Откъде идват дървениците и какви са причините?

Откъде идват дървениците и какви са причините?

Дървениците идват от различни места, но най-често те се срещат във влажни и гористи райони. Тези малки насекоми обикновено живеят в гниещо дърво, мъртва дървесина или подобни материали. 
В световен мащаб могат да се изброят приблизително 92 вида от тези неприятни насекоми, но на територията на нашата страна най-често срещаните са креватните дървеници.

КЪДЕ СЕ КРИЯТ ДЪРВЕНИЦИТЕ?

Те се крият много успешно в матрака, в неговата рамка, във всякакви пукнатини, дивана и възглавниците, в креслото или в гардероба. Тези вредители са малки и трудно забележими. Борбата с дървениците е особено труден процес. Те са много устойчиви на третиране с препарати, а и скривалищата им възпрепятстват лесния достъп до тях.

УХАПВАНЕ ОТ ДЪРВЕНИЦА

Ухапвания от дървеници въррху човешки крак

За да имате успех в мисията си за унищожаване на дървениците, трябва преди това да ги идентифицирате. Много често хората бъркат дървениците с бълхите или комарите, съдейки по ухапването. Това допълнително усложнява справянето с тях. И  все пак, разлики има.
Ако ухапванията ви са предимно по лицето, шията,  ръцете или краката, то това със сигурност е нападение от дървеници. Веднага се поинтересувайте как да осъществите правилно тяхното унищожаване!
Друг белег на ухапването е липсата на червена точка в средата на петното, както е при ухапването от бълха. Тези от дървеници обикновено са разположени едно до друго в права линия. Не отлагайте третирането с препарат!
За появата на дървеници можете да съдите и ако намерите сменена кожа, излюпени яйца, кафеникави петънца по чаршафите и то с неприятна миризма. Прочетете повече за унищожаването на дървениците.

С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ДЪРВЕНИЦИТЕ?

Въпреки, че сте идентифицирали какви вредители са ви нападнали, все още не сте готови да започнете борбата с дървениците. Необходимо е да познавате техните навици, хранене и издръжливост.
Те се хранят нощем и един път на седем дена. Една представителка на вида може да смуче кръв в продължение на 20 минути, а количеството кръв многократно надвишава теглото й. Побързайте да намерите професионалист за унищожението им.
Тъй като тези насекоми са изключително устойчиви към някои вещества, когато преминете към действия срещу тях, следвайте стриктно упътването за дозировка и третиране. 
Според изводите, които правят професионалистите при обработка срещу тези насекоми, неуспехът е повечето случаи е заради недостатъчно упорито третиране на районите с вредители, както и на липсата на познания за самото насекомо.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ САМИ С ДЪРВЕНИЦИТЕ?

Възрастна креватна дървеница

 • Преди да стартирате третирането срещу дървеници, трябва да направите визуална инспекция на мястото, което ще обработвате. За целта си вземете фенерче и лупа и с тях разгледайте всички места, където може да се намира гнездото на дървениците. 
 • Разгледайте внимателно спалното си бельо. Ако са дървеници, по чаршафите трябва да има точици кръв от смачкано насекомо или от връщането на изяденото, за да може дървеницата да се провре в скривалището си. Действията по унищожаване на дървениците трябва да започнат незабавно.
 • Установявайки всички тези неща, можете без да губите време да потърсите подходящ препарат за унищожаване на дървеници и да започнете третиране на района с него.
 • За разлика от комарите и бълхите, дървениците не пренасят зарази. Това не трябва да ви разколебае да се захванете с премахването им. Проблемите, които възникват са предимно от непоносимостта към слюнката на дървениците. Това може да доведе до алергична реакция.
 • Дървениците се множат изключително бързо. Борбата с дървениците изисква доста постоянство в пръскането! Колкото по-рано започнете третирането, толкова по-успешно ще е премахването им.
 • При дълго отлагане на третирането, възможно е насекомите да населят цялото жилище като направят няколко гнезда. Всяко отлагане увеличава проблема и унищожаването на дървениците става изключително трудно.
 • Започнете със старателно почистване на жилището с прахосмукачка. Тя няма да реализира пълното убиване на дървениците, но ще сложи началото. Минете с нея навсякъде -  ръбове, коло копчета, всякакви гънки и шевове. Наблегнете на почистването на пода и первазите, стените и цоклите. Всички гладки повърхности като под, первази, стени изтрийте с препарат след прахосмукачката. Това е следващата полезна стъпка към унищожаване на дървениците.
 • Спалното бельо трябва да се изпере при висока температура и да се изглади. Същото важи и за завивките, покривките на дивани, легла, гоблени, декоративни възглавници. С това ще постигнете унищожаването на дървениците, скрити по тези места.
 • Следващото ефективно нещо, което трябва да предприемете е да отдалечите леглото от стената. Сложете специални торби за матраците. Всички цепнатини и дупки в жилището трябва да се затворят. Те са потенциални скривалища за дървениците.

След като сте направили всичко това, можете да потърсите професионалисти, които да се заемат сериозно с проблема. Унищожаването на дървениците ще е най-успешно, ако се използва професионален препарат и пръскането се направи по правилата. 

КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕПАРАТИТЕ СРЕЩУ ДЪРВЕНИЦИ? 

Сред най-ефикасните препарати за креватни дървеници в България е К-Отрин Патрикс. Произведен от Bayer и използван в правилна дозировка препаратът успешно се справя с ужасните насекоми.Активното вещество делтаметрин поразява широк спектър от инсекти. 

 1. За елиминиране на проблема с дървениците в дома са необходими минимум 2 последователни обработки, които се извършват през 4 дни. При приготвяне на работния разтвор е необходимо да се следват стриктно указанията на производителя, като 1 л готов работен разтвор е достатъчен за 20 кв.м. Площ. К-Отрин има остатъчно действие до 12 седмици, с което превъзхожда инсектицида срещу дървеници Фикам, който вече не се предлага у нас. 
 2. Обработките с К-Отрин Патрикс и други биоциди срещу дървеници се извършват върху рамките на леглото, подматрачните скари, под меката мебел и върху всички подове. Инсектицидите не трябва да попадат върху храна, аксесоари за домашни любимци, сключително аквариуми. В помещенията, в които се обработва не трябва да присъстват хора, а пръскането трябва да се извършва винаги с предпазни средства. 

Въпреки, че в магазините масово се предлагат препарати за унищожаване на дървеници и инсекти, то далеч не всички са толкова ефикасни, колкото ни се иска. Най-добрите препарати за унищожаване на дървеници може да откриете само в специализираните магазини за борба с вредителите. На NewFresh.org сме подбрали само качествени и доказани инсектициди, с които наистина ще се отървете от ужасните креватни дървеници и ще си осигурите спокойствие! Свържете се с консултантите ни и се възползвайте от безплатна доставка при поръчки над 50 лв. 

 

Публикувано от Ню Фреш