Защо комарите ме хапят толкова много

Защо комарите ме хапят толкова много

 

Знаеш, че някои хора стават много по-често жертви на ухапванията на комарите. Ако и ти си от тези избраници, сигурно доста честичко се питаш: Защо комарите ме хапят толкова?! Защо тялото ми е покрито с ухапвания?!

Не, не си въобразяваш! Както сме споделяли вече в наши статии, доказано е, че комарите хапят някои от нас с по-голямо настървение, отколкото други. Проведени тестове в лаборатории по света свидетелстват, че съществуват едни 20% от населението, които нямат късмет що се отнася до ухапванията от комари. Тези 20 процента получават доооста ухапвания от комарите кръвопийци.

Преди да разберем на какво се дължи сладостта на тези 20%, нека видим 2 факта за комарите:

 • Хапят САМО женските комари – те имат нужда от човешката кръв, за да развият яйцата си.
 • Протеини в човешкото тяло привличат комарите от разстояние до 35 метра!

Фактори, заради които някои хора стават по-често жертва на ухапванията от комарите

 1. Кръвна група
  Вече ти разказахме в нашата статия Комарите предпочитат ли определена кръвна група? 
   
 2. Въглероден двуокис
  Използвайки органа, наречен максиларната палпа, женските комари могат да доловят миризмата на въглеродния диоксид, отделян в човешкия дъх на разстояние до 35 метра (както казахме и по-горе). Онези, които издишват повече от този газ, изглежда привличат комарите повече от другите. Това е и една от причините нашият капан за комари и неговият атрактант Атрактант за Капан за комари Silvalure Mosquito Trap  да са толкова добри в борбата срещу кръвожадните насекоми.
   
 3. Топлина и пот
  Освен въглероден диоксид, комарите изглежда усещат добре и други аромати. Това са млечната и пикочната киселина, мирисът на амоняк и други съединения, излъчвани в потта. Комарите усещат и топлината на тялото.Спортистите също страдат от ухапванията. Физическите активности увеличават натрупването на млечна киселина и покачват температурата, така тялото става топло и изпотено тяло и е почти неустоимо за комарите. Движението увеличава ухапванията от комари до 50%.
   
 4. Кожни бактерии
  Някои видове бактерии върху човешката кожа могат да привлекат комарите.
   
 5. Бременност
  Според изследвания, жените в късните етапи на бременността (след 28-ма гестационна седмица) са по-податливи ухапванията от комари, в сравнение с мъжете и тези които не очакват дете. Смята се, че причината е в по-голямото количество въглероден диоксид (около 21% повече).
   
 6. Генетика
  Отново изследвания доказват, че основополагащият генетичен механизъм може да повлияе на ухапванията от комарите. Учени от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина откриват, че телата на някои хора произвеждат естествени вещества, които играят ролята на бариера против комари. Този репелент изгелжда е генетичен.

Как да се бориш с ухапванията от комарите

Комарите не само оставят сърбящи ухапвания при някои хора, но могат да пренасят патогени, които да причинят болезнена реакция. Да се информираш не е достатъчно. Почти сигурно е, че и това лято ще се сблъскаш с комарите и техните ухапвания. Когато това се случи, незабавно потърси професионалистите от Ню Фреш. Нашите добре обучени консултанти ще се отзоват веднага и ще ти разкрият как да се справиш с ухапванията от комарите. На сайта ни ще откриеш лесно едни от най-ефективните капани за комари, инсектицидни лампи, както и продукти срещу други вредители и насекоми. Избери най-доброто от Експерта в прогонването на вредителите!