Как да разпознаеш, че имаш змия в двора

Как да разпознаеш, че имаш змия в двора

Дупките в двора ти може да са отвори на змийски леговища. Какво точно значи това? Дупките и тунелите в земята са идеалното място за гнездене на змии и други диви животни. Най-често тези влечуги обитават тунели, които са били изоставени от други животни, например малки бозайници, обикновено зайци, костенурки или други гръбначни.
Ако смяташ, че около имота ти се навъртат змии, наличието на дупки в двора ти ще им осигури сигурен дом. Ето как да разбереш дали дворът ти е леговище на пълзящи твари.  

Опознай змиите и местообитанието им

  • Водната щитомуцунеста змия, например, обича влажните местности, езера и потоци. За щастие, тя обитава САЩ и не може да бъде срещната у нас.
  • Смок или ивичестият смок обаче може да бъде открит в България. Ако твоята вила се намира в близост до южната долина на река Струма, трябва да бъдеш особено внимателен. През пролетта си търси птичи яйца, храни се и с гризачи. Прогонване на змии от двора - време е за действие (1)
  • Смокът мишкар има навика да навестява селищата. Може да бъде открит на нашата територия, не е отровен, но има силна захапка.
  • Пясъчницата или турската боа може да се укрива в двора ти, ако почвата е песъчлива. Тя рядко излиза над земята, но трябва да бъдеш внимателен. Препитава се с гущери и малки гризачи.
  • Усойницата не е много агресивна, но за сметка на това се среща в цялата страна. Обитава както каменисти и горски местности, така и мочурища и по-влажни територии. Спи зимен сън, а основна храна са ѝ полските мишки, гущерите, дори къртици и други бозайници. Регистрирани са ухапвания от усойница, но пък и на медиците са известни поне 8 противоотрови.

Има пълзящи твари които са отлични катерачи и търсят убежище в дървета и храсти, но по-често те се спотайват под дървени трупи, купчини с листа, подземни дупки и в скали. Спокойно могат да живеят и в двора ти, особено ако почвата е по-песъчлива или камениста, дупките ще са чудесно скривалище за гнездата и яйцата им.

Виж още: 5 причини да имате змия в двора 

Змийска кожа и люспи - бъди нащрек 

Тези влечуги са известни с това, че редовно сменят люспестата си кожа и това може да се случва веднъж месечно при активно растящите екземпляри. Този процес им позволява да поправят увредената кожа и да се отърват от паразити. Когато се подготвят за смяна, пълзящите влечуги могат да се търкат върху скали или пръчки, за да помогнат за откъсването на кожата. Змийските кожи показват подробности за вида и големината на влечугото, формата на тялото, включително очите. Въпреки това може да е трудно да намериш змийски кожи, тъй като те обикновено служат за храна на гризачи или насекоми. Няколко дни след като змията е изоставила кожата си, тя вече е разградена. Ако видиш змия, която си сменя кожата, не я закачай и не се опитвай да я прогониш. Стават доста раздразнителни в този период и могат да бъдат опасни.

Прогонване на змии от двора - време е за действие (2)

Змии - търси изпражненията им

Както всички диви животни, и те отделят изпражнения. За да идентифицираш змийските изпражнения в двора си, важно е да си припомниш с какво се хранят. Виж и нашата статия. Диетата им най-често включва насекоми и дребни бозайници, в това число мишки и плъхове, зайчета, както и по-малки влечуги. Ако си наблюдателен, ще различиш следи от косми и нокти в изпражненията. Размерът на изпражненията зависи от дължината и размера на влечугото. Като цяло змийските изпражнения изглеждат като гъсти, пастообразни, тъмнокафяви петна с бяло отлагане в единия край. Подобно на кожите им, изпражненията се разграждат сравнително бързо.

Яйца на змия смок

Най-често змиите правят дупки, в които ги снасят и след това изоставят яйцата си. За да ги познаеш в двора, обърни внимание на следните характеристики - обикновено са продълговати или овални и имат не твърда черупка, сякаш покрита с кожа. 
Смоковете в България също се размножават, заравяйки яйцата си. Обикновено това се случва през горещия сезон (от май до юли). При смокът-мишкар ще откриеш най-често до 10 ембриона, които се излюпват през септември, а смокът-стрелец, познат като на-голямата змия у нас, снася между 2 и 18 яйца с обла форма. Яйцата на тънкият стрелец пък са по-дълги и обикновено до 12 на брой. Ако вземеш яйцата и ги извадиш от пръстта, малките няма да оцелеят. Най-добрата защита от змийчета и възрастни екземпляри е превенцията чрез методи и средства, които не позволяват на пълзящите да обитават имота. 

Какви мерки да вземете против змии в къщата и двора

1. Почистване от дървен материал, листа, строителни отпадъци и др. от двора, където влечугите може да се укрият;
2. Редовно косене на тревните площи; 
3. Изгонване на мишките и плъховете – основен източник на храна за пълзящите; 
4. Минимално количество водоизточници в имота;
5. Запушване на входове към къщата, гаража, избата и др.;
6. Избор на подходящи продукти за борба с пълзящи влечуги в двора.
 

Прогонване на змии и Ню Фреш

Повече от 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на вредители. В нашия онлайн магазин ще откриеш най-ефективните средства против влечуги. За ефективни уреди против змии в двора и градината, свържи се с консултантите на Ню Фреш. Знаем колко ценно е твоето време, затова изпращаме 80% от поръчките още в деня на регистрирането им. Даваме 100% гаранция за всички електронни уреди в сайта ни. Независимо дали търсиш решения за прогонване на влечуги от двора или отрова за хлебарки, ние от Ню Фреш сме твоят надежден партньор в борбата с вредителите!

Публикувано от Ню Фреш