Как се пренасят и размножават дървениците?

Как се пренасят и размножават дървениците?

Вижте 3 начина за заразяване и размножаване на дървеници

Обратно на това, което може да си помислите, дървениците нямат предпочитание между безупречно чисто пространство или замърсена среда. Щом имат достъп до хранителен ресурс, те могат да живеят навсякъде, затова твърдения, че се привличат от мръсотия и неразтребени неща са просто безпочвени. В тази връзка, безпорядъкът улеснява тези насекоми да се крият и спомага за размножаването им.

Кръвопиещите инсекти нямат нищо общо с дървоядите, които се хранят с дърво и дървен материал. Идеалната среда за тяхното размножаване и оцеляване е топла и дава достъп до хранене с кръв.  Най-често превземат спалните в домовете ни, а устойчивостта им ги прави наистина трудни за прогонване.

Предвид тези условия, може да се чудите как се разпространяват дървениците? Или какъв е начинът им на рамножаване?

Как се хващат дървеници (1)

Колко бързо дървениците се разпространяват от стая в стая?

Всеки ден женските могат да снесат между 1 и 12 яйца, общо между 200 и 500 яйца в живота им. Тези цифри на размножаване следва да говорят за себе си, ако се чудите колко време е необходимо за едно нашествие на дървеници. Не минава много време, преди проблемът да се разрасне извън контрол, затова колкото по-бързо се свържете с професионалист по контрол на вредители за инспекция и третиране, толкова по-добре ще се справите.

Натрапниците трябва да получават хранене с кръв от топлокръвни гостоприемници – обикновено хора – за да оцелеят и ще се крият близо до своите източници, докато са готови да се нахранят.

Колко бързо инсектите се разпространяват от стая в стая и колко бързо е размножаването им зависи отчасти от това колко време отнема преместването на заразена мебел, дреха, багаж и/или друг предмет от домакинството от една стая в друга. Може да се движат и цялата къща в търсене на нови гостопримници и място за размножаване. Ако условията са благоприятни, те ще продължат с размножаването си винаги когато предметът (или предметите) се премества.

Как се разпространяват дървениците от къща на къща?

Скоростта на разпространение на насекомите от къща на къща се увеличава с времето, в което пътувате. Те са чудесни пътници и хотели, общежития, самолети и общественият транспорт са идеални места за хващане на тези нежелани гости. Имат 2 варианта за движение – чрез:

  • Преместване на предмети: инсектите кръвопийци може да се движат пасивно от едно място на следващото като пътуват в багаж, дрехи, спално бельо и мебели. Срещат се често на места с висока степен на гости за отделни нощувки, включително университети и болници.
  • Пълзене: тези инсекти не летят, но могат да пълзят с много висока скорост с шестте си крака. Активното им движение с около 0,90 до 1,2 м в минута по повечето повърхности е еквивалент на спринтиране на средностатистически възрастен. Това ги улеснява да пътуват между етажи и стаи, както и бързо да се шмугват в ново място за криене преди да бъдат видени.

Размножаване на дървеници

След като се нахранят, възрастните насекоми се скриват обратно по скривалищата си, за да храносмилат и да се чифтосват. Ако условията са подходящи, едно яйце може да порасне до зрял индивид за по-малко от месец и половина и всяка дървеница би могла да живее от четири месеца до повече от година. Ако има благоприятни условия като източник на храна (кръв) и скривалище, тези устойчиви насекоми ще оцелеят до 12 месеца. В случай, че нямат храна, преминават в период на хибернация и така оцеляват до 18 месеца.

Новоизлюпените от яйцата нимфи се развиват бързо, веднъж открили източник за изхранване. Най-често женските снасят в близост до хората (матрак, пукнатини в рамката на леглото и др. цепнатини). Нимфата има пет цикъла на развитие, докато се превърне във възрастно насекомо. За период до 5 седмици новоизлюпеното насекомо успешно се превръща в полово активен възрастен, готов за размножаване.

Кръвопиещите натрапници са фокусирани главно върху храненето и размножаването си и в резултат на това се разпространяват и възпроизвеждат почти светкавично.

Как дървениците се разпространяват от човек до човек?

Нуждаят се от хранене с кръв, за да оцелеят и за размножаване, но не живеят върху хората гостоприемници. Всъщност, начинът, по който те се разпространяват от човек на човек, реално няма нищо общо със самите хора, а най-вече с движението на заразени предмети.

Например, гости в някой дом могат неволно да си ги занесат у дома от пътуването си, и децата може да се приберат с тях от училище.

Тези нашественици са опортюнисти, които се крият и чакат да се появи удобен случай да се нахранят. И ако обиталищата им бъдат разтурени, те ще намерят начин да се преместят на съседно място, което да използват за укритие и размножаване. Това им движение може да направи ситуацията много по-трудна за инспектиране и третиране. Колко бързо ще се разпространят инсектите наистина зависи от Вас.

Къде се крият дървениците?

Вече казахме, че тези инсекти пътуват безпроблемно, а когато си нямат топлокръвен източник на храна, могат да хибернират и да се събудят при по-добри условия. Скривалищата им за снасяне следва да са топли и в близост до човека. Именно за това в домовете те най-често избират:

  • леглата – матраците;
  • детските кошари;
  • диваните, фотьойлите и мебелите за спане и почивка;
  • всякакви цепнатини и пукнатини;
  • под разлепени тапети;
  • в близост до контакти и т.н.

Възможно е да се скатават в куфари, спално бельо, стари завивки, килими, пердета, дори в мокрото помещение, където стои коша за пране с дрехи.  

Разпространение на дървеници в дома и Ню Фреш

Повече от 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на вредители. В нашия онлайн магазин ще откриете най-ефективните решения за борба с дървеници в дома. 

За всички клиенти предлагаме индивидуални консултации. Те ще ви помогнат да изберете най-ефикасния препарат при разпространение на дървеници и да спечелите битката с вредителите.

Знаем колко ценно е вашето време, затова изпращаме 80% от поръчките още същия ден. Даваме 100% гаранция за всички електронни устройства в сайта ни. Нашите продукти, които предпазват разпространение на дървеници, гарантирано унищожават  вредителите. Независимо дали търсите препарати  при разпространение на дървеници или други насекоми, ние от Ню Фреш сме вашият надежден партньор с борбата с вредителите!

Публикувано от Марчела Димитрова