Знаем, че като професионален зеленчукопроизводител или хоби градинар, често се сблъсквате с вредни животни в полето и градината. Най-неприятните от тях са подземните гризачи, защото се крият добре, нанасят големи поражения и са доста хитри. Въпреки че понякога се възприема като трудоемка, борбата с къртиците с подходящи средства може да бъде спечелена бързо. 

 

1. Хванете ги с хуманен капан и ги освободете далече от градината

За да се справите, първо, Открийте къде копаят вредните бозайници. Ще познаете пътя им по изровената пръст. След като намерите тунелите, ще трябва да направите дупка, достатъчно голяма, за да побере хуманен капан, с дължина около 30 см.

След като сложите капана, покрийте го с пръст. Оставете открит само люка за проверка на улова. За да затъмните добре мястото, може да сложите и непрозрачен съд върху него. Така, освен че ще маркирате къде сте сложили клопката и ще ограничите достъпа на светлина в тунела. По този начин натрапникът със сигурност ще премине и ще се хване.

Проверявайте ежедневно капана! След като заловите къртицата, освободете я далече от собствеността си.
Капаните за къртици са за многократна употреба. Почистете ги с вряла вода, за да премахнете миризмите. След това може да ги заложите отново. Винаги слагайте защитни ръкавици! 

 

 

2. Използвайте механичен капан 

 

Един от най-ефективните методи за борба с къртици е тяхното залавяне с механични капани за къртици. Някои възприемат тези средства за жестоки,  но повярвайте, те са безкомпромисни! Клопките са метални, здрави и надеждни. Механизмите се активират мигновено.

Клопките се поставят в тунелите. Може да заложите повече от един брой при наличие на много подземни вредители.
Този вид средства за борба ще Ви служат вярно много години.

 

 

 

3. Опитайте с репеленти

 

 

Не искате да наранявате животните?

Сложете продукти за борба, които да ги държат далеч от градината Ви. Може да опитате с разтвор, който да приготвите сами – смесвате сапун, червен пипер и рициново масло и поливате почвата.

Може да закупите и готови продукти, които действат на обонянието на къртиците, полевките и другите вредители под земята. Всички те са екологични, не вредят на животните и са с изпитано качество.

 

 

 

 

4. Направете бариера около градината си

 

 

Бариерата изисква време и усилие, но е дълготрайно решение и за разлика от капаните, които трябва да проверявате, ще издържи по-дълго на набезите на къртиците.

За да направите ефективна бариера, подгответе изкоп с дълбочина около 60 см. В дупката поставете мрежа, която да не позволява на къртиците да преминават. Може да опитате да напълните изровеното място с чакъл или глина (широчина на слоя около 20-30 см) –  тези почви са по-трудно пробиваеми.

 

 

 

 

5. Народни методи и естествени репеленти

Чували сме от наши клиенти, че използват маркуч с вода за борба с подземните гризачи. Споделяме опита и с Вас – чисто и просто свързвате градински маркуч с чешмата, откривате къртичината, мушкате маркуча и пускате водата. Идеята е водата да навлезе в почвата и в къртичия тунел, като налягането да принуди животното да избяга. 

Казвали са ни, че пропан-бутанът има свойството да отблъсква вредители. Предполагаме, че използват втечнен вариант на този газ, но не сме привърженици на този тип методи, тъй като имат негативно влияние върху околната среда и допринасят за парниковия ефект. Сред народните рецепти са и поливане на градината с керосин разтворен във вода, както и ръсене на насажденията с нафталин. Някои дори отварят домашната аптечка и ползват Валидол… Ако имате смелост, опитайте. Някои дори отварят домашната аптечка и ползват Валидол… 

Често сме срещали информацията, че някои растения имат способността да отблъскват подземните гризачи. Няма как да не потвърдим това, особено като знаем, че тези слепи същества имат много добре развито обоняние. В борбата с къртици помагат силните миризми, каквито са тези, отделяни от чесъна и ментата. Не е толкова трудоемко да засадите чесън в градината или д направите ароматна градина с подправки, в която да включите мента. Това са естествени, миризливи репеленти и вероятно ще забележите ефект в борбата с нашествениците до няколко месеца след израстването им. 

Натурални вещества като рициново масло или оцет, дори червен пипер, също могат да помогнат срещу подземните натрапници. Проблемът е, че тези естествени репеленти бързо се изпаряват и няма да имат търсения дълготраен ефект в борбата. 

 

6. Уреди с механични вибрации за къртици и унищожаване на сляпо куче

За разлика от останалите посочени методи за борба, електронните уреди наистина ще ви дадат трайно и ефективно решение на проблемите. Те не само се справят с наличието на къртици, а и подпомагат унищожаването на сляпо куче. Уредите излъчват мощни механични вибрации под земята, създавайки непоносим шум за вредителите, който ги принуждава да напуснат охраняваните зони.

Ако комбинирате механичните капани с електронни апарати, ще се отървете от натрапниците за по-малко от седмица! Звукът ще ги накара да се размърдят, в търсене на нови местообитания, а клопките ще ги хванат на място. Може да избирате между различни модели механични уреди за борба с подземни гризачи, като за слънчеви терени, препоръчваме да заложите на машинка със соларен панел. Алтернативното захранване ще Ви спести средства, а и няма да се налага да проверявате дали батериите не са изчерпани.

Не се притеснявайте за поддръжката, всички електронни уреди на NewFresh.org имат гаранция до 24 месеца!

Да поръчате уред за борба с къртици или здрав капан е най-лесното решение за борба!