Защо змиите ходят при едни хора, а при други - никога?

Защо змиите ходят при едни хора, а при други - никога?

Странно или не, змиите всъщност са полезни за екосистемата, защото контролират популацията на вредители като плъхове, мишки, полевки, насекоми.

Срещу змиите обаче и хора, и животни са уязвими, особено когато влечугите са преминали случайно или са си намерили постоянно място в двора им. Съгласете се и с друго - срещу змиите всички в известен смисъл сме равни. Ще попитате защо – много просто - те не избират дворовете ни по определен критерий. Срещу змиите и потребностите им не е на дневен ред дали имате красив двор, шезлонги или беседка. Влечугите са около дома ви, защото следват плячката си. Или още по-лошо, вие и вашите навици неволно сте им създали условия да се чувстват отлично. 

Против змии в двора (1)

Нека в следващите редове си зададем и отговорим на един въпрос, насочен като оплакване срещу змиите - защо те ходят в дворовете на едни хора, а в други не се появяват никога?

Влечугите се появяват в дворовете на онези стопани, позволили да се появи конфликт срещу змиите и тях. За щастие има решение. Променете навиците си и влечугите ще направят същото.

Срещу змиите можете да се сражавате хуманно, и то по няколко начина. Първо – сменете поведението си. Така не създавате предпоставки да ги виждате в двора си. Второ – ориентирайте се в методите за пряка и хуманна борба срещу змиите. Трето - блокирайте достъпа им до храна.

Нека разгледаме опциите си по първата точка в борбата срещу змии. Може да оградите двора си с фина ограда, недопускаща физически съскащите създания. Сражавайте се срещу змиите, поддържайки тревата ниска и добре окосена, със съвсем ниски цветя. Така ловът им от засада ще удари на камък. Храните за домашни любимци и битовите отпадъци, останали в двора през нощта, няма да помогнат в борбата срещу змиите. Ето и формулата: отпадъците привличат гризачи, те – влечуги, а вие носите отговорност за ситуацията.

За да водите борбата срещу змиите в двора си, постарайте се да премахнете купчините листа за компост, за да си спестите мили изненади с квартирантите. Запълнете дупките на влечугите, за да елиминирате допълнително възможностите за укритие.

Да видим и какво може да се направи с методите за хуманна борба срещу змиите. Репелентите (на гранули или спрей) ще прогонят влечугите извън двора ви. Те са разработени специално да действат срещу змиите, тъй като са обогатени и импрегнирани с камфорово масло или ароматни есенции. Силната им миризма отблъсква влечугите. Те са най-ефективни, когато се ползват в района, където мислите, че е змията. Старайте се да полагате избрания репелент редовно.

Опитайте и с капани срещу змии, особено ако подозирате, че вече имате „посетител” или се притеснявате за влечугите, които биха могли да се промъкнат, преди да сте взели мерки за отблъскването им. Може да се снабдите и с уред, генериращ механични вибрации и дразнещ шум. Някои от тези устройства охраняват впечатляващата площ от около 1500 кв.м. Освен това тези средства действат не само срещу змии, но и срещу основната им храна – гризачите.

Нека разгледаме и как може да се блокира достъпът на змиите до храна. Имайте предвид, че когато редовно виждате влечугите около къщата или имота си, това означава, че условията са благоприятни за тях. Нека припомним пак - влечугите ще бъдат в и около двора ви, ако в него има дребни животни, служещи им за храна. В зависимост от вида змия, може да се окаже, че имате проблем и с големи насекоми като хлебарки и скакалци или малки бозайници като мишки и плъхове. Нека разгледаме уравнението от друг ъгъл – отървете се от мишки, плъхове, хлебарки, щурци и полевки за да нямате и съскащи вредители. Така борбата ви срещу змиите ще е с благоприятен (за всички страни по конфликта) край.

В общи линии това са основните начини да държим змиите извън нашите дворове. Вашата борба ще бъде още по-ефективна, ако споделите наученото и със съседите си. Така те ще подпомогнат максимално усилията ви и няма да е нужно да си задават въпроса - защо змиите ходят в нашия двор, а в тези на други не се появяват никога.

И така – вече знаете какво трябва да се направи в случай на неприятности. Остава ви единствено да ги проверете и да прецените кой от тях работи за оптимално за вас и близките ви. За всякакви въпроси, свързани с прогонване на змии, свържете се с консултантите на Ню Фреш за безплатна консултация!

 

 

Публикувано от Тодор Дуралийски