Стършелите са най-едрите жилещи насекоми, които ще срещнете в България. У нас е разпространен Европейският вид, който не е сред най-агресивните и опасните, но трябва да бъдете изключително внимателни, ако се сблъскате с него. Все пак тези насекоми, както и осите, могат да използват жилата си много пъти, а отровата им предизвика алергии и анафилактичен шок. Стършелите често биват сбъркани с оси, но те са по-големи на размер, а освен това жилата им са доста по-твърди.

Повече за осите и премахване на техните гнезда, научете тук.

 

Къде най-често гнездят стършелите?

Европейските представители на вида изграждат хартиени гнезда. Най-често те разполагат домовете си на високи и защитени места – в хралупи на големи дървета, но понякога и в кухини по стените на къщите. Обикновено обитават горите и планините, по тази причина това са и местата, в които ще откриете убежищата им. В днешно време обаче стършелите могат да бъдат срещнати и в паркове, крайградски зони и дворове, където има достатъчно високи дървета други подходящи местообитания за гнездене. Настаняват се и в тавански помещения, мансарди и др. В тези случаи е важно да разпознаете гнездото им и да предприемете мерки за премахването му.

 

Как изглежда гнездото им?

В случай, че се съмнявате за присъствие на едрите жилещи инсекти в имота си, обърнете внимание на следните характеристики на укритието: големина, цвят и наличие на отвор.

Гнездата на европейските стършели често са големи, защото самите насекоми са едри. Размерът на гнездата достига пик в средата на септември, когато повечето съдържат 200–400 работници. Обикновено домовете им са направени от дървесни влакна, изглеждат сякаш от хартия и имат червеникав оттенък. Долната част има отвор, предназначен за по-лесно почистване.

Бъдете много внимателни, ако опитвате премахване на гнездото на стършели от собствеността си. Насекомите са изключително агресивни, когато защитават дома си.

 

 

 

Как да унищожите безопасно гнездото?

В най-лошия случай гнездото може да се намира вътре в къщата или вилата ви. В този случай, задължително се обърнете към професионални фирми за премахването му. Няма да бъде безопасно да действате сами, тъй като летящите инсекти ще ви нападнат в момента, в който посегнете към дома им, а на закрито шансът да ви ужилят е много по-голям. Има редица случаи, в които се оказва, че убежището не е само едно, а в едно и също помещение са разположени няколко по-малки на размер. Това предполага множество жилещи инсекти на едно място.

Бихте могли да предприемете мерки по премахване на свърталището, в случай, че то се намира на дърво или на стената на къщата Ви, но Ви съветваме да правите това, само ако вече сте унищожили по-голямата част от колонията насекоми. Това може да направите с аерозоли или препарати, които ще откриете на NewFresh.org. Премахването извършвайте със защитно облекло!

 

Как да се отървете от стършелите?

При никакви обстоятелства не палете огън, не опушвайте и не дразнете инсектите. Съществува опасност да насочат жилата си към Вас. Може да опитате със следните методи за премахване на стършели от собствеността си:

  1. Свържете се с фирма, която извършва обработки срещу вредители и която да извърши безопасно премахване на гнездото.
  2. Използвайте инсектицидни препарати, с които да унищожите насекомите в двора и градината. Извършвайте регулярно пръскане през целия топъл сезон и следете за активността на инсектите.
  3. Разположете капани в имота си. Клопките с примамки са един от най-ефективните средства за контрол на летящи насекоми. Веднъж уловени, инсектите се мокрят във вътрешността на капана, не могат да летят, остават затворени вътре и умират.

 

Не се колебайте да се свържете с екипа от специалисти на Ню Фреш, за да изберете най-добрия метод за прогонване на жилещите инсекти от Вашия дом и градина и премахване на укритията им. Всички наши продукти са с доказано качество и на конкурентни цени. Не оставяйте проблема със стършелите за друг ден, обадете се днес на 0896660843.