Змии се срещат по територията на цялата ни страна. Възможно е да се натъкнете на тях на излет сред природата, но и в двора на дома или вилата Ви. Вземете превантивни мерки – косете, изхвърляйте ненужните дърва и камъни и използвайте препарати срещу влечуги. Ограничете присъствието на дребни гризачи в собствеността Ви, тъй кат те са чудесна плячка за змиите.

Когато сте навън – в планината или в гористи и тревисти местности, носете подходящо облекло, с което да избегнете ухапване от змия. Въпреки защитните мерки обаче е възможно да се натъкнете на пълзящо влечуго, готово да Ви нападне. 

Ухапване от змия - причини и последствия

Какво провокира змиите?

Те не са агресивни и срещите с тях най-често приключват без последствия. Използват резки движения и съскат като предупреждение, в случай че се почувстват застрашени. Бременните женски сигнализират преди да нападнат. Ухапване от змия обаче може да Ви сполети, ако навлезете рязко в територията ѝ, ако я настъпите или дразните. 

Отровни и неотровни змии в България 

Важно е да знаете точно кои пълзящи твари са опасни за здравето Ви. Запомнете как изглеждат най-често срещаните отровни змии в България и се научете да ги различавате от не толкова опасните им посестрими. Не ги търсете само от любопитство и се доверявайте на приятел при разходки в природата. Близък човек ще може да Ви окаже помощ, в случай на ухапване. 

Опасност за човешкото здраве 

Отровата на змията е предназначена за нейната плячка – обездвижва, а в някои случаи дори убива. Тя е смесица от протеини и токсини, които се инжектират чрез зъбите в кръвоносната система на жертвите. Ухапването може да предизвика последици за човешкия организъм като инфекции и отравяния, водещи до по-сериозни усложнения, а също и психически травми. 

Симптоми при ухапвания

Обикновено се появяват две дупчици върху кожата след около четвърт час, възможно е да има и капки кръв. 

Сред най-честите симптоми са: 

  • Болка и оток на ухапаното място

Настъпва силна болка, раничките потъмняват, а мястото се подува. Отокът може да е локален или да се разпространи върху крайника или тялото. Следва обща отпадналост, главоболие.

  • Гадене и повръщане 

Възможно е да се появят болки в корема, които да предизвикат спазми, дори повръщане. Обикновено неразположенията отшумяват сами за период до 4 дни, когато жертви на ухапванията са здрави възрастни.

  • Загуба на съзнание 

При хора, страдащи от различни заболявания или деца е възможно да се стигне до замъгляване на зрението, замайване и др. Най-тежки са ухапванията по лицето и врата, възможно е да доведат до задух и загуба на съзнание. Бързото поемане на отровите от силно кръвоснабдени зони може да предизвика инфекция или анафилаксия. В този случай е нужна спешна реакция и първа помощ.

Първа помощ при ухапване от змия

  1. Обездвижете пострадалия, за да не се разпространи отровата в тялото. 
  2. Ако можете, снимайте влечугото или го огледайте добре, за да го идентифицирате по-лесно. 
  3. Запишете часа на ухапването и го съобщете на медицинското лице, когато стигнете до болницата. 
  4. Махнете всички аксесоари, които биха могли да стягат на пострадалия – бижута, пръстени, колан и др.
  5. Дезинфекцирайте раната, ако имате под ръка спирт или алкохол и сложете стерилна марля. 
  6. Придружете ухапания до болнично заведение максимално бързо. Ако медицинският център е далече, свържете се с лекар и следвайте инструкциите му за превързване на раната и съвети за какво да наблюдавате пострадалия. 

Как да разберете дали змията е била отровна?

Отровните видове хапят веднъж. Обикновено те имат характерна форма на главата – триъгълна, като в България се среща пепелянката – с рогче на муцуната и/или усойницата, която ще познаете по окраската – черен зигзаг. На мястото на ухапванията от силно токсичните твари се появяват две ранички на половин см една от друга. Смоковете и останалите неотровни представители на вида у нас по-често оставят следи от повече зъби. 

Как да се предпазите от ухапвания?

Ако работите в двора и градината, особено през пролетните месеци, винаги носете работно облекло с дълги крачоли и затворени обувки. Бъдете внимателни при косенето на тревата, а също и когато размествате складирани дърва и/ или натрупани камъни. Обработвайте регулярно тревните площи в собствеността си с препарати против змии или монтирайте уреди за прогонване на змии

Когато тръгнете на поход, избягвайте да сте сами. Придържайте се към маркирани маршрути, избягвайте местности с висока растителност и обрасли с храсти. Избягвайте да почивате върху скали и морени с множество цепнатини, където влечугите биха се укривали. Носете със себе си мобилен телефон, за да се свържете със спешна помощ при ухапване или друг инцидент.