Препарат за дървояди Лигносан 30 МЕК (25 мл)

Препарат с профилактично и лечебно действие срещу дървояди. Предпазва от и унищожава инсекти увреждащи дървен материал. За третиране на дъски, греди, рамки, мебели и др.

Производител: Франция

Код на артикула: P-1065-901

Наличност: Изчерпан

Цена: 6,50 лв

Лигносан 30 МЕК (25 мл)

Област на приложение:
Препарат с профилактично и лечебно действие. Предпазва от и унищожава инсекти увреждащи дървен материал. За третиране на дъски, греди, рамки, мебели и др.

Норма на разреждане:
- 25 мл. от препарата в 3 литра вода при обработка спръскачка;
- 25 мл. в 20 мл. вода при обработка с четка;
- 25 мл. в 15 мл. вода при обработка със спринцовка.

Начин на употреба:
Прилага се по четири начина: чрез опръскване, намазване, потапяне и инжектиране. Без мирис, не оцветява дървесината и не омазнява. След пълно изсъхване може да се полагат бои, лакове, байцове и смоли. Дървесината трябва да бъде чиста, суха, без прах и покрития по нея. Задължително е премахването на всички видове покрития от дървото преди приложението на продукта. 

1. Лечебно третиране на заразена дървесина: С остър инструмент отстранете частите на дървото с висока степен на нападение. Приложете 2-3 слоя през 30 минути чрез намазване с четка или чрез опръскване. Оставете да изсъхне за 24 часа. За дървесни части, по-големи от 10 см x 10 см и силно нападнати от дървояди, се препоръчва инжектиране. Пробийте дупки с дълбочина 5 см през 30 cm по повърхността и инжектирайте продукта, докато запълните дупките. Повторете процедурата след 24 часа. Разходна норма: 1 литър от разредения работен разтвор за 3 - 5 кв.м.  (заразена дървесина).
2. Профилактично третиране: Чрез намазване с четка: 2 слоя през 30 минути. Чрез потапяне: потопете за 3 минути, изцедете и оставете да съхне за най-малко 4 часа. Разходна норма: 1 литър от разтвора за 8 - 10 кв.м. 

За прецизно дозиране използвайте СПРИНЦОВКА за дозиране на препарати

и ПРЪСКАЧКА РЪЧНА

Информация относно биологията на дървоядите:
Обикновеният дървояд
 (Anobium punctatum) е определен като изключително опасен вредител. Ларвите на този бръмбар разрушават изсушената дървесина. Възрастните дървояди са с дължина 2.7 — 4.5 mm, не се хранят, само се размножават.

Дървоядите атакуват само отлежал дървен материал с високо съдържание на беловина (свежа дървесина) и не нападат живи дървета. Също така не нападат сърцевината на дървения материал. Масовото им нахлуване е проблем в старите дървени къщи, строени с необработен дървен материал. Някои строителни стандарти изискват използването на дървен материал с по-малко от 25% беловина, така че при евентуално нашествие от дървояди конструкцията да остане стабилна. Прояденото от насекомите дърво се разпознава по кръглите изходни дупчици с диаметър 1-1.5 mm. Ако все още има живи дървояди, около дупчиците се забелязва фин дървен прашец. Жизненият цикъл на дървояда е 3-4 годишен, затова неговите вреди може да се открият много късно.

Област на приложение: Консервант на дърво.

Препарат с профилактично и лечебно действие. Предпазва от и унищожава инсекти увреждащи/пробиващи дървен материал (дървояди).
За третиране на дъски, греди, рамки, мебели и др.

Категория на потребителите: масова.

Вид на биоцидния препарат: микроемулсионен концентрат.

Начин на употреба: От препарата се приготвят водни работни разтвори. Прилага се по 3 начина: чрез намазване, потапяне и инжектиране. Без мирис, не оцветява дървесината и не омазнява. След пълно изсъхване може да се полагат бои, лакове, байцове и смоли. Дървесината трябва да бъде чиста, суха, без прах и покрития по нея. Задължително е премахването на всички видове покрития от дървото преди приложението на продукта. Използвайте чиста вода без утайки. Напълнете на половина съда с вода. Добавете препарата. Изчакайте 2-3 минути и разбъркайте енергично. Долейте вода по норма. Изчакайте 5 минути, разбъркайте отново и започнете прилагането на препарата. Норма на разреждане: 8 мл от препарата в 1 литър вода.

1. Лечебно третиране на заразена дървесина: С остър инструмент отстранете частите на дървото с висока степен на нападение. Приложете 2-3 слоя през 30 минути чрез намазване с четка. Оставете да изсъхне за 24 часа.
За дървесни части имащи размери по-големи от 10 см x 10 см и силно нападнати от дървояди, се препоръчва инжектиране. Пробийте дупки с дълбочина 5 см през 30 cm по повърхността и инжектирайте продукта докато запълните дупките. Повторете процедурата след 24 часа.
Разходна норма: 1 литър от работния разтвор на 3-5 м² (заразена дървесина).

2. Профилактично третиране:
- Чрез намазване с четка: 2 слоя през 30 минути по цялата повърхност, която трябва да бъде защитена.
- Чрез потапяне: потопете за 3 минути, изцедете и оставете да съхне за най-малко 4 часа.
Разходна норма: 1 литър от разтвора на 8-10 м² (заразена дървесина). 

Интервали от време, които трябва да се спазват между отделните приложения, както и между приложението и достъпа на хора: Третирането с препарата може да се повтори при необходимост. Третираните продукти могат да се употребяват след 24 часа от последната обработка. 

Напишете отзив

Рейтинг: Лош Добър

Въведете кода в полето по-долу: