не деформира повърхностите, има ниска степен на кожни раздразнения, фактор, който я прави подходяща за пръскане против хлебарки в закрити помещения.

Класифициран е от СЗО като инсектицид с най-ниска токсичност.

Контролът на комарите, които носят малария, е приоритет в областта на общественото здравеопазване, но Фендона се използва от професионалистите в борбата с вредителите из целия свят, за да контролира широк спектър от други летящи и пълзящи болестотворни насекоми, включително дървеници, бълхи, паяци, кърлежи.

Как да дозираме Фендона?

 • срещу хлебарки – приготвя се разтвор от 9 мл инсектицид и 1 л вода, достатъчен е за 20 кв.м;
 • против комари, мухи и бълхи – 5 мл в 5 литра вода за 20 кв.м. площ;
 • срещу кърлежи и мравки – 1 мл Фендона, разтворен в литър вода, покриващ 20 кв. м.

Инструкции как да ползваме Фендона СК

Третиране срещу хлебарки – С готовия разтвор опръскайте местата, където сте забелязали активност. Не пропускайте топлите области, където са скривалищата на хлебарките (печка, зад фризери, щрангове, шкафове, фуги, ъгли). Не забравяйте банята и други помещения с по-висока влажност. Напръскайте с препарата навсякъде, може да се укриват хлебарките. Напуснете помещението за 2 часа. Не мийте третираните площи поне за едно денонощие. При нужда, повторете обработката след седмица.

Пръскане против комариОбработете тревните площи и зоните с растения в двора и градината. Напръскайте пътеките и площадките, пред входа на дома. Ако имате изкуствено езерце, фонтан или друг воден източник, задължително третирайте и около него. Препоръчително е да пръскате късно вечер, когато комарите се събират ниско до земята за почивка. При дъжд, повторете обработката, както и след период от 2 седмици.

Срещу бълхи обработките се правят на интервал от две седмици.

Не забравяйте, винаги да използвате прясно приготвен работен разтвор.

За да обработите с Фендона почистете старателно дома си, приберете играчките на детето от земята или предметите, с които може да играят домашни любимци. Измийте предварително пода, защото няма да може се чисти за известно време. При пръскане – затворете добре прозорците. Ако имате аквариуми или клетки с животни, преместете ги в друга стая, докато трае обработката. Приготвяте си разтвор. Сложете ръкавици и маска и започнете обработката на помещението с Фендона.

При самото третиране, бъдете педантични. Пръскайте по дължината на всички стени, по ъглите. Обхванете шкафовете и гардеробите. Нанесете препарат и над кухненските шкафчета, по ъглите, около вентилационните отвори. Свалете защитното облекло и напуснете жилището по-експедитивно. Времето нужно на препарата да подейства е час. Приберете се и отворете прозорците. Не мийте обработените повърхности. Препаратът не бива да се отмива поне 2 седмици.

Карантинен срок при употреба на Фендона

 • за закрити помещения - Необходимо е да напуснете стаята, непосредствено след обработка и да изчакате най-малко 2 часа, за да може инсектицидът да изсъхне. След като се върнете, проветрете добре. Обработените площи не трябва да се мият поне 14 дни. 
 • за храни - Карантинният срок е 24 часа/ 1 ден, когато този пиретроиден инсектицид се използва в складове за хранителни продукти за контрол на вредителите по храните.

Откъде да купите Фендона?

В онлайн магазина ни NewFresh.org може да закупите препарата Фендона СК в разфасовка от 500 мл на отлична цена. Просто добавете продукта в потребителската си кошница и попълнете данните си за доставка. Ако имате късмет, може да се сдобиете и с код за отстъпка от цената. За да дозирате прецизно инесктицида, след като го получите на удобен за Вас адрес, ползвайте дозаторна спринцовка и ръчна пръскачка. Фендона е класифициран от СЗО като най-ниско токсичен препарат. В случай, че желаете повече информация относно начините за контрол на летящи и пълзящи инсекти, свържете се с консултантите ни.

Да повторим накратко: 

Препаратът действа бързо и има продължителен ефект. Активната съставка работи както при контакт, така и чрез поглъщане, за да се премахнат насекомите за броени минути. Фендона на Синджента, Швейцария се препоръчва от Световната здравна организация за контрол на маларията и се използва активно не само срещу комари, но и за унищожаване на хлебарки, мравки, бълхи, кърлежи, дървеници, мухи на открито и закрито.

Публикувано от Марчела Димитрова