Сляпото куче спокойно може да бъде определено като страшилището в градината. Въпреки че къртицата копае тунели и изхвърля пръст, тя определено се смята от градинарите за по-малкото зло. Зъбите на сляпото куче са много остри, а челюстта изключително мощна, тези характеристики му позволяват да дърпа, влачи и унищожава всичко по пътя си. Диетата на възрастните включва единствено коренища и грудки, докато младите екземпляри се хранят и с листата и стъблата на насажденията, създавайки огромни вреди за земеделските производители. Борбата с тези подземни гризачи е неравна, но ако се доверите на експертното ни мнение, няма да я водите дълго!

 

Един от най-трудните вредители за прогонване

Отблъскването на сляпото куче е възможно, стига да сте запознати с навиците му. То копае тунелите си за придвижване там, където са корените и грудките на растенията – на плитко, като почти не изхвърля пръст на повърхността. Издълбава и свой склад под земята, в който събира отмъкнатите корени и грудки от зеленчуковите и цветните лехи.  Това скривалище обикновено е доста надълбоко в почвата – близо 2 метра под земята. 
 
Поради слепотата си, този бозайник е изключително чувствителен към тактилни стимули, звукове и дразнения, които се предават по почвата, а и лесно може да бъде уловен в подходящ капан. 

Съществуват редица решения за борба срещу подземните гризачи, а ние от Ню Фреш ще ви разкрием как да използвате продуктите правилно, за прогонване на сляпото куче от собствеността ви. 

 

Средства и Решения при борбата със сляпо куче

За да се справите бързо с набезите на сляпото куче, е необходимо да действате безкомпромисно и да комбинирате различни методи за борба. Може да избирате между капани, уреди или препарати и димки. 

 

Капани 

За да уловите вредния бозайник в клопка, е нужно да следвате няколко стъпки: 

  • да изберете подходящ капан;
  • да откриете активен тунел; 
  • да използвате предпазни ръкавици при залагането; 
  • да подберете най-атрактивната примамка. 

Капаните за сляпо куче са евтини, безотказни и лесни за ползване. Най-бързи и ефективни са големите по размер механични капани. Необходим ви е мощен модел, със здрав механизъм и лек спусък, който мигновено да притисне вредителя в хватката си.

   

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

За да бъде уловен бозайникът в клопка, тя трябва да бъде заложена в активен тунел – това е пътят, по който той преминава, търсейки храна. Обикновено тунелите са на 15-20 см от повърхността на почвата, а унищожаването на целите растения е сигурен белег за наличието на такъв, тъй като по пътя си сляпото куче издърпва всичко засадено.  Употребата на ръкавици по време на поставяне на клопките е необходимо, за да не оставяте човешки мирис, който може да отблъсне вредителя. Не на последно място, важно е да покриете изровената в земята дупка, за да не достига слънчева светлина до галериите. Ако вътре е светло, вредителят няма да използва този път, а ще прокопае нов.

Извършвайте проверка през 2-3 дни и ако не уловите гризач, сменете мястото на клопката.  

 

КАКВИ ПРИМАМКИ ДА ПОСТАВИТЕ?

Изхранването на този вид подземен гризач е свързано с унищожаването на цялата ви градина, затова и примамките, с които следва да привлечете сляпо куче в капан са коренища и зеленчуци. Може да използвате кореноплодни като репичка, морков, целина или да опитате със стари и непотребни грудки и луковици на цветя – циклама, лале, нарцис, зюмбюл и др. Не забравяйте отново, че е необходимо да сложите ръкавици за еднократна употреба, с които да поставите примамките и да заредите механизма на капана. 

 

 

Уреди 

 

НА КАКЪВ ПРИНЦИП РАБОТЯТ УРЕДИТЕ ЗА СЛЕПИ КУЧЕТА?

Слабост на подземните гризачи е тяхната чувствителност към шума и земните трептения. Уредите използват страховете им, създавайки у тях непоносими усещания. Ултразвуковите вълни и механичните вибрации, които се възпроизвеждат от апаратите в концентрични кръгове, пречат на нормалното пребиваване на сляпото куче и къртиците под земята, като ги дразнят и объркват. По този начин се създава трудност за ориентиране, търсене на храна и се намалява способността им да се размножават. Устройствата не нараняват животните, а ги отблъскват далече от охраняваната зона. 

  

 

СПЕЦИФИКИ НА УРЕДИТЕ ЗА ПРОГОНВАНЕ НА СЛЯПО КУЧЕ

Основният избор, който трябва да направите при устройствата за сляпо куче е принципът на работа: ултразвук или механична вибрация. Ултразвуковите апарати с вграден зумер разпространят високочестотни вълни под земята, докато уредите, с мотор генерират силни трептения. В двата случая сигналите се разпространяват в дълбочина в почвата, а захранването на уредите може да бъде чрез батерии или соларни панели. 

Независимо от марките, уредите против подземни гризачи са ефективни и безопасни средства, когато са монтирани правилно. Винаги уплътнявайте добре колчетата срещу слепи кучета, след като ги поставите в градините. Следете за живота на батериите и пазете устройствата от проникване на вода в корпуса. 

Много е важно избраният от вас апарат да бъде съобразен с големината на градината или двора. Площта на покритие на уредите варира от 500 до 1500 кв.м. Съветваме ви да избирате по-мощни апарати за малки площи и поне 2 броя за по-големи терени. Обърнете внимание и на характеристиките на терена – ако има бетонни прегради или дворът е терасиран, действието на апаратите ще бъде ограничено. В тези случаи са необходими по-голям брой апарати. 

Уредите не работят непрекъснато. Те излъчват вибрации или ултразвук на предварително зададени интервали. Не очаквайте проблемът да се реши мигновено, прогонването на подземните вредители отнема от 2 до 3 седмици. Това е така, защото има много променливи в уравнението. Сред тях са гъстотата на вредителите в района и почвата – колко добре тя отправя сигналите. Апаратите служат и за защита – предотвратяват повторното заселване на къртици и сляпо куче. 

Препарати

Това са професионални решения, които дават добри резултати. 

 

Спрейове, гранули и гелове 

Този вид натурални продукти използват чувствителността на слепите кучета и останалите подземни гризачи към миризми. Съставени са от етерични масла, със силни аромати и с тях обработката на двора и градината е изключително удобна. Препаратите излъчват непоносими за нашествениците аромати, които поставени на ключови места в техните тунели, ги принуждават да напуснат собствеността ви. Ако предпочитате този метод, вземете гранули Talpa или гелът на Flortis.

 

Димни патрони и Карбид 

Тези решения използват дим, който отблъсква подземните бозайници от техните местообитания. Карбидът се активира при контакт с вода, а димките след запалване. Препаратите се поставят в тунелите, а генерираният пушек задушава и прогонва трайно сляпото куче от третираната зона. 

 

Отрови 

Въпреки че в наши дни предпочитани са хуманните средства за борба с вредителите, отровите остават най-ефикасни. Те са много търсени, в случаите, когато популацията на сляпо куче е голяма, а щетите – неизброими. Съставът на отровите действа безкомпромисно при унищожаване на вредните бозайници, а модерните формули имат и атрактанти, които примамват нашествениците да ги погълнат. Благодарение на този вид химически препарати, борбата с подземните гризачи се реализира изключително бързо. 

 

Безвредни ли са препаратите за растенията?

Препаратите срещу сляпо куче не влияят нито на реколтата, нито на почвата или околната среда. Натуралните им съставки са напълно безвредни и безопасни за здравето ви. Отблъскването на вредителите от двора дори благоприятства развитието на културите, тъй като унищожаването на коренищата и грудките от сляпото куче се преустановява около седмица след използването на веществата. 

Димните патрони и карбидът се прилагат единствено в дълбочина, като по никакъв начин не се докосват до зелените части на растенията и техните плодове. Все пак, преди консумация на зеленчуци и плодове, особено кореноплодни, е добре да ги измиете старателно. 
При употреба на отровни вещества против подземни гризачи, винаги спазвайте ръководствата за безопасност. Контактът на силните химикали с растенията следва да се избягва. 

Възползвайте се от отлични цени и безплатна доставка като поръчате продукти за борба със сляпо куче от NewFresh.org. Всички електронни уреди са с 2 години гаранция и от доказани производители, а капаните ни са изработени само от устойчиви материали. Консултирайте се с екипа ни от експерти и забравете за проблемите в двора и градината!