От какво се страхуват плъховете?

От какво се страхуват плъховете?

Плъховете най-често се страхуват от хищници – каквито са котките, а също и от нощните и грабливи птици. Плашат ги също силният шум и ярката светлина. Тези гризачи са широко разпространени у нас, където за съжаление могат да бъдат срещнати в много домове и мазета, по улиците на града, практически на всякакви обществени места. Плъховете са опасни тъй като причиняват много щети, но и разпространяват болести, които могат да навредят на здравето ни.

Как се появяват плъховете?

Те живеят на различни места. Адаптират се много добре, а някои от тях изобщо не се страхуват от хората и оцеляват успешно в градска среда.

Влизат в къщите ни, използвайки отвори или създавайки такива в дърво и мазилка, а зъбите им са толкова здрави, че могат да прегризат и някои видове камък. Нахлуват без да се страхуват в офиси, складови помещения, магазини, блокове, заведения за хранене, болници и частни домове.

Обитават стените, канализацията, както и мазетата, а таваните и подпокривните пространства. Търсят уютни места за гнездене и топлина, както и лесен и бърз достъп до храна и материала, който им е нужен за гнездене и размножаване.

От какво се страхуват плъховете?

Ако живеете в някой от най-големите градове в България или управлявате магазин за хранителни стоки – само въпрос на време е плъховете да решат, че собствеността ви е уютно място, където без да се страхуват да си свият гнездо.

Ето защо е важно да имате номера на консултантите от Ню Фреш, записан в телефона си. Но вместо да разчитате единствено на професионалните ни съвети, има няколко хитрини, които ще Ви помогнат да се предпазите.

  1. Репеленти за прогонване - Гризачите имат много силно обоняние, което може да работи във Ваша полза, ако изберете правилните средства. Обработката на дома с етерични масла, острата миризма на амоняк или белина или готовите спрейове и пудри за прогонване на гризачи, ще Ви свършат отлична работа. Плъховете се страхуват както от нова среда, така и от миризмите, които ги объркват и отблъскват.
  2. Котки – Хищници, от които всички гризачи се страхуват. Котките могат да ядат плъхове, но също така и ги прогонват. Тези домашни животни маркират територията си не с урина, а просто търкайки се в предмети. Дори миризмата на котка може да ги накара да се разпръснат и да се страхуват. Наши клиенти споделят, че дворните им котки с удоволствие ловуват плъхове и мишки. Редно е да кажем, че котка в дома не винаги е ефективен метод за контрол на гризачи. Вредните животинки могат да бъдат предпазливи и да открият начини да избегнат или надхитрят своите четириноги неприятели.
  3. Ултразвукови звуци – Плъховете са много чувствителни към звука, тъй като слухът е един от основните им инструменти за оцеляване. Всеки нов или неочакван шум ще ги изплаши и ще ги накара да тичат. Страхуват се от ултразвука, тъй като не могат да се адаптират към промените в честотите, излъчвани от съвременните уреди. Използвайки електронни уреди против мишки и гризачи, Вашият дом ще стане негостоприемен за тях, тъй като биологични им функции ще бъдат дестабилизирани.
  4. Ярка светлина – Представителите на семейство гризачи не обичат да се движат по светло и в непозната среда. Обикновено излизат през нощта и когато в помещенията няма хора, защото иначе се страхуват. Въпреки това, запалената лампа или специална крушка с ярка светлина надали ще ги държи надалеч, особено ако в дома Ви те са намерили източник за храна и уютен подслон.
  5. Народни средства – Кухненските шкафове съдържат много билки и ароматни подправки, от гризачите се страхуват. По същия начин, по който репелентите карат плъховете да се страхуват така и кориандърът, лайката и ментата ги дезориентират и отблъскват. Трябват ви пресни стръкове от растенията, техните семена или прах, като при поставянето се уверете, че излъчват силен аромат. Направете торбички с дупки, в които да поставите подправките и билките или директно да ги разположите в ъглите на стаите и в близост до стените.

Рискове и опасности, свързани с нашествието на плъхове

Заразяването с плъхове е сериозен проблем, който може да представлява риск за здравето Ви и здравето на членовете на домакинството. Известно е, че тези вредители разпространяват над 35 болести, които заразят както хора, така и домашни любимци. Някои от тях са чума, салмонелоза, лептоспироза, туларемия. Заболяванията се предават както от директен контакт с животното или ухапване, а дори и при вдишване на замърсен прах.

Най-големите опасности възникват, след като изпражненията се натрупат. Това може да разпространи бактерии, да предизвика алергии, да замърси храната и да причини по-сериозни здравословни проблеми.

Как да се защитите от плъховете?

Най-добрият начин да се защитите е да попречите на гризачите да се настанят в собствеността Ви. Уверете се, че всички пукнатини и пролуки в къщата или около входа и основите на блока ви са поправени или блокирани с устойчиви материали. Убедете се, че вратите са здрави, затварят се плътно и достигат чак до земята. Ако имате двор, отървете се от излишната растителност, подрежете храстите и клоните на дърветата. Отстранете отломките и бъркотията от градината и се подсигурете, че няма щети по вратата на гаража или навесите, където гризачите биха се скрили.

Ако все пак имате нужда от специализирана помощ, свържете се с консултантите от NewFresh.org на телефон 0896660843. Нашият екип специалисти ще Ви препоръча най-добрите капани и уреди за защита от гризачи.

 

Публикувано от Ню Фреш