Бълхите са дребни насекоми, които най-често живеят по телата на бозайници като улични котки и кучета и/ или птици. Често срещани са в мазета и тавански помещения, обитавани от бездомни животни, както и в обори и кокошарници. Не е изключено да станете жертва на ухапвания и в паркове и градинки, както и в местности, посещавани от домашни и селскостопански животни. 

Как изглеждат ухапванията от бълхи?

Симптомите на ухапванията включват дребни червеникаво-розови пъпки, обикновено групирани по 3 или 4 на брой. Тези кръвосмучещи инсекти атакуват най-често долните крайници, като не е изключено да има ухапвания върху ходилата, глезените, прасците.  Пъпките са болезнени и сърбят и имат по-тъмно червена точка в центъра.

Как попадат в дома и върху животните?

 1. Пренасяне от  животни – домашните любимци, също кокошките, а дори и гризачите като мишки или плъхове могат да бъдат преносители на паразити. Когато заразени животни преминат през двора или влязат в дома Ви, кръвосмучещите насекоми могат да паднат от тях и да се разпространят в собствеността Ви. 
 2. Чрез директен контакт.
 3. Пренасяне от външната среда – могат да бъдат внесени в дома чрез обувки, дрехи, аксесоари, които са били в контакт с опаразитени животни или със заразена околна среда. Възможно е да обитават не само откритите тревни площи около блока, но и мазетата и общи части на сградите.

За да предотвратите разпространението и ухапванията от бълхи, редовно почиствайте подовите настилки и спалното бельо и използвайте препарати за обезпаразитяване върху домашните си любимци. 

Опасности и заболявания, свързани с ухапванията от бълхи

 • Обриви – Най-често се появяват близо до местата на ухапванията. Кожата е раздразнена, сърби и се изрива. Може да бъде третирана с локален крем срещу кожни раздразнения. 
 • Копривна треска – Уртикарията е кожен обрив, наподобяващ петно като опарено от коприва. Случва се да се провокира след ухапвания от бълхи или други насекоми. Възможно е освен неприятен и сърбящ обрив да се повиши и телесната температура. В случай на оплаквания е нужна консултация с лекар и/ или прием на антихистаминов препарат. 
 • Алергичен дерматит при домашни любимци – това е най-честата кожна болест при кучета и котки, предизвикана след ухапвания от слюнката на паразитите. Тя може да доведе до тежък сърбеж, обриви, падане на козината и вторични кожни инфекции и алергии. Нужен е преглед при ветеринар. 
 • Бактериални инфекции – Възможно е в следствие от ухапвания да се развият инфекции при хора и животни, предизвикани от бактерии. Обикновено протичат леко и преминават с треска, умора и отпадналост. Ако обаче ухапаните са с компрометирана имунна система, рискът от опасни за здравето последици се увеличава. 

Лечение на ухапвания от бълхи

 1. Измийте и охладете ухапаните места. Използвайте вода и сапун, за да почистите зоните от тялото, след което направете студен компрес или намажете с охлаждащ гел.
 2. Не чешете пъпките и ухапванията, за да не разраните кожата. 
 3. Намажете кожата с крем или гел против сърбеж. Ухапванията от бълхи са доста неприятни и често са придружени от силно и постоянно дразнене и зачервяване. 

Кога да се консултирате с лекар?

Потърсете личния си лекар, ако сърбежът е непоносим. Това може да е сигнал за по-сериозна алергична реакция, при която да е необходим прием на облекчаващи симптомите средства като антихистаминови препарати. 

При съмнения за уртикария, отново потърсете дерматолог или алерголог за лечение. 

Консултирайте се с медицинско лице, ако изпитате общо неразположение като следствие от ухапвания от бълхи. То може да е симптом за развитие на бактериална инфекция. 

Превенция и защита от ухапвания от бълхи

Практични съвети, за да предпазите себе си и домашните си любимци: 

 1. Почиствайте лапите и козината на животните, като наблюдавате за паразити;
 2. Перете леглата на домашните любимци;
 3. Поддържайте килимите и меката мебел като ги чистите с прахосмукачка с добър филтър и ги перете при по-сериозно замърсяване;
 4. Третирайте домашните си любимци с нужните препарати, като следвате препоръките на ветеринар; 
 5. При разходка навън, избягвайте високите треви и непочистените тревни площи; 
 6. Използвайте спрейове за отблъскване на насекоми от дрехите и обувките си, за да избегнете ухапвания. 

Профилактични мерки за поддържане на дома без бълхи

В случай, че домът Ви или прилежащите му двор или градина са заразени с паразити и/ или бълхи, винаги търсете професионална консултация. Свържете се с екипа на Ню Фреш и научете кои са най-подходящите и ефективни препарати за унищожаване на бълхи. Не забравяйте, че редовното почистване на дома и превантивно третиране на домашните любимци и техните легла и постелки ще Ви помогнат да ограничите заразите в собствеността си.