Как да се отървем от осите и да премахнем гнездото им?

Как да се отървем от осите и да премахнем гнездото им?

Въпреки че осите играят важна роля в екосистемата, те предизвикат дискомфорт и дори опасност, особено ако имате гнездо в близост до своя дом. В тази статия ще Ви представим няколко ефективни метода, които да използвате за ефективно отърваване от осите и гнездата им.

Най-добрият начин за отърваване от насекомите е да познавате врага си възможно най-добре. Когато знаете с кой вид си имате работа, ще увеличите шансовете си за победа.

Различните видове оси и тяхното поведение

  • Обикновена оса или на лат. Vespula vulgaris е един от най-разпространените видове, срещаши се в България. Живее в група, гнезди в земята или в изоставени птичи домове. Тялото е жълто, с черни райета в неправилна форма. Известна е с агресивното си поведение и е склонна да атакува често, щом се почувства заплашена. Напада дори и пчели. Лети ниско, в близост до водоеми, често се среща и на плажовете край външни басейни. Отърваването от този вид изисква много внимание и предпазни мерки, които да предотвратят ужилвания.

     
  • Германската Vespula germanica, която прилича на обикновената също напада, особено щом някой посегне към гнездото ѝ. Живее близо до хората, прави големи гнезда най-често в стени на сгради, покриви и цепнатини.


     

 

  • Хартиената представителка на вида се счита за по-спокойна, но може да нападне при заплаха. Гнездата ѝ са с отворени клетки, живее в големи колонии и се храни с гъсеници. Заради хранителните си навици обикновено не се счита за вредител и не е нужно да се предприемат действия за отърваването от нея.

В страната ни се срещат също плодови и растителни, листни и дървесни видове, както и паразитоидни. Тези инсекти обикновено не жилят, хранят се с нектари, прашец и плодове, като най-често поразяват растенията и дърветата, поради тази причина и рядко е нужно изгонването им.

 

Какво най-много привлича осите?

Могат да бъдат привлечени в двора и градината от различни фактори.

  1. Храна: Пикник или открити хранителни остатъци, както и градинските растения, с които някои видове се изхранват могат да привлекат жилещите насекоми. Сладките и ароматни храни, например плодове, сокове или сладкиши, са особено привлекателни за тях.
  2. Питейна вода: Те търсят вода за пиене, особено по време на горещи летни дни. Ако има открити водни източници – басейни, в двора или градината, те често са причина за струпване на насекомите.
  3. Атрактивни места за гнездене: Жилещите гадини избират дупки, цепнатини в сградите, тръби, отвори в металните огради, хралупи в дървета и т.н., ако в градината Ви има подобни укрития, то не е изключено да се настанят в тях.

За отблъскване на осите от Вашата градина и двор, е препоръчително да поддържате чистота, да осигурите закрити контейнери за изхвърляне на отпадъците, да покривате или прибирате храната, когато я консумирате на открито и да предотвратявате задържането на вода в отворени съдове. Покривалото за басейн също е добра идея за отърваване от жилещите инсекти. Това ще помогне да намалите привличането на насекоми и да запазите своя двор и градина по-спокойни.

Как да се отървете от осите в градината?

Поставяне на капани за оси

Ефективен начин за отърваване от летящите инсекти. Най-често капаните са контейнери, които се пълнят с вода и готова примамка и/ или захар и се окачват на подходящи места. Веднъж уловени, насекомите умират и могат да бъдат безопасно премахнати от зоната.

Домашни средства против оси

За отърваване от осите в домашната среда могат да бъдат използвани някои популярни средства. Например, смес от вода и сапун може да се разпръсква върху насекомите, за да ги задуши. Етеричните масла като мента, лавандула или чаено дърво се смятат за добри при борба с тези инсекти, тъй като ги прогонват със своя аромат. Растенията в градините може да третирате със сода бикарбонат, която помогне за отърваване от хранещите се с тях видове.

Пръскане с препарати против оси

 

За контрол и отърваване от насекоми често се използват специални препарати - инсектициди  и аерозоли. Те съдържат активни вещества, които действат отблъскващо или унищожаващо. Препаратите трябва да се прилагат според инструкциите на производителя и се препоръчва да се носи защитно облекло и маска при пръскане.

Напръскайте гнездата на осите

 

 

Ако откриете осарници в близост до вашата беседка или на сянка под асмата, може да ги напръскате със специализирани инсектицидни препарати. На NewFresh.org ще откриете специалната пяна Антивеспе за директно пръскане на оси и стършели или обработка на свърталищата им. Флаконът позволява пръскане от разстояние – до 5 метра. Поразените насекоми няма да могат да летят и бързо ще издъхнат. Осарниците третирайте до пълно покриване с пяната, най-добре е това да правите рано сутрин или през нощта, когато гадините са в гнездата си.

 

Третирайте бъдещите зони за потенциално гнездене

 

Ефективни срещу жилещите инсекти са и препаратите, с които се извършва пръскане на потенциалните за кацане и гнездене зони. Обработете пътеките и беседката в градината, терасите, стените на къщата, плочките около басейна и зоните за релакс. Подходящи са биоцидите Айкън, Цитрол Форте и други, които ще откриете в нашия магазин.

За допълнителна защита и гарантирано отърваване от опасните жълто-черни вредители, разположете изкуствени кошери на подходяща височина в обработените с препарати зони. Кошерите създават илюзия за колония от оси, която ще отблъсне истинските насекоми.

Обадете се на професионалисти

При проблеми с каквито и да е инсекти и вредители, свържете се с нашите консултанти на телефон 0896660843. Професионално обучения ни екип знае точно от какви средства имате нужда за гарантирано отърваване от жилещите неприятели.

 

Как да намерите гнездото на оси?

За да откриете осарника, наблюдавайте движението и следвайте посоката, в която инсектите отиват. Търсете в пукнатини, в земята, под покриви или в ъглите на сгради. Бъдете внимателни и предпазливи, за да избегнете атака и ужилване.

Как да премахнете гнездото на оси?

За премахване на гнездото, носете защитно облекло и използвайте дълги ръкавици. Третирайте предварително със специализирани инсектицидни или се консултирайте с професионалист за безопасно отърваване от осарника.

Как да ги държите далеч от дома си?

Задължително покривайте храната и напитките на открито, поддържайте чистота и редовно изхвърляйте боклуците. Уверете се, че сте премахнали всички потенциални места за убежища на оси и стършели и вземете превантивни мерки за отърваване от тях като обработка с подходящи препарати или монтиране на изкуствени кошери и капани. Така лятното Ви спокойствие в градината ще бъде гарантирано. Всички продукти са налични на NewFresh.org.

Подобни статии
Препаратите вредят ли на домашните любимци?
Пестицидите са химикали, които се използват за борба с насекоми (за унищожаване на хлебарки, мухи, мравки, против кърлежи и др.) в и около дома, плевели в двора, микроби в банята и гризачи в избите.  Препаратите за борба с вредители са слабо токсични вещества, използвани за убиване на живи организми като комари, гризачи, плевели и други. Въпреки че не са предназначени да нанасят вреда на нас или нашите домашни любимци, разтворите на химикали могат да бъдат внесени в тялото чрез дишане, поглъщане или абсорбиране през очите, устата, носа, лапите или кожата. Как да предпазите..
0 Kоментари към тази статия - виж коментарите
Изкуствените кошери в борбата срещу осите
  Борбата срещу осите е лесна с изкуствени кошери!     Социалните мрежи срещу осите Колко вида оси има? Социални или самотни са осите? Защо в важно да се борим срещу осите? Срещу осите - има ли лесно за ползване и безопасно средство?!     Социалните мрежи срещу осите (: Напоследък в социалните мрежи циркулира снимка, на която са подредени в редица два вида пчели и една оса. Под първите две има надпис – медоносна и земна пчела. Срещу осата пише: гад с крила.  Едва ли има по-точна дефиниция за жълто-черните насекоми. Те могат едновременно..
1 Kоментари към тази статия - виж коментарите
Как да прогоним осите от басейна през лятото?
Присъствието на оси край басейните предизвиква неприятности. Техните ужилвания могат да да бъдат много болезнени, да предизвикат подуване, отоци и алергии. Нужно е да предприемете мерки за прогонване на жилещите насекоми от зоните за отдих и релакс. Така ще си осигурите безопасност в играта на децата и спокойно лято в двора и градината. Какво привлича осите около басейна? Първо, сладкият аромат на храна и напитки, които консумираме, докато се излежаваме, е идеална примамка за тях. Капките вода по плочките или тревата също ги привличат. Водата в басейна, поради аромата на хлор, тревата, ц..
0 Kоментари към тази статия - виж коментарите
Как да премахнете гнездо на стършели и да се отървете от тях?
Стършелите са най-едрите жилещи насекоми, които ще срещнете в България. У нас е разпространен Европейският вид, който не е сред най-агресивните и опасните, но трябва да бъдете изключително внимателни, ако се сблъскате с него. Все пак тези насекоми, както и осите, могат да използват жилата си много пъти, а отровата им предизвика алергии и анафилактичен шок. Стършелите често биват сбъркани с оси, но те са по-големи на размер, а освен това жилата им са доста по-твърди. Повече за осите и премахване на техните гнезда, научете тук. Къде най-често гнездят стършелите? Европейските представите..
0 Kоментари към тази статия - виж коментарите
0 Коментари към "Как да се отървем от осите и да премахнем гнездото им?"
Напиши коментар
Вашето име:


Въведета кода в полето отдолу:

Коментар:
Забележка: не поддържа HTML!