За безопасно вадене на кърлеж от тялото, използвайте чисти пинсети. Почистете и дезинфекцирайте инструмента с алкохолен дезинфектант или спирт. Обтрийте внимателно и областта от кожата около забития паякообразен акар. Захванете с пинсетата кръвосмучещия вредител възможно най-близо до главата, а не за тялото. Трябва да сте сигурни, че сте го хванали в самата основа близо до хобота. След това издърпайте бавно и внимателно в посока противоположна на хобота, внимавайки да не го отчупите. След като премахнете паразита, почистете раната със спирт и наблюдавайте за инфекции. При необходимост или ако не сте сигурни, че ще справите сами с изваждането на кърлежа, потърсете лекарска помощ!

Важно: За да избегнете ухапвания, вземете превантивни мерки в собствеността си: косете и третирайте тревните площи с биоциди или димки, използвайте средства за лична защита на тялото като спрейовете на Bros, които ще откриете на NewFresh.org и винаги обезпаразитявайте и проверявайте домашния си любимец след разходка за наличието на впити в кожата вредни насекоми.

Какво не трябва да се прави при махане на кърлеж?

  • Не го оставяйте дълго време върху тялото си, тъй като съществуват рискове от опасни болести. Най-добре е той да бъде отстранен до 24 часа след ухапването.
  • Не въртете и не прилагайте излишен натиск върху тялото на вредителя.
  • Не се опитвайте да премахнете паразит забит дълбоко в кожата, а се насочете към хирургично отделение.
  • Не оставяйте части от вредния акар в тялото си, ако не успеете да го извадите напълно, потърсете медицинска помощ.
  • Не мажете кърлежа с олио, има вероятност паразитът да се забие по-дълбоко в кожата Ви.
  • Не неглижирайте състоянието си и потърсете лекар, в случай на неразположения до 30 дни след вадене на кръвосмучещ вредител.
  • Не приемайте лекарства, които не са Ви назначени от специалист.
  • Не изхвърляйте вредното кръвосмучещо, а го занесете за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести или в лаборатория, за да се уверите, че няма риск от инфекциозни заболявания. 

Съвети за безопасно премахване

При вадене на кърлежи, избягвайте да ги докосвате с голи ръце, за да предотвратите предаването на инфекции. Не предприемайте действия сами, ако не сте сигурни във възможностите си. Най-добре е ваденето да се извърши от медицинско лице или хирург, но в случай, че това не е възможно следвайте тези стъпки:

Подготовка на ухапаното място

Мястото следва да се дезинфекцира преди и след вадене на паразита. Не натискайте кърлежа и не го мажете с никакви дезинфекциращи средства. Веднага след като го отстраните напълно от тялото си, използвайте йод, риванол или спирт 70% за третиране на зоната на ухапване.

Инструменти за премахване

•              Пинсети с тънки върхове, които да позволят прецизно захващане точно под главата на кръвосмучещия акар.

•              Спирт за дезинфекция на пинсетите и 70% спирт, йодасепт, риванол за почистване на засегнатата зона от кожата.

•              Ръкавици, които да сложите преди вадене, за да се избегне инфекция или зараза с Лаймската борелиоза и/ или Марсилската треска.

•              Контейнер, епруветка или малко шише, в което да поставите паразита и да го занесете за изследване в лаборатория.

Дезинфекция

•              След вадене на кърлеж, важно е да извършите дезинфекция на ухапаното място. Нанесете антисептичен разтвор или дезинфектант. Това ще успокои кожата и ще спре разпространението на опасни бактерии. Ако имате симптоми като зачервяване, оток или болка в ухапаната област, консултирайте се с лекар за преглед и лечение. Бъдете внимателни и внимавайте за всякакви изменения в здравословното състояние след вадене на насекомо.

Признаци на инфекция и алергия след премахване на кърлежа

Лаймска болест:

Марсилска треска:

•              Сред най-разпространените инфекции, пренасяни от кърлежи в България;

•              5-10 до 30 дни след ухапването е възможна поява на зачервяване на мястото на вадене, което нараства бързо;

•              може да се наблюдават субфебрилитет, увеличаване на лимфните възли около ухапаната зона и оплаквания, подобни на тези при грип.

                •              Втората по-честота инфекция, която се предава от паразитите;

•              мястото на вадене се превръща в тъмно петно;

•              рязко се покачва телесната температура;

•              появяват се главоболие, болки в мускулите и обриви по дланите и стъпалата.

В България са наблюдавани и случаи на Ку-треска, причиняваща се от кърлежи, която се разпространява сред селскостопанските животни като крави, кози, овце и други.

Важно: При каквито и да е здравословни проблеми, настъпили след вадене на кръвосмучещо от кожата, окосмената част на главата или сгъвките на тялото, свържете се с личния си лекар. Медицинските лица ще назначат подходяща терапия, след като извършат необходимите изследвания.

В онлайн магазина ни ще откриете редица безопасни средства, които ще Ви помогнат да предотвратите ухапвания от кърлежи и насекоми. Може да избирате между инсектицидни препарати за пръскане на тревните площи в двора и градината, спрейове за лична защита на тялото, както и уреди срещу насекоми и паразити. Не забравяйте да се обличате с подходящи дрехи, когато се разхождате в зони с гъста тревна растителност и винаги проверявайте тялото си и домашните любимци за наличие на паразити.