Бълхите представляват дребни паразити, които смучат кръв. Те могат да причинят значителни проблеми както на домашните животни, така и на хората. За да е ефективна борбата с бълхите вкъщи, е нужно да разберем повече за жизнения им цикъл и какво ги привлича. 

Какво трябва да знаете за бълхите?

Жизнен цикъл на бълхите

Състои се от четири основни етапа: яйце, ларва, какавида и възрастно насекомо.

 1. Яйце: Женските снасят яйца в козината на гостоприемника, като средно една женска може да снесе до 50 яйца на ден. След това яйцата падат на земята. Излюпването се случва след около 2-12 дни.
 2. Ларва: Излюпените вкъщи ларви се хранят с органични остатъци, включително изсъхнала кръв и други отпадъци, останали от възрастните инсекти. Развиват се за период от 5 до 18 дни.
 3. Какавида: След третия ларвен стадий, ларвата се превръща в какавида, обгръщайки се в копринена обвивка. При благоприятни условия, какавидата се превръща във възрастно кръвосмучещо за около 5-14 дни.
 4. Възрастна бълха: Възрастните излизат от какавидата и започват да търсят гостоприемник, за да се хранят с кръв. Продължителността на живота им е от седмици до няколко месеца. 

Какво ги привлича?

 • Топлина от телата на топлокръвни животни и хора; 
 • Движение и вибрации на потенциален гостоприемник;
 • Въглеродният диоксид, издишан от хора и животни, им помагат да ги локализират;
 • Специфични миризми и химикали, излъчвани от кожата и козината на животни, също привличат паразити и насекоми. 

От какво бягат бълхите?

Домашни средства за премахването им

Вкъщи тези инсекти бягат от силни миризми като лавандулово масло, оцет и цитронела. Домашни средства за премахването им са безопасни и с натурални съставки: 

 • Оцетен спрей: Смесете равни части вода и ябълков оцет и напръскайте засегнатите места.
 • Лимонов спрей: Сварете нарязан лимон във вода, оставете го да престои и използвайте като спрей.
 • Диатомична пръст: Разпръснете върху килимите и мебелите вкъщи, оставете за няколко часа, след което почистете с прахосмукачка. Натуралният продукт Хюнигер бълхи се справя отлично с вредните паразити в домовете, животинските ферми и др. сгради, обитавани от животни и хора. 
 • Смес от билки: Сухи билки като като розмарин, мента и лавандула, поставени в торбички са отлично средство за отърваване от насекоми в апартаменти, къщи, офиси и др.  
 • Пране: В случай на заразяване вкъщи е нужно почистване и изпиране на леглата на домашните любимци, Вашето спално бельо, дрехи, килими и др. Температурата на изпиране от 60 градуса е достатъчна за унищожаването на възрастните инсекти.  

Препарати и уреди в борбата с бълхите

 • Инсектициди – Сред най-ефективните препарати за третиране против бълхи се нареждат Бандит 10 ЕВ и Айкън 10 КС. Двата биоцида са предназначени за обработки в открити и закрити площи и се разтварят с вода. 
  На закрито: За да унищожите инсектите вкъщи е необходимо те да влязат в контакт с разтвора, затова се обработват всички подове и стени на височина до 1 м (паразитите скачат!). 
  На открито: в дворове и градини отново е нужно обстойно напръскване на заразените площи, но при подходящи атмосферни условия. Избягвайте третиране при високи температури, тъй като препаратите се изправят бързо и ефективността им намалява. 
 • Уреди – Снабдете се с ръчна пръскачка за обработките срещу насекоми. За почистване козината на кучето или котката си от паразити, използвайте електрически гребени. 
 • Други средства – Обезпаразитявайте редовно домашните си любимци с таблетки и/ или каишки срещу паразити. Нанасяйте репеленти против насекоми върху своите дрехи или пръскайте вкъщи със спрейове за контрол на насекоми. 

Свържете се с консултантите от Ню Фреш при каквито и да е съмнения относно избора на препарат. Нашият екип е добре подготвен и знае точно на какъв интервал и в каква дозировка да използвате инсектицидите за пълно унищожаване на вредните насекоми. Ако въпреки честите третирания и употребата на уреди, ухапванията от бълхи продължават, потърсете професионална помощ. Свържете се не само с професионалисти за елиминиране на насекомите вкъщи, но и със своя лекар или ветеринар, които ще се погрижат и за здравето Ви и това на домашния Ви любимец. 

Предотвратяването на повторната поява на бълхи вкъщи изисква систематичен и постоянен подход.  

Съвети от NewFresh за предотвратяване на повторната поява на бълхи

 1. Редовно почистване: Прахосмукирайте и почиствайте щателно текстилните вкъщи. Обърнете специално внимание на леглото на домашния любимец, килимите и меката мебел, които са отлично скривалище за хапещи инсекти. 
 2. Грижа за кучето/ котката: Водете любимците на контролни прегледи и използвайте средства за защита от насекоми и паразити. 
 3. Контрол на средата: Снабдете се с продукти за унищожаване на насекомите вкъщи – спрейове и/ или инсектициди. Ако живеете в къща с двор, задължително обработвайте тревните площи против бълхи, особено през летните месеци. 

Спазването на тези мерки ще Ви помогне да се минимизира рискът от поява на бълхи и ще осигури здравословна и комфортна среда както за Вас, така и за вашите домашни любимци. Ако имате въпроси или се колебаете в избора си на качествени средства за борба с вредителите, свържете се с екипа на Ню Фреш.