Привличат ли се комарите от определени цветове?

Привличат ли се комарите от определени цветове?

 

 

Не са много насекомите, които са толкова неприятни, колкото могат да бъдат комарите. В топлите дни няма начин да избягаме от тях, особено ако живеем близко до река или пък обичаме да прекарваме време на морето или на палатка до някое езеро или язовир. Ухапванията от комари могат да бъдат не само ужасно червени и сърбящи, а и да отключат много неприятни алергични реакции. Е, някои хора не страдат чак толкова, но пък други са лесна мишена за комарите и могат да си изпатят от техните ухапвания.

 

Какво в хората привлича толкова комарите – нека разгледаме фактите

Цветът привлича комарите

Може ли определен цвят на дрехите да привлече комарите върху теб?

Да, определени цветове със сигурност привличат комарите. Според ентомолозите от Университета във Флорида комарите разчитат на зрението си, за да намерят домакини, особено в по-късните часове на деня. Дрехите с тъмен цвят, като черно, тъмно, синьо или червено, и движението улесняват насекомите и комарите те намират лесно.

Как комарите откриват хората

Комарите използват няколко метода, за да намират жертвите на своите ухапвания. Освен с отлично зрение, комарите се отличават и с доста добро обоняние – усещат специфични аромати, а освен тях и лесно долавят промени в температурата.

Свързани статии > Комарите предпочитат ли определена кръвна група

Според изследователи от Калифорнийския технологичен институт, комарите могат да засекат своите жертви на разстояние между 5 и 10 метра. Комарите всъщност имат два вида очи: две сложни очи отстрани на главите им и фоточувствителни очи, които са разположени върху върховете на главите им. Така комарите засичат движения в множество посоки и откриват лесно промени в светлината.

Комарите също имат антенки на главите и специален орган за аромати – максиларна палпа. Този орган помага на комарите да улавят въглеродния диоксид, който издишаме. Докато дишаме и издишаме комарите усещат CO2 и бързо се ориентират долитайки в наша посока.

Има ли други фактори, които привличат комарите

  • Дъхът ни

Както вече казахме комарите със сигурност различават въглеродния диоксид, който хората произвеждаме при издишане.

  • Потта ни

Комарите се привличат и от определени съединения, които се откриват в човешката пот – долавят умело млечната киселина. Когато температурите са високи, телата ни отделят повече пот, което стимулира млечната киселина и съответно ни прави жертви на ухапванията на комарите.

  • Кръвната ни група

Колкото и да странно да е звучало преди години, днес се знае със сигурност, че хора, които притежават нулева кръвна група привличат комарите повече.

Ужасяващо е колко приспособими са комарите и как тези насекоми притежават специфични детектори, с които да ни откриват.

Но възможно ли е да държим комарите далеч?

Има ли начин да избегнем ухапванията на комарите?

Да, голяма част от нещата, които привличат комарите са извън нашия контрол, но има и някои хитрини, които да приложим, за да се предпазим от ухапванията им.

  • Да използваме продукти, които ги отблъскват от кожата ни
  • Да носим по-светли дрехи, най-вече да избягваме черния цвят
  • Да разчистим и избягваме места, където има застояла вода – независимо дали става дума за забравена в двора кофа с вода, чешми, фонтани или блатисти местности

Капани за комари и Ню Фреш

Въпреки всичките ти усилия да отблъснеш комарите, със сигурност ще ги срещнеш и това лято в двора си. Когато това се случи, ще се нуждаеш от консултация с професионалистите от Ню Фреш. Нашите служители знаят какво привлича комарите и кои са капаните за комари, които наистина ще ти свършат работа! Поддържаме и актуализираме не само продуктовата гама в сайта ни, но и нашата фейсбук страница. В социалните мрежи споделяме и най-новото от света на вредителите. Няма да е случайно, ако именно във фейсбук откриеш най-добрите капани срещу комари, разпространявани от Ню Фреш. Свържи се с нас още днес, преди да си станал жертва на първите комари за сезона. Вземи най-доброто от Експерта в прогонването на вредителите!

Публикувано от Марчела Димитрова