Лястовиците – За и Против

Лястовиците – За и Против

Лястовиците – За и Против

В тази статия отговарям на 5 въпроса:

 1. Кога и как да защитя къщата си, ако не искам гнезда от лястовици?
 2. Защо съм Против гнезда на лястовици по хотела ми?
 3. Какво причиняват лястовици в промишлени халета?
 4. Кои са естествените врагове на лястовиците и може ли да бъдат прогонени с поставянето на плашила?
 5. Работещи решения.

Лястовиците – За и Против

Лястовиците за мен, както и за много хора са едни от любимите ми птички. Свързвам ги с пролетта, с възраждащата се природа, с мартениците. За мен те са носител на здраве, щастие и късмет.

Лястовичките са прелетни птички и ние тук в България им се радваме от пролетта до есента.

Но, понякога се получава при съжителството им с хората да създават проблеми, като замърсяване и да станат неволни преносители на болести.

Най-често този проблем се появява в хотели, промишлени халета, нови сгради или наскоро санирани.

В ежедневието ми, като консултант на продукти прогонващи нежелани птици, подчертавам прогонващи, не вредящи, не нараняващи, се сблъсквам често с въпроси на клиенти, как да се отърват от лястовиците, без да им създават дискомфорт и без да ги застрашават.

Решение има, но то е свързано с превенция. т.е. трябва да се вземат мерки, преди да се е появил проблема.

За съжаление ние хората сме свикнали, да пренебрегваме често бъдещи проблеми, а да се фокусираме само върху настоящите.

Но, ако искате наистина работещо дългосрочно решение на проблема с гнезденето на лястовиците, трябва да се подготвите предварително.

 

Кога и как да защитя къщата си, ако не искам гнезда от лястовици?

Тук ще разгледам няколко ситуации и как да премахнете проблема, ако имате:

 • гнездо с лястовици и техните малки;
 • лястовици изграждайки гнезда в момента;
 • стари гнезда не посетени още от тазгодишните лястовички;
 • нямате птичките, но ваши съседи се оплакват и вие искате да не попаднете в тяхното положение.

 

 1.  Първи вариант: гнездо с лястовици и техните малки.

Това е най-трудния и най-бавен казус за разрешаване. Лястовичките имат много силно развито чувство на себеотдаване на своето поколение. Всички продукти, които се предлагат имат за цел да ги накарат сами да сменят местообитанието си и това е основния им „недостатък“. Запомнете, лястовичките които вече отглеждат своето поколение и гнездата им са пълни с малки лястовички, няма при никакви обстоятелства да напуснат гнездото и да изоставят малките си. Всички хуманни средства, които използвате в този момент срещу тях ще се окажат неефективни, говоря за хуманни средства, защото ние предлагаме само такива, а също така, както е и правилно лястовичките са защитени и от закона.

Уредите прогонващи лястовици, ще подействат следващия сезон. Защо, се питате чак следващия сезон, като аз сега съм го монтирал спазвайки всички инструкции и съм получил уверението, че уредите са ефективни – отговора е малко по-надолу във варианти три и четири.

 

 1. Вариант втори: лястовици, изграждащи гнездата си в момента.

Това е когато виждате по земята нападали пръчици, клечки, изсъхнали тревички, кал и други боклуци и погледнете нагоре и видите прелитащите лястовички, неуморно трудещи се и изграждайки своя дом за себе си и за си малки.

Тук мога да ви зарадвам, макар и малко по-трудно, има решение.

Първо трябва да премахнете наченките на гнездата, когато лястовичките ги няма и добре да почистите. След това да монтирате уреди, те са ултразвукови, което означава, че звука ще е неприятен за птичките и те ще започнат да търсят други тихи и спокойни места и ще се откажат от фасадата на къщата, хотела, халетата и др. Тези уреди не се чуват от хората и животните. Не вредят на бременни, малки деца, хора с пейсмейкър, домашни любимци (кучета, котки). Тук е важно да се спазят инструкциите и да се има впредвид на какво разстояние действа ултразвукът, както и да не забравяте, че този звук не може да премине през никаква препятствие (керемиди, стени, тераси, подпрозоръчни первази и други).

Друго, което можете да използвате е след като сте премахнали и почистили гнездата, да нанесете специален неотровен гел, които създава лепкава повърхност и по този начин отблъсква птичките, защото на тях им става неприятно да кацат на местата, където е поставен гела. Действието му е около година.

 1. Вариант трети: стари гнезда не посетени още от тазгодишните лястовички.

Тук с малко труд от ваша страна ще си осигурите спокойно и безпроблемно лято. Ще можете да се радвате на лястовичките от разстояние, защото те ще са на съседните не защитени сгради.

Първо трябва да премахнете старите гнездата, преди да са долятяли лястовичките и добре да почистите. След това да монтирате уреди, те са ултразвукови, което означава, че звука ще е неприятен за птичките и те ще започнат да търсят други тихи и спокойни места и ще се откажат от фасадата на къщата, хотела, халетата и др. Тези уреди не се чуват от хората и животните. Не вредят на бременни, малки деца, хора с пейсмейкър, домашни любимци (кучета, котки). Тук е важно да се спазят инструкциите и да се има впредвид на какво разстояние действа ултразвукът, както и да не забравяте, че този звук не може да премине през никаква препятствие (керемиди, стени, тераси, подпрозоръчни первази и други).

Друго, което можете да използвате е след като сте премахнали и почистили гнездата, да нанесете специален неотровен гел, които създава лепкава повърхност и по този начин отблъсква птичките, защото на тях им става неприятно да кацат на местата, където е поставен гела. Действието му е около година.

 1. Вариант четвърти: нямате птичките, но ваши съседи се оплакват и вие искате да не попаднете в тяхното положение.

Това е правилното и точното време да вземете мерки.

Само трябва да монтирате уреди, те са ултразвукови, което означава, че звука ще е неприятен за птичките и те ще започнат да търсят други тихи и спокойни места и ще се откажат от фасадата на къщата, хотела, халетата и др. Тези уреди не се чуват от хората и животните. Не вредят на бременни, малки деца, хора с пейсмейкър, домашни любимци (кучета, котки). Тук е важно да се спазят инструкциите и да се има впредвид на какво разстояние действа ултразвукът, както и да не забравяте, че този звук не може да премине през никаква препятствие (керемиди, стени, тераси, подпрозоръчни первази и други).

Друго, което можете да използвате е да нанесете специален неотровен гел, които създава лепкава повърхност и по този начин отблъсква птичките, защото на тях им става неприятно да кацат на местата, където е поставен гела. Действието му е около година.

 

 

 

Защо съм Против гнезда на лястовици по хотела ми?

Всеки собственик на хотел, къща за гости, хостел или друго място за настаняване знае, че отрицателните отзиви от клиенти, водят след себе си много пропуснати ползи, загуба на оборот и доверие към бизнесът му. В социалните мрежи хората си споделят положителните и отрицателните преживявания от посещението на местата за ваканция и почивка. И макар, че хората декларират своята любов към лястовичките, никоя или повечето майки на малки деца, като прочете че падат екскременти и кърлежи (лястовичките разнасят кърлежи, а те пък са преносители на много болести) и си представи как стои отдолу детето й и си играе с тези нечистотии, ще се откаже да резервира ваканцията си там.

Инвестицията в предпазни средства не е голяма, но ползите са много. Добрата новина е, че повечето места за настаняване, които сериозно се отнасят към предпазването на гостите си и държат на доброто си име заделят време и средства и обезопасяват сградите, както от нежелани птици, така и от други вредители, които могат да се появят в кухнята, стайте, двора, басейна и т. н..

 

Какво причиняват лястовици в промишлени халета?

На тези места по правило птиците са привлечени от възможността за гнездене или почивка, а не толкова за хранене.

Обикновено проблемните птици в индустриалните предприятия и складове са гълъби, лястовици, врабчета и врани.

Това са видове, които в естествени условия използват пещери, хралупи и кухини.

Всички тези видове оставят изпражнения, които могът да попаднат и да замърсят произвежданата продукция. Това от своя страна ще доведе до загуби на средства, на време, забавяне на изпълнението на ангажименти към клиенти и ще наруши нормалния ритъм на работа.

 

Кои са естествените врагове на лястовиците и може ли да бъдат прогонени с поставянето на плашила?

Лястовичките са леки, бързи и маневрени летци, които могат да летят със скорост до 120 километра в час. Това ги прави недосегаеми за орли, ястреби, соколи и други грабливи птици. Поради тази причина те не се страхуват от тях и поставянето на плашила е неефективно.

 

Работещи решения

Поради липсата на страх на лястовичките от грабливи птици, намалява и разнообразието от ефективни работещи продукти, които успяват да ги прогонят.

Ние препоръчваме поставянето на следните ултразвукови уреди и защитни бариери, които са се доказали в практиката ни, вече над 15 години:

 ​Ултразвуков електронен апарат за прогонване на ЛЯСТОВИЦИ, Чайки, Гларуси, Кълвачи и гризачи с 8 говорителя

 

Ултразвуковият апарат с 8 говорителя против лястовици, прици и гризачи ефективно прогонва лястовици, чайки, гларуси, мишки и плъхове отстрехи на къщи, тераси, балкони, прозорци и др.. Може да бъде захранван и чрез специален соларен панел, за места без електричество. 

Слораното мобилно устройство против лястовици и птици може да бъде монтиран бързо и незабавно, то осигурява оптимална защита срещу птици. Възможните места за поставянето му са овощни дървета, фасади на къщи, вътрешни дворове, автобуси, гаражи, халета и други.

 

Ултразвуков соларен уред (Птицегон) прогонващ Врани, Лястовици и други малки птички

 

Този ултразвуков соларен уред против лястовици е подходящ е за предпазване на овощни дръвчета, покриви или фасади от нежелано посещение на птици. Устройството против лястовиците, действа също и на гълъбите и ги държи надалеч от дома Ви, колата или терасата и така, успявате да ги запазите чисти от птичи изпражнения.

4-THE BIRDS БАРИЕРА ЗА ПТИЦИ, ТЕЧЕН ПРЕПАРАТ СРЕЩУ ПТИЦИ (ЛЯСТОВИЦИ, ГЪЛЪБИ, СКОРЦИ И ДР.) - 300 МЛ.

Течният препарат за птици 4-THE BIRDS, той е нетоксичен, прозрачен, леплив с продължително действие за вътрешна и външна употреба.

Когато се прилага правилно може ефикасно да отблъсне ЛЯСТОВИЦИ и други гнездящи по сградите и дърветата птици, като Гълъби, Врабчета и др. 

ЗА КАКВА ПЛОЩ ЩЕ МИ СТИГНЕ ТАЗИ РАЗФАСОВКА?

В зависимост от вида четка, която използвате и вида повърхност, разходната норма е следната:

1 туба от 3.780 л (1 галон) ще Ви стигне да обработите, чрез намазване площ около от 80 до 110 линейни метра или  площ от 17 до 23 квадратни метра.

1 туба от 1.200 л  ще Ви стигне да обработите, чрез намазване 27 - 37 линейни метра или 6 -8 квадратни метра.

1 туба от 600 мл  ще Ви стигне да обработите, чрез намазване 14-19 линейни метра или 3 - 4 квадратни метра.

1 туба от 300 мл  ще Ви стигне да обработите, чрез намазване 7 - 10 линейни метра или 1.5 - 2 квадратни метра.

 

ПРЕЗ КОЛКО ВРЕМЕ, ТРЯБВА ДА ТРЕТИРАМ С ПРЕПАРАТА?:

Действието на препарата се запазва до 10-12 месеца, добре е пролетно време да се извърши нова обработка с препарата, защото ниските температури през зимните месеци намаляват действието му.

Препарата е активен е в температурен диапазон от -10 до +90 градуса по Целзий.

 

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ОБРАБОТКАТА?

Третирайте с препарата, правещ бариера за птици (лястовици, врабчета, гълъби и други) 4-THE BIRDS, при температури на въздуха над 17 градуса по Целзии, за да може да изсъхне бързо и да избегнете разтичане на продукта.

Необходимо е преди да започнете нанасянето на бариерата за птици, да я затоплите.

Това, може да стане като потопите тубата с препарата в кофа с топла вода за около 20 минути и след като го затоплите го разклатете добре и тогава започнете работа, ако по време на обработката се наложи го затоплете отново.

Ако използвайте аерозол не пръскайте върху птиците.

Първо премахнете гнездата им, след което обработете повърхностите, върху които не желаете птиците да грездят.

Например за прогонване на Лястовици от гнездене под стряхите, може да нанесете бариерата за птици, постредством намазване с бояджийска четка, там където стряхата прави ръб със стената на сградата, като намажете  вертикалната повърхност с линия широка  около 10 см. и хоризонталната повърхност с още 1 линия  широчина около 10 см.

В момента на нанасянето течният препарат е мътно бял на цвят, след което бързо изсъхва и се превръща в прозрачен филм, много рядко при някой мазилки са възможни леки промени в тоналността на цвета. Нанасянето му се извършва с четка или с аерозолна помпа, като налягането й не трябва да превишава 6 атмосфери. За по-прецизно нанасяне използвайте четка, за да избегнете разтичане по стените или покапване на пода.
Не разпръсквайте във въздуха.
Не използвайте разредител, разклатете тубата добре или разбъркайте до дъното.

Повърхностите, които ще се третират трябва да бъдат чисти и сухи.
Течността трябва да се нанася плътно върху третираната повърхност.
При нападение от по-едри птици като Гълъби или Скорци може да се наложи неколкократно нанасяне на течността.

4-THE BIRDS, Течен бариера срещу птици (лястовици, врабчета и др.) - не съдържа никаква токсична съставка, не е вреден за насаждения или животни.

 

КАКВИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ТРЯБВА ДА СПАЗВАМ ПРИ ОБРАБОКА?

По време на използване на препарата използвайте предпазни средства като: гумени ръкавици, маска, очила, шапка или каска, работни обувки с неплъзгащи се подметки.

 

КАК ДА ПРЕМАХНА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ ПРЕПАРАТА ОТ МИНАЛИ ОБРАБОТКИ?

За почистване на препарата се използва минерален спирт, нафта или прахообразни почистващи препарати.
Преди да е изсъхнал препарата може да бъде почистен и само с вода.

 

Ню Фреш ООД има решение

Ако лястовици са нападнали имота ви и причиняват щети на къщата ви или пък ви пречат да използвате терасата си, свържете се с консултантите от Ню Фреш ООД. Независимо дали имате нужда от уред за прогонване на лястовици или други птици, информация за плашилата за лястовици или какъвто и да е продукт против пернати вредители, нашите консултанти ще ви помогнат да вземете най-доброто решение.

Поръчайте уред против лястовици СЕГА или се обадете за безплатна консултация на 0896 660 843.

Очакваме ви!

 

Публикувано от Марчела Димитрова