В природата се срещат много видове насекоми, всички те могат да хапят или жилят, ако се почувстват застрашени или когато имат нужда от храна. Всяко ухапване причинява болка, а при деца и хора, страдащи от алергии, реакциите на тялото могат да бъдат по-сериозни и да продължат до няколко дни. Важно е да знаем как да различаваме пъпките от различните насекоми, за да намерим най-добрите средства, с които да намалим тежестта на симптомите. 

Общи симптоми при ухапванията от насекоми

Всяко ухапване се характеризира с подуване на повърхността на кожата – единична пъпка, мехур и зачервяване в областта. Различните реакции включват възпаление, подуване, дразнения и умерен до силен сърбеж. В зависимост от вида на насекомите и нивото на чувствителност на човешкия организъм, симптомите могат да включват също общо неразположение, подуване на крайниците или цялото тяло, а в редки случаи, при силна алергична реакция, и задух.

Кои насекоми хапят най-често?

1. Комари 

Няма човек, който да не е бил ухапван от комар. Мястото се зачервява, повдига се и сърби. Най-често е единична пъпка, която в центъра има бяла следа. Срещата с кръвопиещите насекоми е възможна както в тревисти горски местности, така и в паркове, градинки, междублокови пространства, в близост до езеро, река и т.н. След ухапване е препоръчително да не разчесвате кожата, а да я измиете със сапун и вода. В случай, че имате под ръка охлаждащ гел, той ще облекчи състоянието на кожата. Високата активност на комари се свързва с началото на пролетта и горещите месеци до края на лятото. Именно тогава е нужна и защита, като най-ефективни са спрейовете за нанасяне върху кожата. За децата използвайте натурални средства за отблъскване на насекомите, които щадят нежната кожа. 

2. Мухи 

Хапещите мухи у нас са щръклиците, познати и като конски мухи. Те са по-големи от домашните мухи, имат бяла горна част с линии и черно тяло. Активни са през лятото. Челюстите им са силни и могат да „режат“, затова и срещата с тях причинява болка. Този вид насекоми смучат кръв, след като се прикрепят към кожата, а на поразения участък се появява подуване и се усеща силен сърбеж, предизвикани от възпаление. При ухапване от муха, почистете и охладете мястото. Поддържайте раничката чиста и използвайте антисептични продукти, за да не се възпали. Третирайте с препарати срещу мухи двора, терасите и стените на апартамента или къщата си, за да избегнете срещите с летящите инсекти. 

3. Бълхи 

При ухапване от тези скачащи насекоми се появяват малки, червени, сърбящи точки, често групирани по три или четири в линия или клъстер. Често засегнати са долните части на тялото – краката и глезените. В началото пъпките са малки, но могат да се подуят и да образуват червеникави подутини или мехури. Сърбежът е интензивен и може да доведе до разчесване, което увеличава риска от инфекции и болести. Възможно е възпалението и подуването да се задържат компреси и използване на антихистаминови кремове или спирт.

4. Оси 

При ужилване от оса се появява подута, червеникава пъпка, често с бяла точка в центъра, където жилото е проникнало в кожата. Подуването може да бъде значително и да се съпровожда с остра болка и парене. С течение на времето се появява и сърбеж. При хора с алергия към тези насекоми, може да се появи по-тежка реакция, като подуване на по-голяма площ или анафилаксия. Ако страдате от алергия, задължително потърсете медицинска помощ след ухапване от оса. 

5. Пчели 

Ужилването от медоносните насекоми е болезнено, мястото се подува и също има бяла точка в центъра. Жилото на пчелата остава в кожата, за разлика от това на осата. Необходимо е жилото бързо да бъде извадено, за да се намали болката.  При алергични реакции може да се появи значително подуване и зачервяване, както и системни симптоми като затруднено дишане. За алергичните, ухапването от пчела може да е фатално, затова незабавно потърсете лекар. 

6. Дървеници 

Сериозен проблем за много домакинства у нас и в Европа са дървениците. Обривите в следствие на ухапвания от тези креватни насекоми се откриват най-вече сутрин и причиняват силен дискомфорт и сърбеж. Представляват малки червени точки, групирани в линия или скупчени по крайниците, ръцете, шията, корема и др. Разберете Как изглеждат ухапванията от дървеници и какво да предприемете, ако домът Ви е инфектиран. 

7. Въшки 

Заразяването с въшки представлява наличието на малки паразитни насекоми, които живеят върху скалпа и се хранят с кръв. Ухапванията им предизвикват силен сърбеж и са разположени по главата, шията и зад ушите. Честото разчесване може да доведе до разраняване и вторични инфекции. Възможно е окапване на косата. В случай на заразяване е нужно да използвате шампоани или кремове от аптечната мрежа за унищожаване на въшките и техните гниди, както и изпиране на спалното бельо.

8. Кърлежи

Ухапванията от кърлежи често не предизвикват болка и остават незабелязани, затова е необходимо щателно изследване на кожата на тялото след разходки и излети сред природата и в местности с гъста растителност. Кърлежите са особено активни през лятото, затова задължително проверявайте децата, домашните любимци и себе си особено скалпа, пъпа, подмишниците, сгъвките на колената и подмишниците за паразити. В случай, че забележите кърлеж, нужно е бързо и правилно той да бъде премахнат. Обърнете се към медицинско лице и наблюдавайте ухапаното място за зачервявания след изваждането.

9. Паяци 

Ухапването от паяк обикновено изглежда като червена, подута зона с две малки прободни точки в центъра. Може да предизвика болка, сърбеж и възпаление. У нас се среща само един вид отровен вид – черният отровен паяк, а ухапването му се характеризира с потъмняване на мястото на ухапване в синьо-черен цвят, обградено с по-блед ореол. При среща с неотровен вид, измийте мястото с вода и сапун и направете студен компрес. При среща с отровен черен паяк потърсете медицинска помощ, тъй като е възможно да изпитате общо неразположение, да имате треска и болки.

10. Стършели 

Ужилването от стършел се свързва с леки оплаквания като подутина и зачервяване в ужилената зона, а също и затопляне, съпроводено с болка и сърбеж. Въпреки това е възможно да се повят и по-сериозни симптоми, тъй като стършелите имат отрова в жилата си, която съдържа хистамини. Мястото на ужилването третирайте със студен компрес и при възможност нанесете успокояващ крем. 

Кога да потърсите медицинска помощ?

Трябва да потърсите медицинска помощ при ухапвания от насекоми, ако се появят следните симптоми: 

  • силна болка и подуване, които не намаляват;
  • затруднено дишане;
  • подуване на лицето, устните или гърлото;
  • ускорен или нередовен сърдечен ритъм;
  • гадене, повръщане или диария. 

Ако имате алергии, внимавайте особено при ухапване от насекоми и носете със себе си, предписаните Ви от лекар медикаменти. 
При ухапвания от кърлежи, потърсете медицинска помощ за изваждането му и следете за развитие на разширяващ се червен обрив или грипоподобни симптоми. 
При наличие на инфекция, също е необходима лекарска намеса.