6 вида Капан за Къртици

6 вида Капан за Къртици

6 вида Капан за Къртици - Вижте по какво си приличат и по какво се различават

 

 

Може би изборът какъв вид капан не е лесен, но в следващите редове ще поровим в анатомията на 6 основни вида капани, за да открием по какво си приличат и по какво се различават.

Нека разгледаме общите признаци:

- всички капани залавят ефективно и бързо къртиците;

- устройствата се залагат в тунелите на подземните животни;

- общ белег е здравината и качеството на материалите, от които са направени – от метал или висококачествена пластмаса;

- всички капани за къртици се ползват многократно;

- изискват редовна ежедневна проверка на улова.

Сега да ги огледаме подробно.

Хуманен капан за къртици 

Първият капан за къртици е на португалската компания „Plastdiversity Lda”. Неговата нетежаща конструкция действа безотказно. Капанът за къртици улавя натрапниците хуманно, без да ги наранява. За да се използва, трябва да се направи дупка по посока на тунела на ровещите вредители. Капанът за къртици се поставя с отвора нагоре. Устройството се покрива, за да не е огрято от светлината.

Метален капан за къртици - тип Клещи 

Капанът за къртици на „Procter Bros Ltd” действа на принципа на клещите. Освен че е ефективен, се инсталира елементарно. Дългите дръжки на капана за къртици го правят безопасен за работа. Те се притискат една за друга, пластината се наглася в центъра на клипс. Капанът за къртици се поставя в дупката, дръжките не бива да са в почвата, а дупката се покрива.  

Капан за къртици - тип Челюсти

Следващият капан за къртици също е на „Procter Bros Ltd”. Залага се в къртичите тунели. Капанът за къртици сработва, когато вредителите преминават през него.

Дръжките се притискат, щифтът се прехвърля над едната, застопорявайки се в отворчето на пластината-спусък. Устройството се поставя в къртичия тунел. Минавайки, муцунката на къртицата задейства спусъка, освобождавайки пружината, а капанът за къртици се задейства. Работи в двете посоки. Изкопава се отвор в пръста, пресичащ тунела. Устройството се поставя така, че челюстите да обхванат тунела, без да го запречват.

Метален капан за къртици Тунелен

Друг тунелен капан за къртици на компанията е с примки (във вид на пружини, натискащи се надолу). Заключващият щифт ги застопорява, а той се закача на спусък. Поставен е така, че животното да премине през примката, но не и през спусъка. Къртицата е принудена да го избута, освобождавайки заключващия щифт, а примката се повдига и го пленява.  За да се зареди капана за къртици, последната се повдига, достигайки тялото на устройството. Измества се заключващият щифт над примката,  закачащ се за спусковата кукичка. Изкопава се дупка, капанът за къртици се поставя така, че примките да са на дъното й, без да я запречват. 

Капани за къртици „Super Cat"

„Super Cat" - капанът за къртици на швейцарската „Swissino”. Той е във вид на щипки, които са без шило и сонда. Капанът за къртици се залага като се разтворят крилата му. Нужна е 6-сантиметрова дупка, за да се монтира. Видимо е и кога капанът за къртици е сработил - крилата му са спуснати. Вредителите могат да се хващат двупосочно. Капанът за къртици може да се купи с инструменти (има и вариант с или без шило и сонда). Със сондата се открива тунелът под земята (тя пропада под натиска ѝ).

За да се заложи капанът за къртици се прокопават дупки с лопатка,  за да се достигне тунелът. Продължава се с още 2 см. Капанът за къртици се слага в дупката. Крилата се разтварят и се отъпква околната почва. Следва всекидневна проверка на капана за къртици.

Капанът за къртици – „Super Cat”  е на същата компания. Спусъкът се издърпва нагоре (до краен предел) и устройството е заредено. Залагането е лесно, тъй като отделно от комплекта се предлагат сонда и шило за разпробиване на дупки с диаметър 6 см.

Каквото и да си говорим, и всички видове капани за къртици работят безпогрешно, а на кой ще се спрете Вие, е въпрос на личен избор.   

Видове капани за къртици:

Хуманен капан за къртици

Метален капан за къртици Клещи 

Капан за къртици Челюсти

Метален капан за къртици Тунелен

Капани за къртици „Super Cat"

Публикувано от Тодор Дуралийски