Защо ме лаят уличните кучета

Защо ме лаят уличните кучета

Защо ме лаят уличните кучета

Всеки ден немалко мотоциклетисти, пенсионери, колоездачи, спортисти или майки с деца излизат на открито, за да се забавляват. За съжаление никой не е застрахован срещу кучетата и техните атаки. Вярно е, че най-добрият приятел на човека в повечето случаи е приятелски настроен дори към непознатите, но едва ли има някой, който би разговарял свободно и безпроблемно за изключенията.

Срещу кучета, проявяващи агресия, решенията са трудни – те са способни да нанасят големи щети, особено на децата. Освен това, животните могат да причинят обезобразяващи наранявания, особено ако жертвата бъде повалена на земята.

Разпространено е погрешното вярване, че срещу куче, което е само, евентуалното сражение би било лесно. Но хората често подценяват силата на по-едрите индивиди, освен това - те нерядко нападат като глутница. При тези обстоятелства, когато бъдете сам срещу кучето - няма да има значение колко голям, бърз или решителен сте. Виковете ви също нямат значение. Срещу кучешка глутница – шансът за щастлива развръзка е малък.

Защо кучетата ни лаят

Лаенето е вид вокална комуникация, която четириногите използват. Тя може да означава различни неща в зависимост от ситуацията.

Срещу кучешкия лай има няколко изследователски обяснения:

- териториална защита: когато човек бъде сам срещу кучета, демонстриращи агресия, той навярно е третиран от тях като заплаха за мястото, което обитават. Ако човек се доближи, те ще лаят по-силно, за да са сигурни, че ще се махне.

- алармират, че се страхуват: когато някой вдигне заплашителен шум и се изправи срещу куче, съвсем нормално е, то да се стресне;

- усещат страх: попаднете ли в схватка срещу куче, то ще усети промяна в нивото на адреналина и телесната ви температура;

– защитават малките си: те ще лаят както срещу вас, така и срещу кучетата, обитаващи различна територия.

Нека се замислим и по въпроса, касаещ борбата срещу кучешката агресия и склонност за нападение.

Четириногите нападат почти винаги поради една от няколкото причини, които ще разгледаме по-долу, обсъждайки успешната борба срещу кучетата.

Първата – не сте си взели поука от предупредителния им лай.

За животните това е сигнал за атака. Срещу кучешките нападения и причините за тях е всеизвестно, че животните яростно защитават територията си (която може да се простира далеч от дома им). Те обикновено пазят плячката си срещу кучета от съседни квартали или хора, показали агресия към тях. В секундите между началото на преследването и обграждането на жертвата, човек може да разбере дали те възнамеряват да навредят или не.

Това е голям риск, а борбата срещу кучетата не си заслужава да се води. По тази причина все повече хора започват да разчитат на зареден кучегон за защита.

Защо да изберем кучегон срещу кучетата?

 И спрейовете, и други средства срещу кучета са в употреба на пазара в продължение на немалко години. Макар че могат да бъдат доста ефективни в определени ситуации, те имат и известни недостатъци. Отблъскващите средства и спрейовете срещу кучета са неефективни при силни ветрове и дъжд, правещ трудно насочването им, особено когато евентуалният потърпевш от атаката е на колело или мотор. Ултразвуковите устройства са надеждни, но някои от тях изискват да се борави в по-тесен радиус. Това отново ги прави трудни за работа, особено срещу кучетата без дом.

Зареденият с надеждна батерия кучегон в джоба ви е вашето решение на проблема. Устройството срещу кучета не само може да ви избави от стресова ситуация. Не е изключено в даден момент то да успее да спаси живота ви.

Звуците, които създава апаратът срещу кучета, са в звуковия спектър както на животното, така и на хората. И тъй като кучегонът излъчва в звуковия спектър, той изстрелва по-широк звуков сигнал, така че е много по-лесно да се насочи. Нападащите индивиди са особено чувствителни към звуците, които излъчва средството за защита срещу кучета, поради което атакуващото животно, вероятно ще прекъсне атаката си почти моментално след задействането на устройството. Онези животни, които продължават напред, почти никога няма да продължат набега си задълго, тъй като звуковата защита е изключително дразнеща, тревожна, смущаваща и отблъскваща.

Много хора се притесняват от вероятността да навредят на кучето в стремежа да си да го отблъснат, но това не важи за кучегона. Решението на проблема е 100% хуманно. Накратко, звуковата защита с кучегон е едно от най-добрите средства, с които може да се снабдите, за да предпазите вас и близките си безопасно и хуманно, докато сте навън.

Публикувано от Марчела Димитрова