Дезинфекция в автомобила и транспорта

Дезинфекция в автомобила и транспорта

Какво е важно за дезинфекцията на автомобила и обществен транспорт

Всички средства за обществен транспорт, спирките в градовете и извън тях, както и метростанциите в столицата се почистват ежедневно и дезинфекцират.

Специално внимание се обръща на седалките, ръкохватките, перфоратори за билети, дръжките и изобщо на всички контактни повърхности.

По подобен начин можете да дезинфекцирате служебни автомобили, ако сте шофьор на такси или ако возите колеги в личен автомобил.

Как да дезинфекцирате колата си

На първо място е важен изборът на дезинфектант – препоръчително е да използвате препарат на алкохолна основа. Според Министерство на здравеопазването имате нужда от Дезинфектанти, които трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“.

За да бъде ефективен срещу COVID-19 дезинфектантът, който ще използвате следва да има вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие.

Какво да дезинфекцирате в автомобила

Всички контактни точки – дръжки на врати и прозорци, волана, таблото, копчета и бутони, седалки, ръкохватки – изобщо всички повърхности, които докосваме с ръце. Извършването на дезинфекцията следва да се случва минимум веднъж на ден.

Дезинфекцирайте сутрин преди да се качите в автомобила, както и в края на работния ден.

Препоръчително е да използвате дезинфектант концентрат с високо съдържание на алкохол. Готовите за употреба дезинфектанти – например геловете нанасяйте без разреждане и търкайте повърхностите около 20 секунди. Концентрираните дезинфектанти разреждайте с вода, според указаното на етикетите.

Можете да извършвате дезинфекцията чрез избърсване с парцал, напоен в дезинфекционен разтвор или чрез опръскване.

 

Източник: https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=565:covid-19-desinfection-public-transport-11032020&lang=bg

 

Публикувано от Ню Фреш