5 ефективни домашни средства за прогонване на гълъби

5 ефективни домашни средства за прогонване на гълъби

Омръзна ли Ви да виждате гълъби по первазите на прозорците?
Уморихте ли се да чистите мръсотията?

Има ли прах и пера, разнесени навсякъде в дома Ви?

Въпреки че са красиви птици, гълъбите са ужасно досадни и веднъж избрали Вашия дом за място за живеене, бързо се превръщат в неудобство. Създават ужасна бъркотия, затрупват всичко с перушина, а най-тревожното е че разнасят и много паразити и болести. А именно това ги прави страшно опасни! Но това не е всичко – те са шумни, цапат и замърсяват всичко с фекалиите си – а това може да увреди мебелите, настилките, мазилките и да привлече други вредни животни като мишки, плъхове и тн.

Борба с гълъби 

Няма да ви спестим, че тези птици са наистина трудни за прогонване, дори и за професионалистите. Най-добре е да се подготвите предварително и да разберете какво наистина ги привлича във вашата собственост. Само тогава ще можете ефективно да се справите с проблема. Гълъбите не се плашат лесно и често се връщат на избраните за хранене, почивка и гнездене места. Превенцията срещу кацането им на терасите, первазите и климатиците е най-добрата защита. Всички средства за прогонване на птици, които използвате, трябва да нанасяте върху почистени и сухи повърхности. 

Aко искате да се предпазите, прочетете тези 18 ефективни средства за прогонване на сивите пернати нашественици и изберете най-добрата защита за Вас и семейството Ви.

Причини – Кое е това, което привлича гълъбите и ги прави така трудни за прогонване?

Гостоприемна среда – Птиците обикновено нахлуват в домовете или в близост до тях, когато нямат други скривалища или в период на гнездене. Понякога се укриват при буря и силен дъжд, както и търсят сянка в горещите дни.

Липса на страх – Съжителството на тези пернати с хора е нещо обичайно. Те не се страхуват от ежедневните шумове на градовете като коли, алармени инсталации, нито от присъствието на хора. Стряскат се само от силен шум като гърмежи или кучешки лай.

Пейзаж – Сивите крилати вредители често биват привлечени от нашите градини, первази и балкони със зелени растения и цветя.

Балкони и тераси – Тези открити пространства в нашите домове осигуряват на пернатите идеално място за размножаване и свиване на гнездо.

В търсене на храна – Хранителните продукти – най-често трохи, но и боклукът, оставен навън ги привлича. Имат навика да се връщат там, където е имало храна отново и отново.

Какво могат да причинят гълъбите на здравето ни?

Често могат да причинят инфекции, да ни заразят с паразити, да ни пренесат въшки, да предизвикат у нас проблеми с дишането и др. затова е важно да се заемем своевременно с тяхното прогонване.

У хората, най-често се забелязват следните симптоми:

 

  • тежко, трудно дишане;
  • болка в стомаха, в следствие на глисти;
  • сърбеж;
  • обриви по кожата, които може да са признак за акари;
  • подуване и др.

Какво мразят гълъбите?

  

Факт е, че тези птици имат изключително силно развито обоняние и го използват, когато летят и се придвижват. Известни са с това, че използват обонянието си, за да намират пътя обратно към дома. Може да използвате това срещу самите тях като подберете миризми, които те мразят, за да ги отблъснете.

  • Парфюми

Мразят аромата на козметичните продукти за разкрасяване – парфюми, одеколон, дори и лак за коса. Всички те са сигнал за пернатите, че хората приближават, а миризмите им в големи дози ги отблъскват. За прогонване на крилатите натрапници, вземете стари парфюми от  тоалетката или аромати, които не харесвате и напръсквайте обектите, върху които кацат и от които искате да ги отдалечите. Имайте предвид, че трайността на парфюмите на открито е кратка, ще трябва да пръскате отново дори и когато не е валяло.

  • Лук и чесън

Може да прогоните птиците чрез прости средства като лук или чесън. Във всяка кухня се откриват поне една глава стар лук или скилидки чесън – обелени или намачкани, те миришат силно и гълъбите никак не ги харесват.

Използването на чесън и лук като възпиращо средство е доста прост и евтин метод. Можете да ги нарежете на малки парченца и да ги разпръснете в градината или на терасата и первазите на прозорците. Пернатите ще усетят аромата си и ще се отдалечат. За да бъде този метод за прогонване ефективен, ще трябва да се уверите, че ароматът е доста остър, използвайки поне няколко обелени глави от зеленчука.

 

Ето ги 5-те Домашни средства за прогонване на гълъби:

1. Къща без боклук – Уверете се, че домът Ви е чист. Разгледайте и почистете внимателно навсякъде, като преди това изхвърлите всички остатъци от храна, торби с боклук и други предмети, които могат да привлекат гълъбите. Ако искате да прогоните гълъбите трайно – изхвърляйте боклуците в контейнери или кофи, които се затварят добре, наблюдавайте поведението на птиците и ограничете достъпа им до местата, където изхвърляте отпадъците.

2. Репеленти от кухнята – За гонене на гълъби помагат черният пипер и чилито на прах. С тези подправки поръсете местата, където птиците се застояват и където се опитват да гнездят. Също поръсете около процепите и там, от където сте забелязали, че гълъбите влизат в дома Ви. Може да пробвате също с кимион, червен лют пипер, смлени люти чушки и др.

3.  Репеленти под формата на спрей – Това са ефективни и дълготрайни средства за прогонване на всякакви пернати вредители, които за разликата от отровите, са и безвредни, с изцяло естествени съставки. Такъв е например спреят на италианската фирма Mondo Verde. Пръскането с пулверизатора е лесно, а миризмата на спрея издържа около седмица, когато повърхностите не се мокрят. Определено доста по-дълготрайно решение, отколкото летливите подправки на прах.

   

4. Бариери – Едно от най-ефективните решения за прогонване на пернатите вредители е поставянето на бариери на входните пунктове, например в отворите на балкона или тавана. Това ще ограничи достъпа на нашествениците до Вашия дом. Такива бариери могат да бъдат гелове, които птиците виждат като горящ огън. 

 

 

5. Сложете шипове против птици – Шиповете са много ефикасно средство за прогонване на нахалните птици – те могат да бъдат поставяне на входовете, на первази и покриви. Те са дълготрайно решение за справяне с проблема. Веднъж монтирани, ще защитават дома Ви в продължение на години.

Прогонване на гълъби и Ню Фреш ООД 

Повече от 15 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на гълъби. В нашия онлайн магазин ще откриете най-ефективните продукти за успешна защита от птици, насекоми, гризачи и други натрапници.

Разгледайте нашите шипове против гълъби и потърсете консултантите ни по телефона. Те ще Ви помогнат да изберете най-ефикасните средства за прогонване на гълъби. Знаем колко ценно е вашето време, затова изпращаме 80% от поръчките още същия ден. Даваме 100% гаранция за всички електронни устройства в сайта ни. Независимо дали търсите средства за прогонване на птициили Ви трябва решение срещу гризачи, ние от Ню Фреш сме вашият надежден партньор с борбата с вредителите!