10 малко познати факта за хлебарките

10 малко познати факта за хлебарките

10 малко познати факта за хлебарките

 

Чували ли сте познатата испанска народна песен, "La Cucaracha"? Странно или не,  в нея се разказва за хлебарка, която не може да ходи, защото е загубила един от шестте си крака. Макар, обичаната песен да е предназначена да забавлява децата, когато я пеят, то е малко вероятно някой да изпитва същата привързаност към многокракия лирически герой, разпространяващ опасни болести.

Повечето собственици на жилища са наясно с рисковете за здравето и безопасността, съпътстващи евентуална инвазия от хлебарки. Сред тях са алергиите и астмата, следствие на свръхчувствителност към алергени, пренасяни и разпространявани от тях. Не толкова широко известен факт за хлебарките, е че те са много интересен и устойчив вредител, който показва удивително поведение и тактика за оцеляване. Например, хлебарките прекарват 75% от времето си в покой и могат да издържат на температура от  0 градуса по Целзий.

 

Борбата с хлебарките е сложна – издържат известно време и обезглавени

Хлебарката може да „живее” седмица без глава. Благодарение на кръвоносната си система и факта, че дишат през малки отвори във всеки от сегментите по тялото си, те не са зависими от устата или главата, за да дишат. Вредителят умира не от обезглавяването, а защото не може да приема вода.  Една хлебарка може да задържи дъха си за 40 минути, ако е потопена под вода. Това се случва често, за да се регулира загубата на вода.

Борбата с хлебарките е неравна – доста са бързи

Движат се с  до три мили в час. Така разпространяват микроби и бактерии в дома ви много бързо. Еднодневен екземпляр с размер на прашинка се движи почти толкова бързо, колкото и родителите си.

Борбата с хлебарките е досадна – растат бързо

Новородените немски хлебарки стават възрастни само за 36 дни. Те са най-често срещани и са участвали в избухването на не една епидемия в историята.

Оценяват добрия алкохол

Вредителите демонстрират забележителен афинитет към бирата. Най-вероятно са привлечени от алкохола, смесен с хмел и захари.

Борбата с хлебарките е обезсърчаваща – видът е изключително разнообразен

Най-големият екземпляр в света (в Южна Америка) е дълъг 15 см и е с размах на крилете, равен по размер на мъжки крак.

Борбата с хлебарките e стара като света

Предполага се, че те произхождат от преди над 280 милиона години. Има над 4000 вида хлебарки по света. Най-често срещани са немските и американските.

Борбата с хлебарките  е с труден и адаптивен противник

Те могат да живеят без храна в продължение на един месец, но ще оцелеят само седмица без вода.

Тези факти доказват, че хлебарките са едни от най-адаптивните същества на земята, което ги прави още по-трудни за контрол и елиминиране при инвазия в дома.

Борбата с хлебарките е по-трудна от превенцията

 За да се борите с хлебарките в дома си успешно, експертите съветват да не допускате заселването им. За това допринасят правилното съхранение на храната, отличната хигиена.  Боклукът трябва да се изхвърля редовно и да се съхранява в запечатани контейнери. Собствениците на жилища трябва да уплътняват редовно всички пукнатини и дупки в домовете. Освен това мазетата и помещенията трябва да се поддържат добре проветрени и сухи.

Ако домът ви е вече населен с насекомите – два са особено ефективните начини за борба с хлебарките: 

  • Ефективен начин за борба с хлебарките са къщичките за хлебарки с лепило и примамка. Те залавят насекомите, които загиват от дехидратация. Залагат се елементарно, не пречат, лепилото не изсъхва в рамките на 3-4 седмици. Капаните се поставят на места, където сте виждали много хлебарки, а след отстраняването на стария капан – се залага нов.
     
  • Може да ползвате и комбиниран ултразвуков и електромагнитен уред, за да се борите с хлебарките. Уредът  променя съществуващото електромагнитно поле около кабелите на електроинсталацията, а това дразни насекомите. Той излъчва високочестотен ултразвуков сигнал (между 26 kHz и 40 kHz), действащ недобре на слуховата и нервната система на гризачи и насекоми. Така се предизвиква паника сред тях и те бягат. Устройството не смущава телевизионните, радио, алармени и телефонни сигнали, пожароизвестяването, както и газовата сигнализация. Не вреди на хората и домашните любимци.

Превенцията е най-добрата борба срещу хлебарките. Ако подозирате, че домът ви е населен от пълзящите натрапници, не пейте "La Cucaracha",  а потърсете ни на телефон 0896 660 843 и разговаряйте с наш специалист, който ще ви посъветва кой метод за контрол на тези вредители е подходящ за вашия конкретен случай. Независимо дали търсите кубчета за хлебарки или отрова, ние от Ню Фреш сме Вашият доверен партньор в борбата с вредителите!

А има ли други доказани методи срещу Ужасяващите хлебарки?! Научете тук > Как да унищожим хлебарките за по-малко от 1 седмица
Капан за хлебарки – нова технология срещу хлебарките

 


 

Публикувано от Марчела Димитрова