Присъствието на оси край басейните предизвиква неприятности. Техните ужилвания могат да да бъдат много болезнени, да предизвикат подуване, отоци и алергии. Нужно е да предприемете мерки за прогонване на жилещите насекоми от зоните за отдих и релакс. Така ще си осигурите безопасност в играта на децата и спокойно лято в двора и градината.

 

Какво привлича осите около басейна?

Първо, сладкият аромат на храна и напитки, които консумираме, докато се излежаваме, е идеална примамка за тях. Капките вода по плочките или тревата също ги привличат. Водата в басейна, поради аромата на хлор, тревата, цветята - всички тези аромати им харесват. Освен това, те умеят да се задържат на повърхността на водата, за да се разхлаждат и трудно се давят. Привърженици са и на топлите и огрени от слънце места, което ги кара да се насочат именно към басейните и чешмите.

 

Защо е важно да предприемете мерки за прогонване на осите?

  • Присъствието им създава суматоха, понякога плаши децата, възрастните и хората, които са имали неприятни срещи с тези инсекти в миналото.
  • Кацат навсякъде, често са агресивни и нападат без да са провокирани.
  • Ужилванията им предизвикват болка и дразнение на кожата на засегнатото място. При някои хора и деца, следата може да се подуе и засегнатото място да отече болезнено.
  • Ужилванията могат да доведат и до обриви, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено дишане или дори анафилактичен шок, който е животозастрашаващо състояние.

 

Как да се справите с осите около басейна:

Откриване на гнездото

Откриването на гнездото на инсектите е важна стъпка за контролирането на тяхното присъствие. Наблюдавайте внимателно движението им около басейна и в близост до него. Следвайте летящите инсекти: Ако забележите оса, която носи материали или пълни с храна, последвайте я. Осите обикновено изграждат осарниците в дупки и цепнатини в стени, тръби или на други скришни места. Научете повече тук за поведението на осите и отстраняването на осарника, в с случай, че откриете местоположението му.

Ако не се чувствате уверени в премахването на гнездото самостоятелно, винаги е препоръчително да се обърнете към професионални фирми.

 

Домашни средства

  • Разположете свежи ментови или лимонови треви в близост до басейните. Осите не обичат аромата им.
  • Вода и сапун: Полейте осарника с вода и сапун, за да го унищожите. Това ще помогне да се прогонят инсектите.
  • Етерични масла: Използвайте масло от карамфил, лавандула или кедър. Разпръсквайте ароматни капки около басейна или поставете специални контейнерчета с напоени тампони с масла. Може да използвате и ароматни свещи.
  • Изкуствени кошери – Разположете ги около басейните, чешмите или на сянка в беседката и под асмата.
  • Растения: Засадете около басейните маргаритки, нарциси или босилек. Жилещите насекоми ги избягват поради аромата или вкуса им.

 

Капани за оси

Улавянето с капани е един от най-предпочитаните и успешни методи за контрол на инсектите край басейни, в градини и тераси. Изборът на капан зависи изцяло от Вашите предпочитания. На Newfresh.org ще откриете комплекти капани със специална примамкисоларни модели, както и аксесоари за клопки, които да изработите сами.

Не е сложно и да провокирате сръчността си с капан за оси от типа направи си сам. Ще ви е нужно само прозрачно празно шише от вода с капачка поне 1,5 л, жълта боя, макетен нож и шнур за окачване на готовата клопка. Изрежете два срещуположни отвора в средата на шишето, боядисайте около отворите в жълто и направете допълнителни дупки за вентилация. Ако не искате да се цапате с боя, може да ползвате специалните жълти капани за оси. След като сте измайсторили своята клопка, напълнете я със сладка примамка, използвайте връвта и окачете в зоните с активност на насекоми. 

 

Репеленти за отблъскване

Прогонването на осите и стършелите от басейните с репеленти е възможно, но трябва да бъдете изключително внимателни. Множеството спрейове представляват всъщност инсектициди под налягане за директно пръскане срещу инсектите или техните гнезда. Този вид аерозоли Ви позволяват да пръскате от разстояния до 5-6 метра, за да избегнете атаките на раздразнените насекоми. Спрейовете имат мигновено действие – крилата на напръсканите насекоми залепват, те не могат да се движат и летят и в следствие умират.

Хитроумно решение на проблемите с жилещите инсекти и алтернатива на репелентите са изкуствените кошери. Те представляват макети, наподобяващи осарници. Осите са териториални насекоми, което означава, че те не биха обитавали зони, в които вече има друга колония от инсекти. Изкуствените кошери са евтин и екологичен метод за прогонване, който е напълно безопасен за използване и има нулев отпечатък върху околната среда.

 

Пръскане с препарати

Използвайте широкоспектърни инсектициди като АйкънЦитрол ФортеК-Отрин и др. препарати за унищожаван на летящи насекоми. Пръскайте с помощта на ръчна пръскачка и обработвайте повърхностите обилно. Третирайте стените на постройките, терасите, оградите и др. Може да пръскате и директно срещу инсектите, но бъдете много внимателни и носете предпазно облекло. Винаги следвайте указанията на етикета и извършвайте пръскането съгласно препоръките на производителя, за да постигнете най-добри резултати.  

 

 

Професионална фирма

Потърсете консултантите ни за препоръка относно най-добрия препарат за контрол на оси и стършели или за избор на средства за прогонването им от площите в двора и край басейна. На телефон 0896660843 екипът ни от експерти очаква въпросите Ви относно борбата с жилещите инсекти. Доверете се на опита ни – повече от 10 години Ню Фреш е Експертът в прогонването на вредители!