Как да се отърва от охлювите в двора и градината?

Как да се отърва от охлювите в двора и градината?

Въпреки че е естествено да срещаме охлюви в градината, особено след обилни валежи, все пак не трябва да се примиряваме с присъствието на цяла върволица от тези пълзящи твари. Те са лигави, не особено красиви, а изхранването им е истински разрушително за цветята и зеленчуците.

За щастие не е необходимо да споделяте двора си с тях завинаги.

Като експерт в прогонването на вредителите, ние от Ню Фреш знаем как да помогнем на онези от вас, които искат да спечелят борбата с охлювите.

В тази статия ще споделим нашите най-добри съвети, за отърваване от мекотелите около вашия имот.

Какво привлича охлювите в двора и градината?

Ако имате проблем с пълзящите гадини, първата стъпка е да разберете какво го е предизвикало. Като всеки вредител, охлювите вероятно търсят две неща, когато се появят във вашия имот: храна и подслон.

Поради слузестите си, влажни тела, тези мекотели виреят в среда, която ги предпазва от топлината на слънцето. Те са активни в мъгливи, облачни или дъждовни дни и се хранят с почти всяка зеленина, която срещнат по пътя си, затова и отърваването от тях понякога е трудно.

Какво ядат?

Тези пълзящи твари се хранят с органична материя, включително голямо разнообразие от живи растения и гниеща дървесина, култури и листа от растения. Предпочитат босилек, зеле и марули, бобови насаждения, невен и други цветя и зеленчуци.

Какви вреди нанасят охлювите?

  • Намаляват добива – Ако имате цветна или зеленчукова градина във вашия имот, мекотелите ще изядат вашите растения и ще намалят добива ви. Това важи в голяма степен за листните зеленчуци.
  • Могат да увредят водните съоръжения – Могат да причинят вреди на риба в декоративни езера и водни съоръжения. Освен това тези водолюбиви мекотели се размножават бързо и могат да дадат на късо електрониката ви и да запушат чешмата или филтрите и тръбите на езерото или басейна.
  • Разпространяват болести – Пренасят болести и паразитни червеи (включително шистозомиаза, която може да бъде опасна за домашни любимци и хора.

3 начина да се отървете от охлювите

Отърваването от мекотелите в цветните лехи може да бъде трудно. В крайна сметка градината съчетава всички неща, които те обичат най-много: влага, подслон и източници на храна.

За щастие, съществуват методи, които ще ви помогнат да спечелите борбата с тези вредни твари по естествен и екологичен начин.

Ето няколко тактики, които препоръчваме:

1.Засадете растения, които не са привлекателни за вредителите

Някои растения са по-малко привлекателни за мекотелите от други. Следните сортове са устойчиви на набезите им – лавандула, розмарин, мак, здравец, фикус и др. Тези растения са красиви и могат да бъдат ефективна бариера, която да служи за намаляване на популациите на вредните твари във вашата градина. Минус на този метод е, той просто не привлича гадинките, но ако сезонът е дъждовен и благоприятства за размножаването на мекотелите, ще трябва да изберете допълнителни средства за прогонването им от градината си.

2.Използвайте капан с примамка

Ако ви се намира бира в хладилника си, вече имате ефективна стръв за охлюви. Бирата съдържа мая, която е неустоима за вредните твари.

За най-добър резултат напълнете буркан с широко гърло и го напълнете до половината с бира. Може да използвате и специалните капани за охлюви. Поставете клопките навсякъде, където сте забелязали активност на мекотелите, като заровите капана до ръба леко в пръстта, за да улесните достъпа на пълзящите до отвора му.

Когато мекотелите излязат да се хранят, те ще помиришат бирата, ще пропълзят и ще се удавят в течността. След това изхвърлете вредителите и заредете отново клопките.  

Може да добавите специална отровна примамка Вениш за унищожаване на голи и градински охлюви, съдържаща металдехид.  Агриметал е влагоустойчива гранулирана атрактивна стръв, която привлича и интоксикира вредните твари. В следствие те започват да отделят още по-голямо количество слуз и изсъхват, поради увреждане на слузните им клетки. В сайта ни ще откриете комплекти от примамката, достатъчни за обработка на 1 декар със зеленчукови, овощни и цветни насаждения.

3.Използвайте бариери и гранули за отблъскване

Бариерите и репелентите могат да бъдат ефективен метод за отърваване от охлювите, без да ги убивате. Ето няколко опции за всеки:

Мед –  Медта е идеален бариерен материал, тъй като създава електрически удари, които затрудняват навигацията на пълзящите. Просто поставете медна лента около вашата градина или всяко друго място, от което искате да държите охлювите далеч. Също така може да бъде ефективно да поръсите медни парчета около тези зони.

Груби вещества –  Смлените яйчени черупки, шкурката и определени скали ще осигурят ефективна бариера. Можете да ползвате диатомична пръст или утайка от кафе. Изследвания са установили, че 1-2% разтвор на кофеин може да убие охлювите, докато утайката от кафе просто ще образува бариера, която те не обичат да пресичат.

Натурални гранули за отблъскване на охлюви – Третирайте двора и градината с ефективна бариера, която безвредно и естествено отблъсква вредните животинки. Тези гранули дехидратират средата, създавайки неблагоприятни условия за придвижване и живот на мекотелите. Продуктът е екологичен и не оказва никакви вреди на околната среда и животните. Отърваването от вредителите е гарантирано!

 

Публикувано от Ню Фреш