Ухапванията от комари обикновено не са сериозни, но могат да бъдат доста неприятни поради сърбежа и подуването, които причиняват. След като сме били ухапани е добре да третираме мястото със студен компрес или със специален крем, който да облекчи симптомите. 

Какво представлява ухапването от комар? 

То е реакция на човешкия организъм, която възниква, веднага след като насекомото пробие кожата и инжектира своята слюнка.

Научна обосновка на реакцията на тялото

Когато слюнката проникне в кожата, тя предизвиква серия от физиологични реакции. Съдържащите се в нея протеини активират имунните клетки в човешкото тяло, които освобождават различни химически медиатори като хистамина. Именно на него се дължи увеличаването на пропускливостта на кръвоносните ни съдове, което води до оток и зачервяване на мястото. Хистаминът стимулира и нервните окончания, отговорни за сърбежа. След ухапване възниква възпалителен процес, който се характеризира не само с червенина, но и с подуване, сърбеж и понякога болки и инфекции. 

Как изглежда ухапването от комар?

Представлява малка, кръгла, червена подутина, която е леко издигната и сърбяща. По-често е единична пъпка. Размерът варира, обикновено е няколко милиметра до сантиметър. Симптомите се появяват бързо и отшумяват след ден, но при някои хора с чувствителна кожа или алергии, реакцията след ухапване може да трае по-дълго.

Кога ухапването от комар предизвиква оток?

Оток след ухапване може да се появи при хора с по-чувствителна кожа или алергия. Обикновено е придружен от интензивен сърбеж и зачервяване и може да продължи до 4-5 дни. 

Първа помощ при ухапване от комари

Стъпки за облекчаване на болката и намаляване на отока след ухапване от комар:

  • Измиване на мястото със сапун и вода; 
  • Прилагане на студен компрес; 
  • Нанасяне на облекчаващ сърбежа крем за след изгаряне или ухапване от насекоми.

Кога е необходимо да потърсите медицинска помощ?

Възможно е след ухапване, реакцията на организма да е и по-сериозна и да настъпи абсцес. Дължи се на инфекция, която слюнката на насекомото предизвиква. Появява се джоб под кожата, пълен с гной. В редки случай засегнатият човек вдига и температура, най-често поради инфектиране с бактерии. Тогава е нужна консултация с медицинско лице и назначаване на терапия с лекарства.

Натурални средства за облекчаване на симптомите

  • Алое вера: Гелът от алое вера охлажда, успокоява и намалява сърбежа. 
  • Мед: Притежава антисептични свойства и облекчава.
  • Лавандулово масло или вода: Характеризират се с антисептични свойства, приятен аромат и успокояват кожата. 
  • Босилек: Смачкани листа от сушен босилек намаляват подуването и сърбежа след като сме станали жертва на инсекти.
     

Превенция за ухапвания от комари

Препарати против комари 

Най-често използваните препарати са спрейовете и лосионите за лична защита. Повечето от тях съдържат активни вещества като пикаридин или N,N-диетил-м-толуамид (DEET), а в състава на натуралните продукти се включват етерични масла. Предпочитани от потребителите са продуктите с натурален състав, които са напълно безвредни за здравето. 
На NewFresh.org сме подбрали и ефективни препарати, предназначени за третиране на открити площи – паркове, градини, детски площадки, и в закрити пространства. Сред най-бързо действащите и безкомпромисни препарати се нареждат: Айкън, Фовал и К-отрин

Машинки за комари

Представляват електронни ултразвукови уреди за прогонване на хапещите инсекти. Преносимите модели, работещи с батерии, Ви позволяват да се защитите от насекоми дори по време на излет в планината или разхождайки кучето си. Уредите за включване в контакт осигуряват отлична защита на закрито в дома или офиса.

Лампи за комари

Инсектицидни лампи унищожават летящите инсекти чрез ултравиолетова светлина, която ги привлича, и електрическа решетка, която ги убива при контакт. Те са ефективни за намаляване на броя на комарите в закрити и открити пространства, особено в тъмната част от денонощието. Осигуряват безопасен и безхимичен метод за контрол на насекомите.