При разходка сред природата, но и вкъщи се случва да се одраскаме или нараним, но и да бъдем ухапани от различни вредни насекоми. За да знаем какви действия да предприемем е нужно да разпознаваме кожните реакции, предизвикани от ухапвания от инсекти. Паяците притежават отрова, която често предизвиква раздразнения, а понякога и алергии и може да доведе до болки и усложнения.

Как изглежда ухапването от паяк?

  1. Усещането най-често се асоциира с убождане от игла, но в случай, че спите или имате по-важни задачи, може и да не разберете кога се е случило. Някои хора твърдят, че са усетили по-силна болка, подобна на тази от жилещо насекомо.
  2. При вглеждане ще откриете петно с бял цвят, с червеникав контур.
  3. Възможно е да настъпи подуване, слабо или силно зачервяване на кожата в зоната на ухапване. Не е изключен и обрив.
  4. Не е изключено да усетите дискомфорт или сърбеж.
  5. Рядко се наблюдават по-тежки алергични реакции или симптоми като учестено дишане, сърцебиене, виене на свят и други, причинени от паяк (освен ако той не е силно отровен, каквито почти не се срещат у нас). Разбира се, при каквито и да е сериозни реакции или усложнения, незабавно потърсете помощ в медицински център.

Какви са опасностите след ухапване от паяк?

Ухапването от определени видове паяци може да предизвика сериозни алергични пристъпи и други животозастрашаващи състояния. В България не са известни паякообразни, чиито отрови да са толкова силни, че да водят до фатален край. Ако пътувате в чужбина, имайте предвид, че е възможно реакциите на организма Ви да бъдат различни след ухапване. Наблюдавайте за главоболие, стомашно-чревни неразположения като гадене или повръщане и в случай на притеснение се свържете с лекар.  

Какво трябва да направим в домашни условия?

Най-важното е да идентифицирате насекомото, което Ви е ухапало. Това следва да направите по вида на ухапването и средата, в която се намирате. Лятно време в открити пространства паяците често са активни, но може да срещнете също комари, бълхи, кърлежи и други хапещи вредни инсекти.

Следвайте тези стъпки при ухапване от паяк:

  1. Почистете мястото с вода и сапун, за да намалите риска от инфекции и разпространение на бактерии.
  2. Сложете студен компрес, за да облекчите сърбежа и подуването.
  3. Може да използвате гел от алое или друго лекарствено средство, предназначено за третиране след ухапване от насекоми.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Ако сте алергични или се съмнявате от възникване на сериозни усложнения, при първа възможност се консултирайте с лекар. Възможно е да не изпитате облекчение веднага, но ако забележите сериозно подуване в областта на раната, кървене, или ухапаното място не се възстановява добре, след третиране в домашни условия, свържете се с личния си лекар.

Погрижете се за дома си като не позволявате на неприятните насекоми да се заселят в него. Винаги почиствайте старателно стаите, отстранявайте паяжините и елиминирайте летящите инсекти като мухи, които са част от диетата на паякообразните. На NewFresh.org ще откриете уреди срещу паяци и препарати за унищожаване на насекоми, които ще предотвратят размножаването и разпространението на вредители в собствеността Ви.