Топ 9 причини да имате Лампи с хималайска сол в дома си

Топ 9 причини да имате Лампи с хималайска сол в дома си

Искате ли детето да не боледува непрекъснато?
Искате ли постигането на силен имунитет?
Ако Да, запознайте се с естествените Лампи от хималайска сол. 


Не знаете какво пропускате, ако никога не сте притежавали лампа от хималайска сол. Това е като да имате отворен прозорец – леко светещ естествен източник на свеж, чист въздух – на бюрото, във всекидневната, до леглото или навсякъде, където решите да го поставите.

 

 

Кратък урок по химия преди разкриването ползите от лампите с хималайска сол:


Цялата материя се състои от молекули, които се състоят от атоми, които са съставени от три вида частици: протони, електрони и неутрони. Електроните обикалят в орбита в молекулите като планетите, които се въртят около една звезда. Понякога един електрон излита и когато го направи, той оставя зад себе си положително зареден йон, чиято единствена цел в живота е да запълни празното пространство, оставено от  изгубения малък електрон. С други думи: иска да открадне заместващ електрон от друга молекула. Поради разликите в молекулната структура (броя на електроните в най-външната орбита, якостта и структурата на електронните връзки и т.н.) някои материали губят електрони много по-лесно, отколкото други.

С това току-що припомнено ви базово познание за поведението на положителни и отрицателни йони, нека да разгледаме няколко предимства на солната лампа.

Ползите от хималайските солни лампи

 

1. Почистват и освежават въздуха

Вероятно най-известната полза и причината, поради която мнозинството от хората ги използват се дължи на тяхната невероятна сила за отстраняване на прах, полени, цигарен дим и други замърсители от въздуха. “Но как правят това?“ „Това е просто голямо парче сол с крушка вътре, нали?“

Е, да, но не. Те са много повече от това. Хималайските солни лампи пречистват въздуха чрез силата на хигроскопията, което означава, че те привличат молекули на водата от заобикалящата ги среда, след това абсорбират тези молекули – както и всякакви чужди частици, които те носят – в солния кристал. Тъй като хималайската розова сол се загрява от топлината, произведена от електрическата крушка вътре, водата от нея се изпарява отново във въздуха, а прихванатите частици прах, полени, дим и т.н. остават заключени в солта.

 

2.Намаляват симптомите на алергия и астма

Тъй като хималайските солни лампи отстраняват микроскопични частици,  поставяйки лампа или две в стаите, където прекарвате най-много време, може сериозно да намалите симптомите на алергия. Дори хората, страдащи от астма, трябва да забележат голяма разлика след седмица или две.


3.Успокояват кашлицата

Когато хималайската солена лампа се нагрява и започва хигроскопичното циркулиране на частиците във въздуха, тя също така променя натоварването на отделените молекули. (Помните ли урока ни по химия в началото?). Една от вредите за здравето, в следствие от вдишването на много положителни йони е, че ресничките (подобни на микроскопични косми), разположени по дължината на трахеята (известна още като дихателна тръба), стават бавни и не работят добре, за да предпазват белите дробове от замърсители.

 

Какво означава всичко това всъщност?

Освен премахването на замърсителите от въздуха, хималайските розови солни осветителни тела също помагат на тялото ви да филтрира въздуха по-ефективно, така че всички чужди частици, които се е случвало да вдишвате, няма да навлязат в белите ви дробове.


4. Увеличават енергийните нива

Да карате из провинцията със свалени прозорци, да прекарвате времето си на плажа или на къмпинг в планината, или просто да вземете душ сутрин – всичко това са неща, които много хора смятат за ободряващи. Не е случайност, че всичко това са дейности, които ни излагат на повишени концентрации на отрицателни йони, подобни на генерираните от осветителните тела от хималайска сол. Фактът е, че положителните йони потискат нашите енергийни тела. За съжаление, твърде често срещано е да се опитваме да диагностицираме проблема като нещо съвсем друго. Ако постоянно се чувствате уморени и не знаете защо, опитайте да сложите хималайска солна лампа в стаята или помещенията, където прекарвате най-много време. След около седмица трябва да забележите разлика.

5.Неутрализиране на електромагнитната радиация

Днес повечето от нас живеят в метафоричен океан от електромагнитна (ЕМ) радиация, която се излива от нашата електроника (телевизор, компютър, мобилен телефон, таблет, уредби и т.н.). И макар този електромагнитен поток да е неуловим с просто око, то дългосрочните ефекти от излагането на ЕМ радиация могат да бъдат доста сериозни. Известно е, че постоянното излагане на ЕМ радиация повишава нивата на стрес, причинява хронична умора и намалява имунитета, наред с други неща. Тъй като изпускат отрицателни йони във въздуха, хималайските солни кристали работят за неутрализирането на електромагнитните лъчения. Сложете по една такава лампа до компютъра, телевизора и други електрически устройства, които използвате често, за да намалите потенциалната опасност за Вас и Вашето семейство.


6.Подобряват съня

Друг страничен ефект, който се дължи на прекомерното излагане на положителни йони във въздуха, е загубата на качествен сън. Това се случва, защото положително заредените частици могат да намалят кръвоснабдяването и подаването на кислород към мозъка, което води до нередовен сън. Хималайските розови солни кристали са естествени генератори на отрицателни йони, като по този начин те могат да помогнат за преодоляването на този проблем. Дръжте една или две в спалнята си около леглото, за да подобрите качеството на въздуха и да постигнете по-добър нощен сън.

Не забравяйте, че дори ако сте като мен и не можете да спите, ако стаята не е напълно тъмно, винаги можете да изключите лампата преди лягане. Просто я оставете включена през останалото време, докато сте будни. Хората в места с влажен климат трябва да имат предвид, че кристалите от розова хималайска сол е възможно да се покрият с влага, когато солта се охлади. Затова е добре  да поставите подложка отдолу, за да защитите повърхностите, и не забравяйте да следвате инструкциите за употреба и грижа, приложени към продукта!


7.Подобряват настроението и концентрацията

Хималайските розови солни кристали са чудесен начин по естествен път да подобрите настроението си или да помогнат да се отпуснете и успокоите в края на деня. В същото време тези осветителни тела, източник на сол са чудесно средство за подобряване на концентрацията.

 

 

 

8.Намаляват статичното електричество във въздуха

Макар и на пръв поглед да не е “касаещо здравето”, статичното електричество  може да нанесе вреди. Статичното електричество ви застига, когато най-малко го очаквате. Статичното електричество може да доведе до безпорядък в косата ви, да направи невъзможно да почистите трохи или смляното кафе от кухненския плот и дори да стане причина случайно да отидете на работа с чорап, залепнал на гърба на ризата ви. (Добре де, това последното е може би малко преувеличено.) Въпросът е, че статичното електричество може да е голям проблем и хималайските розови солни кристали са естествен начин за неутрализиране на въздушните йонизирани частици, които го причиняват.


9.Светлинен източник, който е екологичен

И накрая, но не на последно място: Хималайските розови солни осветителни тела са екологични. Макар и само приблизително, резервите, от които се извлича хималайската розова сол, се оценяват някъде между 80 и 600 милиона тона и се очаква да има наличност поне още 350 години при текущия процент на добив. Основата на хималайската солна лампа обикновено е изработена от устойчиво дърво като индийския люляк /мелия/. При някои модели се използват крушки с ниска мощност, които консумират много малко енергия, докато други се захранват от запалена свещ. 


Избор и разполагане на вашата хималайска розова солна лампа

 

Когато става въпрос за закупуване на хималайски розови солни лампи, площта на действие се определя от размера на кристала. По-малките са подходящи за средностатистическа спалня, а по-големите са по-подходящи за помещения като дневната или кабинета.

Ако не можете да намерите достатъчно голяма лампа за дадена стая, не забравяйте, че можете да използвате няколко, разположени в  пространството, за същия ефект.

Силно препоръчвам изграждането на цяла домашна колекция от тези красиви източници на светлина, дори ако купувате само една или две наведнъж. Започнете  като закупите подходящи по размер кристали за районите, в които прекарвате най-много време, след това преминете към стаи с много електрически устройства и завършете колекцията си, като добавите ссолни ветлинни източници към по-рядко използвани помещения.

 

За по-малки стаи или просто за по-голямо разнообразие, помислете за добавяне на някои Хималайски солни лампи за свещи в колекцията си.

Не забравяйте, че кристалите на хималайските розови соли ще започнат да се топят при продължително излагане на висока влажност. Поради тази причина внимавайте и наблюдавайте всички солни осветителни тела, разположени в близост до източници на пара, като съдомиялни машини, перални машини или душове.

Също така, както споменахме по-горе, резултатите от генерирането на негативни йони може да отнемат около седмица, за да бъдат забелязани, така че не се отказвайте, ако не почувствате подобрението веднага.

Противопоказания на солните лампи 

Съветваме Ви, когато избирате модел за своя дом винаги да избирате такъв с дървена основа. Причината е, че кристалите могат да увредят мебелите и плоскостите от дърво, върху които са разположени, затова не трябва да бъдат в директен контакт с тях. 
Необходимо е да проветрявате често помещенията, с включена солна лампа и да следите за нивата на влажност на въздуха, тъй като солта абсорбира водата. Най-лесно е да поставите купичка с чиста вода в стаята и да я пълните, когато се изпразни. Така няма как да се стигне до прекалено изсушаване на въздуха. 

Почистване и поддръжка на солните лампи

Периодично е нужно да избърсвате кристала с мека кърпа, без власинки. Преди да почиствате лампата, отворете я и извадете крушката. Забършете внимателно повърхността на кристала, за да попиете натрупаните капчици вода или частици прах. Внимавайте да не счупите или откъснете парченца от солния кристал. След като приключите, върнете крушката обратно на мястото ѝ и включете към електрическия източник. Честотата на почистване зависи от влажността в помещението – ако лампата не смогва да абсорбира влагата, тогава ще трябва да я избърсвате по-често. 

 

 

Публикувано от Ню Фреш