На вид безопасни, полевките са истински унищожител на реколтата. Особено активни са по време на сезон с обилни валежи, тъй като тогава изобилства от тревна растителност, с която се хранят. Ние, от Ню Фреш, ви предоставяме ефикасни средства за борба с полевки, с които ще сложите край на техните набези. 

Полевки и щетите, които нанасят те

Проблемите с полевките произтичат от факта, че имат бърз темп на размножаване и живеят в колонии. Една дребна женска може да роди до 4 пъти в година, най-малко 4 малки. Тези гризачи обитават подпочвени тунели и ядат на практика всичко. Най-тежки са щетите, които нанасят върху насажденията с детелина и люцерна, но често нападат и зърнено-житните култури като пшеница и ръж. 

Борбата с полевки не е трудоемка, но изисква употребата на точните средства и навременна обработка на зоните.  

 

Налични средства за борба и защита от полевки

Всички средства са с доказана ефективност: 

Капани

Капаните са най-предпочитаните средства за борба с полевки от нашите клиенти. Предимствата им са, че се ползват изключително лесно, не изискват прилагането на сила или технически познания. Освен това са силно ефективни и на достъпна цена. Може да избирате между клопки, които се поставят директно в ходовете на тунелите или хуманни капани. Всички модели са изработени от издръжливи материали и са предназначени за многократна употреба. Този метод за борба с подземни гризачи по никакъв начин не уврежда посевите. 

Уреди 

Когато говорим за мащабно нашествие от полски гризачи, най-практичния и оптимален метод за борба е високотехнологичния. Тъй като полевките живеят в почвите, идеален избор за прогонването им собствеността ви са уредите с вибрации и ултразвук. Подземните колчета, предназначени за големи площи до 1500 кв.м., генериращи ултразвукови или механични вибрации трайно и ефективно ще отблъснат вредителите от собствеността ви. Предимството на качествените уреди е, че те ще ви служат дълго време и че не изискват поддръжка след монтирането (освен смяна на батериите на 4-6 месеца).  

Препарати за борба с полевки 

Тъй като сетивата на тези дребни бозайници са изключително изострени, ефикасни средства за прогонването им са натуралните препарати под формата на гранули или спрей. Този вид вещества излъчват миризми, които са непоносими за полските гризачи и ги принуждават да напуснат третираните площи. Модерните препарати, предназначени за еко земеделие съдържат само естествени съставки и не увреждат природата и посевите със зърнени култури, което биха направили някои агресивни отрови, които не са пригодени за почва. 

  

Не забравяйте, че за успешна борба с полевки:  

  • капаните трябва да залагате с подходяща примамка и като носите предпазни ръкавици, за да не оставяте човешки мирис върху тях; 
  • апаратите с вибрации и ултразвук трябва да работят постоянно, по време на целия топъл сезон, като следва да ги позиционирате далеч от каменни, бетонни и други физически прегради, които ограничават разпространението на вълните в почвите. (В края на есента уредите се изваждат от почвата, почистват се и се съхраняват до следващата пролет, когато се монтират повторно.); 
  • натуралните препарати разпръсквайте в дупките и около дупките на гризачите на интервал от 30-40 дни и поддържайте почвата в двора влажна.

За най-добри резултати в борбата с полевки препоръчваме да комбинирате 2 от посочените метода – уред срещу подземни гризачи и гранули или капани и уред. Поръчайте изпитани продукти против полевки с безплатна доставка до всяка точка на страната от NewFresh.org – Експертът в прогонването на вредители.