Най-лесният начин за прогонване на мухите от двора и кухнята

Най-лесният начин за прогонване на мухите от двора и кухнята

Всяко домакинство страда от проблем с насекомите и в частност с мухите. Те се появяват и летят основно на места, където има остатъци от храна, непочистено пространство, наличие на трохи и други отпадъци. Летящите инсекти кацат за почивка по хранителните продукти в кухнята, в чиниите, оставени в мивката и по този начин разнасят опасни бактерии.  Любимо място им е кофата за боклук. Затова е необходимо намирането на добър препарат, с който да се реши този проблем.

Ако желаете домът ви да е чисто и хигиенично пространство, а не развъдник на досадни насекоми, трябва да вземете мерки. Мухите на пръв поглед са малки по размер и изглеждат безобидни, но в действителност те пренасят опасни бактерии, причиняващи зарази, което може да доведе до негативни последици за здравето на членовете на домакинството ви. Нужно е да се запознаете с някои основни факти за тези летящи насекоми, как да се предпазите и какви са начините за прогонването им. 

Същност и размножаване на мухите

Тези малки по размер летящи насекоми са с дължина не по-голяма от 1 см. Телата им са със сиво-кафяв цвят, с черни ивици. Имат четири крила и шест крака, летят бързо, издавайки ужасен звук. Размножават за много кратък период от време, което е предпоставка да търсите доказано ефикасни средства за прогонването им. Установено е, че женската може да снесе еднократно до 150 яйца, което не е за подценяване. Яйцата се снасят върху гниещи продукти. Именно поради тази причина трябва да поддържате идеална хигиена в дома си. Ако няма гниещи продукти, няма да има и яйца в дома ви.

В случай че сте подценили проблема с възрастните инсекти и сте създали предпоставки за снасянето на яйца, ситуацията става наистина неприятна. Яйцата са с микроскопични размери и е трудно да бъдат забелязани.  Дължината им не надвишава 1 мм. Цветът им е кремавобял, което допълнително усложнява ситуацията и яйцата не могат да бъдат идентифицирани навреме. За да се преборите с проблема, ви е необходим ефикасен препарат за прогонване и унищожаване на мухи. 

Ларвите се излюпват сравнително бързо. Нужно е по-малко от едно денонощие. Те се характеризират със силна подвижност и за по-малко от седмица се метаморфозират в какавиди. Периодът, в който какавидата се превръща във възрастен екземпляр варира от 3 до 25 дни като през лятото това се случва най-бързо и периодът не е по-дълъг от 1 седмица. 

Издръжливостта на мухите

Изключително издръжливи са. Ниските температури не са проблем за тяхното съществуване. Цялостното им развитие от яйца до пълноценни насекоми варира от 2 до 4 седмици. На годишна база се получават средно статистически около 10 поколения. Затова е добре проблемът да се стопира още в зародиш и да се открие подходящ препарат за прогонване на мухи.

Продължителността на живота им е сравнително кратка. Средно между 7 и 10 дни. За това време те могат да пренесат много опасни бактерии като Ешерихия коли и салмонела. Освен това кацайки върху храната необезпокоявани, биха могли да я заразят с опасните бактерии на чума, гангрена, антракс и др. 

Ефикасен препарат против мухи

Добър пример за препарат за прогонване на мухи, който предпазва, защитава и се преборва с популацията, е препаратът Мусцид. Той има силно привличащо и унищожаващо действие. Ползва се много лесно. Съдържанието му се смесва с вода и се разбърква. С получената смес се намазват зоните, в които предимно кацат нашествениците. След като кацнат върху обработените площи, инсектите бързо умират. 


С помощта на Мусцид домът бива защитен от вредните и опасни бактерии, които насекоми пренасят.

А как да прогоним мухите от двора?

Вече разбрахте кой е най-добрият вариант за унищожаване на домашната муха в закрити помещения, но се питате как да обработите двора и градината?
Ще споделим някои лесни хитрини за прогонване на вредните инсекти, които действат безотказно. 

  • Не дръжте боклука открит 

Неприятните летящи инсекти обожават остатъците от храна – независимо дали се намират в близост до масата под навеса в градината или са в контейнер за отпадък, те нямат абсолютно никакви предпочитания. За тях е важно да имат източник на храна и вода, особено през летните месеци, когато е сухо и рядко вали. Освен за хранене, те ползват и биологичните отпадъци, за да снасят яйцата си, което води до бързото им размножаване. 

  • Поддържайте чистота, ако отглеждате животните

Следете дали домашните животни изяждат храната си и поддържайте чистота в клетките или отделенията им за отглеждане. За селскостопански постройки е чудесно решение да обработвате вътрешността на стените, клетките и вратите с Мусцид, който ще порази кацащите за почивка насекоми и ще намали присъствието им при животните. 

  • Разположете капани за мухи 

Сред най-предпочитаните методи за прогонване на вредители са капаните. Те са икономични и високоефективни и ограничават разпространението на летящите натрапници. Използвайте капани, с примамка, която привлича мухите, като ги разполагайте на достатъчна височина от земята – приблизително 1.5 метра. Периодично почиствайте клопките и ги зареждайте с примамка. 

Ако имате навеси или беседка в градината, ефективно решение са и капаните-лампи с високо напрежение. Те са особено ефикасни в тъмната част от денонощието, тъй като UV светлината, която излъчват привлича летящите насекоми, а високоволтовите решетки ги унищожават мигновено. 

От какво бягат мухите?

Ако не искате да инвестирате в доказани средства, може да опитате и с домашни репеленти за прогонване. Клиенти са ни споделяли, че определени билки и аромати влияят на инсектите и ги отблъскват. Ето какви разтвори може да приготвите за прогонване на мухите от двора и дома си: 
  • Ментов ароматизатор за прогонване – Трябват ви гъба, малък съд и масло от мента и 24 часа за приготвяне. Напоявата гъбата с вода, добавяте 20-ина капки ароматно ментово масло и затварят бурканчето/ съда, за да престои едно денонощие. След като се напои добре, махнете капачето и поставете ароматизатора за прогонване на мухи на нужното място.  Повторете стъпките, когато ароматът изчезне. 
  • Други етерични масла – ефикасни за прогонване на летящи инсекти са карамфил, босилек, мащерка, лавандула. Пригответе разтвор на вода с някое от маслата и пръскайте с пулверизатор, където е необходимо. 

Прогонване на мухи и Ню Фреш 

Борбата с тези насекоми е нелека, тъй като те се адаптират много добре и размножават бързо. Най-лесният начин за унищожаване на вредителите в дома и градината си остават професионалните препарати като Мусцид. Ако все пак не желаете да третирате с инсектицидни разтвори, свържете с консултантите ни на тел. 0896 660 843. В богатия каталог на онлайн магазина ни сме подбрали както електронни уреди за прогонване на инсекти, така и натурални продукти без химикали, които гарантирано ще ги отблъснат от собствеността ви. 
 

Публикувано от Тодор Дуралийски