Отрова за плъхове и мишки – често задавани въпроси

Отрова за плъхове и мишки – често задавани въпроси

Постарали сме се да отговорим на най-често задаваните въпроси на нашите клиенти:

OТРОВА ЗА ПЛЪХОВЕ И МИШКИ - КАК ДА ЗАЩИТЯ ДОМАШНИТЕ СИ ЖИВОТНИ?

Използвайте станции за стръв!

Отрова за мишки и плъхове - ефикасно или опасно

Това са добре познатите Ви дератизационни кутии, които сте виждали по булевардите в големите градове особено в близост до хранителни магазини. Обикновено това са черни, неголеми кутии от пластмаса, които имат поне един отвор. В дератизационните кутии могат да бъдат поставяни както отровни сашета, родентициди на гранули, включително и и восъчни блокчета за гризачи.

По този начин Вашите домашни любимци няма да имат достъп до токсичните примамки.

АКО МОЕТО КУЧЕ ИЛИ КОТКА Е НАМЕРИЛО И ПОГЪЛНАЛО ПЛЪХ ИЛИ МИШКА, ЯЛИ ОТРОВА - ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ЗА НЕГОВИЯ ЖИВОТ?

Всички отрови за гризачи са токсични! Да, съществува риск от вторично отравяне. Така че, когато мислите, че вашият домашен любимец е консумирал мъртъв отровен гризач, моля незабавно да се обадите на Вашия ветеринарен лекар или посетете център за спешна ветеринарна помощ.

Не забравяйте, че трябва да пазите опаковките от продукта за унищожаване на гризачи! В случай на натравяне е важно да знаете какво е веществото в отровната примамка, за да знаят лекарите как да противодействат.

Отрови за плъхове - опасни ли са кучетата и котките

МОГА ЛИ ДА СЛОЖА ОТРОВА ЗА МИШКИ В ОБИКНОВЕН КАПАН?

Да, но ние не Ви препоръчваме да го правите. Вашето куче може да има достъп и да погълне примамката, детето Ви може да бъде изложено на химикалите и също да пострада. Така че, съветваме Ви при всеки случай да използвате специални дератизационни кутии, за да сте сигурни, че никой в ​​домакинството ви няма да бъде наранен.

Отрова за плъхове в капан за гризачи - да или не

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ТОКСИЧНАТА СТРЪВ ?

Няма стандарт за цветово кодиране. Цветът може да е индикация за основната съставка. Примамката може да е черна, зелена, бяла, червена и т.н. Най-често ярките цветове се използват, за да служат на птиците и собствениците на домашни любимци като сигнал за потенциална опасност.

 

КАКВИ ВИДОВЕ ОТРОВИ ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ СЪЩЕСТВУВАТ?

На пазара съществуват много родентициди, които се различават по състава и начина си на действие, формата, в която се предлагат, както и колко бързо ще подействат.

В България разрешени за употреба са най-различни видове токсична стръв, предназначена за директна консумация от гризачите:

 • Пакетчета с паста;
 • Пелети;
 • Блокчета;
 • Зърна и гранули;
 • Гелове;
 • Пяна, полепваща по козината на вредните животни и която те консумират при почистването си;
 • Газове, които се поставят в скривалищата на вредителите.

Както вече споменахме, цветът на отровните продукти също е различен. Така, че в магазина ни ще откриете както синя паста, така и пакетчета червена отрова, бяла пяна Ракумин или малки пелети Ерадират, с цвят на зърно както и много други ефективни отрови за мишки и плъхове.

Отровните примамки, които ще откриете при нас, са разработени така, че гризачите да ги избират дори пред друга храна. Това се дължи на факта, че в състава им освен активните вещества са включени и силни хранителни примамки. Атрактантите привличат целевите вредители, те се наяждат с продуктите и в последствие се отравят.

КАК ДЕЙСТВАТ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ?

Най-съществената разлика произлиза от химичния състав на биоцидите. Той се определя от производителя на отровния продукт, както и от целите, за които той ще се използва.

 • Антикоагулантите като Ратибром блокират цикъла на витамин К в организма на целевия вредител. Това прави невъзможно гризачите да произвеждат решаващи фактори на кръвосъсирването, което в последствие води до тежка анемия или хеморагичен шок. Този вид вещества са сред най-предпочитаните за професионална и масова употреба.
 • Веществата, причиняващи хиперкалциемия са витамини D3 и D2, съответно холекалциферол и ергокалциферол  и употребата им като отрови. При гризачи консумацията на тези примамки води до твърде високо ниво на калций в белите дробове, стомаха, бъбреците и кръвоносните съдове. Подобна минерализация води до проблеми и спиране работата на сърцето на вредителя.
 • Примамките с метални фосфиди реагират със стомашната киселина в стомаха на мишките и плъховете и образуват силно отровен фосфинов газ. Обикновено тези вещества се ползват при големи популации и в случаи, в които плъховете и мишките са станали резистентни към антикоагулантите.

КОИ ДРУГИ ВРЕДИТЕЛИ МОГА ДА УБИЯ, ИЗПОЛЗВАЙКИ ОТРОВА?

Можете да унищожите редица вредители с родентицидите. Всеки, който консумира токсична примамка, може да умре или да пострада здравословно.

OТРОВА ЗА ПЛЪХ / МИШКИ И ХИМИЧЕСКА ОПАСНОСТ - ИМА ЛИ РИСК?

Разбира се! Ето защо отровите са родентициди и тяхното разпространение се контролира от РИОКОЗ.

ОТРОВАТА ЗА ПЛЪХОВЕ И МИШКИ ЗАКОННА ЛИ Е?

Да, но използването на токсични примамки за убиване на други животни е забранено от закона. Винаги когато изпитвате съмнения може да се обърнете към професионалисти за консултация относно най-добрия метод за борба с мишки и плъхове.

Целенасоченото поставяне на стръв решава проблема с популацията на гризачите, но имайте предвид, че докато не бъде запечатан всеки входен отвор, те ще продължат да се връщат. Ако не можете да разберете как влизат, консултирайте се с професионалист на Ню Фреш ООД за помощ. Нашите сътрудници ще Ви помогнат да изградите най-добрия план за унищожване на плъховете и мишките!

 

Публикувано от Тодор Дуралийски