Домашна муха - всичко, което трябва да знаете за нея

Домашна муха - всичко, което трябва да знаете за нея

Какво представлява домашната муха?

Познаваме над 70 семейства мухи, но тази, която е завзела кухните, е домашната муха. Тя е жилава, нахална и плодовита. Може да снесе до 600 яйца еднократно, които лете се развиват за седмица. Така за 1 година насекомото снася до 1 милиард яйца, ако не вземем мерки против мухите в дома и най-вече в кухнята.

Домашната муха е и един от най-често срещаните видове инсекти в страната ни. Въпреки неголемите си размери от около 6 – 9 мм, тя е същинска напаст и е много трудна за прогонване. Обикновено живее в близост до хора и животни и няма страх от тях. 

Насекомите имат големи очи, крила две на брой, прозрачни, стъпват на 6 крака и притежават също 2 малки антенки. Телата са сивкави с черно, като гърдите са по-тъмни, а задните части с по-светъл цвят. 

Обитават както откритите пространства, така и стаите на дома, кухните, ресторантите, обекти от хранително-вкусовата промишленост и други.  Характерно за тях е, че могат да се адаптират изключително добре, издържайки на температури до -30 градуса. Могат да хибернират и тази им особеност ги прави изключително трудни за унищожаване. 

Размножават се бързо, като всяка женска може да снесе между 10 и 150 яйца на веднъж. Местата за снасяне са и тези, от които мухата се изхранва – най-често гниещи отпадъци и остатъчни продукти –  оборска тор, кофа за боклук, разлагащо се месо и др. 

Предотвратяването на размножаването на мухи допринася за чистота в дома и ограничава разпространението на инфекциите, които вредните инсекти пренасят кацайки по различни повърхности. Има различни методи за борба с мухите, като сред предпочитаните от нашите клиенти са препаратите. Нека разгледаме още интересни факти за тези насекоми и как може да се предпазите. 

С какво се хранят мухите? 

Храната на мухите и ларвите им варира спрямо вида на насекомите. Тези летящи инсекти са от голямо значение за разлагането на отпадъците в природата на отделни усвоими вещества.  Затова и мухите са силно привлечени от всякакъв вид отпадък. Менюто им може да включва както хранителни остатъци, така и биологични отпадъци като изпражнения, а също и храна за домашни любимци и животни, при някои видове дори и кръв. 

Домашната муха се храни най-често с боклука ни. Тя няма органи, с които да хапе, затова и не пие кръв. Важно за нея е, че се нуждае непрекъснато от източник на вода, постоянно отделя слюнка, използвайки я за втечняване на твърдите храни, тъй като се храни само с втечнени вещества. Водата и отпадъците са ѝ нужни и за размножаване. Използва гниещите и влажни боклуци, за да снася в тях яйцата си. 

 

Как се размножават мухите?

Вече споменахме, че женските мухи използват отпадъците за снасяне на своите яйца. Основният проблем с тези насекоми идва от факта, че е възможно женската представителка на вида да снесе до 10 поколения за една календарна година. Това е един много бърз темп на възпроизвеждане, който води до огромни популации. А контролът на големи вредни популации е по-труден и обикновено изисква професионални средства като биоцидни препарати. 

Как протича животът на една муха?

Подобно на останалите насекоми, мухата преминава през няколко етапа на развитие. Първоначално е яйце, с белезникав цвят и издължена форма, като размерите не надвишават 1 мм. За период от около половин до едно денонощие след снасянето, яйцето се превръща в ларва, готова да се храни. За по-малко от седмица добре подвижната ларва става какавида. През топлите месеци мухата остава в този си стадий за кратко време – 1 седмица, след което се превръща във възрастно насекомо с крила, крака и антенки, готово за възпроизвеждане. Развитието яйце-ларва-какавида-възрастен отнема около 1 месец.

Какво да направя против мухите по храната?

Против кацането на мухи върху храната

Всички знаем, че мухите са досадни, мръсни, разнасят зарази, тровят атмосферата у дома, замърсяват всичко – от стъкла на прозорци до храната ни. Те кацат по храната, но преди това са успели да накацат хранителните остатъци в мивката, боклука в кофата за отпадъци, тоалетната чиния и всяко друго мръсно и заразно място, за което може да се сетите.

Проблемите с борбата против мухите не са от вчера и хората се опитват да им противодействат да се предпазят от тяхното нашествие с променлив успех. Все пак, за да сме здрави и спокойни, а кухнята ни да блести от чистота и да е приятно място за живеене, трябва да се отървем от досадните насекоми.

Какви са последствията, ако не се борим против мухите?

Повечето мухи хапят и ни дразнят с бръмченето си, но това далеч не е най-страшното, което могат да ни причинят. Проблемът е, че насекомото разнася зарази, които могат да поразят храната ни, а от там и здравето ни, най-вече ако не спазваме лична хигиена и не поддържаме чистота в кухнята. Мухата пренася над 60 заболявания, 40 от които поразяват и нас, най-вече чревни инфекции като коремният тиф, дизентерията, бруцелозата.

В борбата против мухите ние рядко можем окончателно да победим и да ги прогоним, но можем да редуцираме максимално броя им в кухнята, където се храним, готвим и държим хранителните продукти. За целта са позволени всички средства, а ние ще ви помогнем в тази битка, от която може да зависят спокойствието и здравето ни, дори нашия живот.

Нашествие от мухи и ефикасен препарат против мухи

Изпитани решения против ужасните мухи

Без да пилеем излишни нерви, средства и време в борбата си против мухите, ще ви препоръчаме 5 лесни, но ефективни начина, с чиято помощ да прогоним насекомите от кухнята:

1. Чистотата

Безспорно първата крачка е да поддържаме идеална чистота в кухнята. Чистото помещение е смърт за тези насекоми и наш пръв съмишленик в борбата против мухите. Ограничавайки местата с остатъци намаляваме шансовете за изхранване и размножаване на инсектите. 

2. Да изнеса боклука навън

Боклукът не трябва да се оставя в кухнята, било в специален шкаф, кошче или торбичка. Идеалният вариант е да го изнесем навън – на двора или терасата. Така няма да има нужда да пръскаме против мухите и няма да чуваме неприятното им бръмчене. 

3. Да държа мухите навън

Има муха - има проблем, няма муха – няма проблем. Толкова е просто да се каже,  толкова сложно да се направи. Все пак затваряйте плътно врати и прозорци и използвайте висящи ресни и комарници против мухи навсякъде, където това е възможно.

4. Въздухът да се движи

Трябва максимално да избягваме неподвижния въздух, затова е добре в кухнята да бъде монтиран вентилатор или климатик, с чиято помощ можем да улесним борбата си против мухите. Така освен, че ще създадем неприятни условия за пребиваване на антрапниците и ще си осигурим разхлаждане и по-уютна атмсофера. 

Препарат против мухи

В нашия онлайн каталог сме подбрали боагат асортимент от различни инсектициди и натурални препарати за борба с вредните летящи инсекти. Те са идеални за употреба на закрито, използват се лесно и ефикасно и бързо унищожават мухите. 

  • За жилищни помещения, офиси, хотели и магазини 

Препоръчваме употребата на диспенсър с аерозол за борба с летящи насекоми. Комплектът за унищожаване на Мухи, Комари, Оси ZZ Coopermatic действа безотказно и елиминира инсектите, без да се налага да приготвяте работни разтвори и да извършвате обработки. Активното вещество, което се съдържа в пълнителя, е напълно безопасно за хора и домашни животни, а действието му е ефективно срещу мухите и останалите летящи насекоми. Диспенсърът разпръсква аерозолните частици на определен интервал от време, като е нужно единствено да го настроите предварително. 
  • За детски стаи, спални, производители на био храни и напитки и др. 

Подходящи средства за борба с мухите, в случай, че не желаете да използвате химикали са натуралните препарати и инсектицидните лампи. Концентратите като Еко бариерата от италиaнския бранд Flortis, разреждащи се с вода, които съдържат етерични масла и балсамови есенции отблъскват летящите насекоми без отрови и вредни вещества. Необходимо е да повтаряте обработките всяка седмица, за поддържане на максимален ефект. От друга страна, лампите с UV светлина и електричество ефективно привличат и унищожават вредните инсекти, като са особено подходящи за ползване вечер и в затъмнени помещения. 

Поръчайте продукти за борба с домашни мухи и други насекоми от Ню Фреш. Предлагаме богата гама от изпитани средства за унищожаване на вредителите. Всички поръчки се обработват и изпращат в най-кратък срок, а консултантите ни са добре подготвени и готови да ви предложат най-доброто и достъпно решение! 
Публикувано от Рамона Стойчева