Осите живеят в близост до хората, появявайки се най-вече през топлите месеци от годината в градини, дворове с овощни дървета и асми, в близост до басейни и водоеми, както и в града - сред парковете, на терасите и балконите на жилищните блокове и т.н. Те имат навика да правят гнездата си около собствеността ни, а нуждата им от вода и храна ги кара да кръжат и кацат както на тераси и балкони, така и в чашите ни, когато си почиваме с разхладителна напитка или хапваме на открито. 

Кога жилят осите?

Най-често сблъсъкът с оси се случва през лятото, когато температурите са високи и търсим прохладни места за отдих, близо до чешма, басейн или на сянка под асмата.

Насекомите насочват жилата си, когато се чувстват застрашени и ако нещо ги безпокои. По този начин осите, а и останалите жилещи инсекти защитават и кошерите си. Не е изключено да Ви ужилят ако ръкомахате силно с ръце, в опит да ги прогоните или ако безуспешно се опитвате да ги унищожите с мухобойка.

Осите подобно на други летящи насекоми, се привличат от жълтия цвят, както и от сладки напитки, плодове и др.

Важно: За да избегнете ужилване от оси, не дразнете насекомите, стойте колкото е възможно по-далеч от тях, а в случай, че те се приближат до Вас или кацнат на масата или близо до чашата Ви, запазете спокойствие.

Как изглежда ужиленото място?

Симптомите при ужилване от оса най-често са болка, зачервяване в зоната и набъбване на кожата около убоденото от жилото място. В центъра на петното се забелязва раничката, оставена от жилото, възможно е в първите минута-две след неприятния инцидент да има капчици кръв.

В следствие на контакта на тялото с отровата на жилещото насекомо, кожата се подува, повдига и зачервява. Отокът от ужилване може да трае до няколко дни, като болката и неприятните усещания зависят от прага Ви на търпимост, както и от реакцията на организма Ви. При мнозинството от хората ужиленото място се възстановява до няколко дни, но има и такива, при които настъпва бурна алергична реакция.

Бъдете особено внимателни и следете за затруднено дишане, задух и/ или много силна болка и оток, в случай на каквито и да е притеснения след ужилване от оса, незабавно потърсете медицинска помощ.

Най-чести алергични реакции след ужилване на оса

Могат да бъдат локални – свързани с ужиленото място и системни, които засягат целия организъм.

 • Силен сърбеж на ужиленото мястоНастъпва до минути след инцидента с насекомото. Възможно е да се разпространи и да обхване целия крайник, зона от тялото или дори цялото тяло.

 • Подуване на ужиленото място – Много честа реакция, която може да бъде третирана с охлаждащи кремове или мехлеми, с успокояващо действие.

Тези реакции са локални и обикновено протичат леко и не се развиват в по-сериозни проблеми. Траят от няколко часа до един-два дни.

При някои хора ужилването може да предизвика опасна алергична реакция, известна като анафилаксия. Това е спешно медицинско състояние, което може да бъде фатално, ако не се лекува незабавно. Симптомите се характеризират с:

 • Задух и недостиг на въздух – Възможно е подуване на езика и затруднено дишане, поява на хрипове;

 • Световъртеж – Възниква при остра имунна реакция срещу отровата на осата, в някои случаи кръвното налягане пада, появяват се и сърдечна аритмия, дори и загуба на съзнание;

 • Повръщането също е характерно при ужилване от оса.

При каквито и да е от изброените сериозни последствия, свържете се незабавно със спешна помощ.

Какво трябва да се направи при ужилване от оса?

 1. Проверете дали случайно жилото не е останало забито в кожата – Може да предизвика повече раздразнение и възпаление. Използвайте нежни движения, за да го извадите.

 2. Измийте мястото на ужилване с хипоалергенен сапун и вода: Това може да помогне да се намали риска от инфекция.

 3. Нанесете студен компрес или третирайте с крем: Тези средства намаляват сърбежа, болката и отока при ужилване.

 4. Вземете антихистаминов препарат: Ако имате алергии или леки симптоми като зачервяване и подуване, антихистамините могат да облекчат симптомите.

 5. При остри алергични реакции, търсете спешна медицинска помощ: Симптоми като затруднено дишане, гърчове, главоболие, силно намаляване на кръвното налягане и загуба на съзнание са сериозни и изискват незабавно лечение.

Важно: Винаги е добре да потърсите лечение, особено ако имате предходни алергични прояви след ужилване на оси или ухапване от други насекоми.

Как да се предотвратят ужилвания от оси в бъдеще?

 • Избягвайте области, където има жилещи инсекти: цветя, асми, чешми, басейни и др.

 • Носете защитно облекло: Ако се намирате на места, където е възможно да срещнете оси, носете дълги ръкави и панталони. Това може да предпази кожата ви от ужилване.

 • Не се движете близо и не извършвайте резки движения около жилещите инсекти. Те могат да се почувстват заплашени, така че избягвайте да се приближавате прекалено близо до тях.

 • Използвайте капани на терасата: Снабдете се със специални капани за оси, за да предпазите откритите зони за отдих и прохлада. На NewFresh.org ни ще откриете и специални клопки, предназначени за борба с оси и комари, с които ще се защитите от най-неприятните летящи насекоми.

 • Покривайте храната и напитките си в откритите пространства.

 • Винаги проверявайте за наличие на кошери. Ако забележите гнездо на оси в собствеността си, набавете си защитно облекло и аерозоли, с които безопасно да унищожите жилещите инсекти. В случай на голяма колония от оси и/ или стършели, потърсете специализирана фирма за борба с насекоми.

 • Използвайте инсектициди, за да третирате двора и градината срещу различни летящи и пълзящи инсекти.

Обадете се за безплатна консултация на тел. 0896 660 843 и изберете най-добрата защита от ужилване от оси за Вашето семейство. Повече от 10 години ние сме Експертът в прогонването на вредители!