Помощ! Хапят ме дървеници, как да се отърва?

Помощ! Хапят ме дървеници, как да се отърва?

Дървеници! Откъде се взеха? 

Да си представим следната ситуация – зимната сесия почти приключва, а вие сте готови да се нанесете в новата си квартира. Е, направили сте някои компромиси с цената, но изпитите ви преминаха, а съквартирантката ви и котката ѝ показват небивал ентусиазъм.
Следва нанасяне в малко апартаментче, в което комунизмът все още е в разгара си, а 21 век не съществува. След средно кротък новодомски купон музиката спира, полагате блажено глава, само за да се събудите след 2 часа от истеричния вик на съквартирантката: „Помощ! Хапят ме дървеници!”. Тя влетява в стаята ви. Чешейки се, прави движения, за които не сте и предполагали, че човешката анатомия е в състояние да възпроизведе. И всичко това – от едно хапещо животинче.

Препарат за дървеници или нова квартира?

След няколко колоритни балкански думички до слуха ви достига най-вълшебната от тях – дървеници. Казвате ѝ да не се вдетинява и си лягате отново. Дървеници – да, бе – това са дребни проблеми. Хапещи… Нали, все пак, си взехме изпитите?! До края на вечерта обаче и вие, и котката сте станали специалисти по африканския танц конга, а на сутринта - тялото ви е с толкова ухапвания, че се тревожите дали все още сте способни да задържате течности. Откривате, че вероятно сте алергични към ухапванията на тези вредители. Дали има лекарство?

Какво представлява тази хапеща гад - дървеницата?

Пиейки кафе, залагате на сигурното – питате Google. Дори името ѝ ви звучи неприятно.

Откривате ужасни неща: Възрастните екземпляри са дълги 4-8 mm и са кафяви на цвят. Те имат твърди крачета с адски щипки за придържане към гостоприемника по време на храненето – с кръв.

Изпъкнали антенки излизат от главите им, а женската снася яйца през целия си живот. Нимфите, която се излюпват от яйцата са умалени копия на възрастните индивиди, които се хранят като тях – с изстрадала студентска кръв. Креватните дървеници имат добре определени места за почивка, в които могат да бъдат намерени много индивиди от всички различни етапи на живота.

 

Как да се отървете от дървеници?

Освен информация за бързото размножаване на кръвопиещиете насекоми и тяхната нечувана устойчивост, търсачката ви предлага и някои хитринки, с които да се опитате да се справите със заразата и да сведете щетите до минимум. Записвате си важното в списък: 

 1. Борбата ще бъде тежка, но може да бъде спечелена с подходящи средства – ударна доза препарати и почистване. 
 2. Премахване на източника на зараза чрез пране – Събирате спалното бельо, пижамите, всички дрехи, които се мотаят на купчина до леглото и бързо към пералнята. Избирате програма с много висока температура (над 60 градуса), като все пак внимавате дали е подходяща за всички тъкани. Перете, сушите, перете и така до безкрай. Ако е дошъл ред за нови чаршафи, звъните на майка си и молите за пари.
 3. Парочистачка – разговорът с мама продължава. Молите я да ви изпрати парочистачката си, за да третирате помещенията в квартирата. Всички ъгли, цепнатини, процепи, пердета, килими, под матрака на леглото, рамката, дивана даже и постелката пред входната врата… Това би трябвало да унищожи гадините и яйцата им. 
 4. Пускате прахосмукачка – чистите цяла сутрин, изхвърляте торбичката (или я пускате в работливата пералня на висока температура, за да елиминира следите от гадните кръвопийци). 
 5. Заемате се с търсене на правилните отрови срещу дървеници и лекарство за главоболието, причинено от усилията за прогонване на гадините. 

Препарати за дървеници - къде и какво да използваме?

Обидени сте на еволюцията, и тъй като неслучайно сте на върха на хранителната верига, глождени от чувство за реваншизъм и ухапванията, започвате да търсите препарати за дървеници.

Най-ефективните препарати за дървеници

Откривате няколко основни надеждни марки препарати – „Айкън”, „К-Отрин”, „Солфак”, „Фикам”, „Фендона”, „Фактор Улв”, „Микрозин”, както и серия от капани в зелено, за да са в тон със завесите. Имената не ви говорят много, чешете ухапванията от дървеници и трескаво се опитвате да научите още за отровните вещества.

 • Първи е Айкън – биоциден препарат, с контактно и стомашно действие с много бърз първоначален ефект и сравнително дълго последействие – последното ви радва. Микрокапсулираната суспензия съдържа пречистен ламбда цихалотрин. Разтваря се 5 мл. в 1 л. вода за 20 кв. м.
 • Следва препаратът „К-Отрин” – продукт срещу хапещите насекоми с остатъчна активност, като нанесените частици не се виждат. Действа бързо срещу насекоми чрез директно пръскане и чрез остатъчна активност. Предизвиква опиянение, зашеметяване и смърт. Съдържа делтаметрин и не е класифициран в ЕС заради токсичност. Разтваряте 10-12 мл в 1 л вода.
 • Препаратът „Солфак” съдържа 5% цифлутрин - силен емулсионен биоцид, от групата на синтетичните пиретроиди. Разтварят се 20 мл в 5 л вода.
 • „Фикам” e инсектициден препарат за хапещите инсекти, подходящ за контрол на зони с широк спектър. Нормалната доза за разреждане е 15-30 гр., които се разреждат в 5 литра вода, и с така приготвения разтвор се обработват 100 м².
 • Препаратът „Фендона” е бързо действащ пиретроид, който осигурява ефикасен контрол на широка гама вредни инсекти, разбира се, върху всички видове повърхности. Активното вещество е толкова ефикасно, че предизвиква излизането на насекомите от скривалищата им за 5 мин., парализира ги до 30 мин, и причинява смърт до 24 часа. Тук се усмихвате.
 • „ AMP 2 TETRA 1 PBO 4 CL (ТЕТРА)” убива хапещите насекоми и не оставя следи. Препаратът е готов за употреба и не е необходимо да приготвяте работни разтвори. 
 • Препаратът „Микрозин” съдържа сигернизирани пиретроиди. Разтварят се от 50 мл  до 75 мл в 5 л вода за 100 м2, в зависимост от нивото на заселеност на третирания обект. Подходящ е за вътрешни и външни обработки срещу пълзящи и летящи насекоми.

Кой препарат за дървеници да поръчам и кога ще го получа?

Следва затишие, в което в главата ви като хапещи насекоми се щурат идеи какво решение точно да изберете. Трябва да е смъртоносно за гадовете и бързо за вас. Трябва Ви консултация за най-добрия препарат за дървеници.

Обаждате се и го поръчвате от Ню Фреш ООД – виждат ви се надеждни, готини и свежи. Открили сте решението - доставка на следващия работен ден и инструкции как да третирате с препарата за дървеници. 

Смеете се съзаклятнически със съквартирантката, а котката е получила неизлечим нервен 

Още по темата прочетете ТУК>>> Без ухапвания от дървеници по тялото

Препаратите вредят ли на домашните любимци?

Публикувано от Тодор Дуралийски