Как да разпознаеш, че имаш змия в двора

Как да разпознаеш, че имаш змия в двора

Дупките в двора ти може да са отвори на змийски леговища. Какво точно значи това? Дупките и тунелите в земята са идеалното място за гнездене на змии и други диви животни. Най-често змиите обитават тунели, които са били изоставени от други животни, например малки бозайници, най-често зайци, костенурки или други гръбначни животни.

Ако смяташ, че около имота ти се навъртат змии, наличието на дупки в двора ти ще им осигури сигурен дом. Ето как да разбереш дали дворът ти е леговище на змии.  

Опознай змиите и местообитанието им
Змийска кожа и люспи - бъди нащрек 
Змии-търси изпражненията им
Прогонване на змии и Ню Фреш

Опознай змиите и местообитанието им

  • Водната щитомуцунеста змия, например, обича влажните местности, езера и потоци. За щастие, тя обитава САЩ и не може да бъде срещната у нас.
  • Смок или ивичестият смок обаче може да бъде открит в България. Ако твоята вила се намира в близост до южната долина на река Струма, трябва да бъдеш особено внимателен. През пролетта си търси птичи яйца, храни се и с гризачи.

Прогонване на змии от двора - време е за действие (1)

  • Смокът мишкар има навика да навестява селищата. Може да бъде открит на нашата територия, не е отровен, но има силна захапка.
  • Змията пясъчница или турската боа може да се укрива в двора ти, ако почвата е песъчлива. Тази змия рядко излиза над земята, но трябва да бъдеш внимателен. Препитава се с гущери и малки гризачи.
  • Усойницата не е много агресивна, но за сметка на това се среща в цялата страна. Обитава както каменисти и горски местности, така и мочурища и по-влажни територии. Спи зимен сън, а основна храна на тази змия са полските мишки, гущерите, дори къртици и други бозайници. Регистрирани са ухапвания от усойница, но пък и на медиците са известни поне 8 противоотрови.

Има змии които са отлични катерачи и търсят убежище в дървета и храсти, но по-често те се спотайват под дървени трупи, купчини с листа, подземни дупки и в скали. Спокойно могат да живеят и в двора ти, особено ако почвата е по-песъчлива или камениста, дупките ще са чудесно скривалище за гнездата и яйцата на змиите.

Виж още: 5 причини да имате змия в двора 

Змийска кожа и люспи - бъди нащрек 

Змиите са известни с това, че редовно сменят люспестата си кожа и това може да се случва веднъж месечно при активно растящите змии. Този процес позволява на змиите да поправят увредената кожа и да се отърват от паразити. Когато се подготвят за смяна, змиите могат да се търкат върху скали или пръчки, за да помогнат за откъсването на кожата. Змийските кожи показват подробности за вида и големината на змията, формата на тялото, включително очите. Въпреки това може да е трудно да намерите змийски кожи, тъй като те обикновено служат за храна на гризачи или насекоми. Няколко дни след като змията е изоставила кожата си, тя вече е разградена. Ако видите зми, която се сменя кожата, не я закачайте и не се опитвайте да я прогоните. Стават доста раздразнителни в този период и могат да бъдат опасни.

Прогонване на змии от двора - време е за действие (2)

Змии - търси изпражненията им

Както всички диви животни, змиите отделят изпражнения. За да идентифицираш змийските изпражнения, важно е да си припомниш с какво се хранят змиите. Виж и нашата статия. Змийската диета най-често включва насекоми и дребни бозайници, в това число мишки и плъхове, зайчета, както и по-малки влечуги. Ако си наблюдателен, ще различиш следи от косми и нокти в изпражненията. Размерът на изпражненията зависи от дължината и размера на змията. Като цяло змийските изпражнения изглеждат като гъсти, пастообразни, тъмнокафяви петна с бяло отлагане в единия край. Подобно на кожите им, змийските изпражнения се разграждат сравнително бързо.

Прогонване на змии и Ню Фреш

Повече от 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на змии. В нашия онлайн магазин ще откриеш най-ефективните средства, за да елиминираш влечугите. За ефективно прогонване на змии от двора и градината, свържи се с консултантите на Ню Фреш. Знаем колко ценно е твоето време, затова изпращаме 80% от поръчките още в деня на регистрирането им. Даваме 100% гаранция за всички електронни уреди против змии в сайта ни. Независимо дали търсиш решения за прогонване на змии или отрова за хлебарки, ние от Ню Фреш сме твоят надежден партньор в борбата с вредителите!

Публикувано от Ню Фреш