Премахване на гнездо на вредни птици

Премахване на гнездо на вредни птици

 

Рядко думата вредител се отнася за птиците, но птиците и техните гнезда могат да нанесат доста щети на покрива на къщата ти, колата… Всъщност дори може вече да обмисляш как да премахнеш лястовичето гнездо, особено след като видя колко мръсотия разнасят птиците изграждайки го. Птиците пречат не само с мръсотията, те могат да запушат отвор на комин или друг въздуховод, да възпрепятстват на работата на климатика, да запушат улука с гнездата си. В допълнение, птичите изпражнения съдържат киселини, които трайно засягат боите – тези на автомобила, дървената или металната ограда и тн. Дори и гнездата на птиците да са ти се стрували безобидни има случаи, в които трябва да погледнеш по-задълбочено и да вземеш мерки за премахването му. Обърни внимание на някои рискове, които могат да настъпят при премахването на птичите гнездо.

Премахване на гнездо на вредни птици (1)

Премахване на гнездо – винаги пази гнездото

Премахването на птичите гнезда не е толкова просто. Някои птици са защитени от закона, затова и с тях трябва да внимавате особено. Що се отнася до премахването на гнезда от лястовиците, важно е да знаеш, че те са много упорити птици. Ще се връщат към направата на гнездото си на мястото, което са избрали поне 1 седмица.  За да разубедите птиците от гнезденето под твоя покрив, ще бъде нужно да се заредите  с повечко търпение и да бъдеш постоянен.

Освен законите и упоритостта на лястовичките, трябва да вземеш предвид още един риск – птиците пренасят патогени, които може да бъдат вредни за здравето ти. Те се предават по различни начини и са микроорганизми, които могат да предизвикат алергии, но дори и опасни болести. Премахването на гнездата на птиците е важно, тъй като в тях могат да бъдат открити акари, паразити, кърлежи и други вредители, които се пренасят чрез самите птици. Освен това тези организми е вероятно да останат в гнездото, дори и след като птиците са го напуснали.

Още за борбата с птици: 
Прогонете гълъбите от терасата - лесно и бързо
Защо са ми необходими стикери за защита от птици

Гнездото - как да го премахнем

Птиците изграждат гнездата си, за да осигурят безопасно, умерено пространство за снасяне на яйцата си. Местоположенията, които избират да гнездят, и видът на гнездото, което изграждат, се основават на много фактори на околната среда, като видовете на птицата, присъствието на конкуренти, паразити и хищници, температура и влажност. Докато някои птици правят гнездата си в дървета и храсти, други се заселват на тревни площи или дори се заравят в земята. В градска среда, много са видовете, които правят гнездата си на первази, на стени или покриви. Щъркелите пък гнездят на големи комини. Независимо къде сте ги виждали или какво е влиянието им върху вашата собственост, има няколко неща, които трябва да вземете предвид, преди да опитате да премахнете гнездото на птиците.

  • Уверете се, че гнездото не е активно. Разбира се, предпочитаното време, за да се отървете от птиче гнездо е, докато то все още се изгражда. А най-добре е да предотвратите гнезденето на птиците чрез шипове против птици. Възможно е обаче да не забележите навреме гнездото. Ако вече има птици или яйца, не пипайте гнездото!

Никак не лоша идея е да се свържете с консултантите от Ню Фреш и да вземете предварителни мерки за защита от птици и гнездата им с шипове против гълъби или други продукти, преди пернатите да са се заселили в собствеността Ви.

  • Проверете за яйца. Може да видите яйца в гнездото, но не можете да намерите родителите. Това не означава, че яйцата са били изоставени Всъщност много птици чакат преди инкубацията, а яйцата са жизнеспособни толкова, колкото две седмици от момента на снасянето им. Възможно е също така възрастните да са напуснали гнездото за кратък период, за да се хранят или да помогнат на яйцата да изстинат. Честите смущения от хората могат да доведат до напускане на гнездото.
  • Изчакайте, докато приключи периодът на гнездене! Повечето птици гнездят само веднъж годишно, но някои видове могат да го правят и по четири и пет пъти на година. Времето, през което различни видове остават в гнездото, също варира значително. Обикновено пойните птици са готови да напуснат след две или три седмици, докато грабливите птици могат да останат за по-дълъг период.

Премахване на гнезда на вредни птици и Ню Фреш 

Ако птици са се нанесли във Вашия имот, причиняват щети на къщата или улуците Ви или пречат да използвате пространството, свържете се с консултантите от Ню Фреш ООД. Независимо дали имате нужда от плашило за птици или уред против птици, или информация за премахването на птиче гнездо, нашите консултанти ще Ви помогнат да изберете най-доброто решение.

 

Публикувано от Марчела Димитрова