С настъпването на пролетта природата започва да се разбужда. Това значи, че всякакви животинки и насекоми излизат от летаргия и отново да крачат по големия свят. Едни от тях са мравките. Да, те са символ на трудолюбие, сплотеност и скромност, но когато целият ви дом е залят с тях, е трудно да се радвате на тези им качества. Освен големия брой и упоритото им желание да останат, те хапят! И то неприятно и силно, което е в разрез с дребния им вид.

Най-често тези дребни инсекти навлизат в дома от градината, през процепи на прозорците, от пролуките под вратите и др. цепнатини като се настаняват в кухнята. Те са привлечени от това помещение поради източниците на храна – трохи от зърнени закуски и хляб, захари и плодове, изобщо от всеки продукт, оставен извън хладилника в кухнята.

Хубавото е, че има различни методи да се справите с натрапниците. Съществуват и средства, които могат да се изготвят с продукти от шкафовете в кухнята, но рядко са ефективни. Разбира се, винаги можете да подемете кампания срещу пълзящите гадинки, ползвайки кухненската метла, но от сега ви предупреждаваме - шансът за победа е минимален. Най-качествените и бързо действащи продукти за борба с мравки са биоцидните гелове и био препратите!

 

Домашни рецепти за борба с мравки 

Споделяме опита на наши клиенти с алтернативните хитринки за отблъскване на мравки от дома и градината. 

 

Лимон и/ или сок от цитруси 

На първо място сред продуктите от кухнята за отблъскване на пълзящите гадинки се нарежда сокът от лимон. Може да забъркате разтвора от какъвто и да било цитрусов плод като портокал, грейпфрут или лайм с вода. След това е нужно само да напръскате вкъщи местата, по които насекомите преминават. Това е евтин и лесен за прилагане метод, особено подходящ за закрити помещения. Смята се, че киселините пречат на рецепторите на малките инсекти и ги объркват, като следствие те избягват третираните зони. 

 

Масло от мента

Етеричните масла действат срещу много вредители, неслучайно и натуралните професионални препарати за прогонване на насекоми залагат на тях в съдържанието си. Известно е, че мравките се отблъскват от миризмата на мента, така че обработете первазите на прозорците, праговете на вратите и всички техни входни точки към собствеността ви. Дори и ароматът да не прогони нашествениците от кухнята, поне домът ви ще ухае добре. 

 

Натурални продукти за унищожаване на мравките в кухнята 

Добър и ефикасен избор за третиране на кухни, както и домове, в които живеят малки деца или домашни животни са продуктите с натурални съставки. Най-често това са готови формули, под формата на спрейове или концентрати, с които лесно и бързо се третират закрити помещения срещу насекомите. Предимство на този вид препарати са, че не замърсяват околната среда, безвредни са за членовете на домакинството и прогонват вредителите, без да ги нараняват. 

  • Еко бариерата на италианската марка Flortis е такъв силен отблъскващ насекомите продукт, с напълно естествен състав. Подходящ е за кухнята, спалнята, дори и детската стая. Концентратът е икономичен, обработките с него се извършват бързо, а ефектът е гарантиран. 

  • Вторият вариант е чрез ЕКО спрей Ecovit. Хубавото на този продукт е, че е биологично чист и се бори с мравките без токсични вещества. И е изключително лесен за употреба! Просто напръсквате обилно кухнята и другите зони, от които искате да прогоните натрапниците. Посредством етеричните масла в спрея, насекомите ще бъдат отблъснати, тъй като ароматът е твърде наситен за тяхното обоняние.С него можете да пръскате на открити пространства и също така около входове на блокове, балкони, тераси и т.н.

 

Ефикасни отрови за мравки 

Ако искате бързо да се отървете от популацията на мравки в дома или градината, най-вероятно веднага сте се сетили за отровите. Съществува голямо разнообразие от биоциди, които може да използвате за унищожаване на тези насекоми. Обърнете внимание, че когато започнете да унищожавате инсектите и членовете на колонията намалеят, царицата ще започне да снася нови яйца. За да се справите с проблема, ще ви е необходимо средство, което може да достигне във вътрешността на мравуняка и да порази почти мигновено всички екземпляри. Доказано ефективните продукти за борба с колония от мравки са отровните хранителни примамки под форма на гелове.  

 

Биоцидни гелове

Биоцидните гелове са готови за употреба хранителни примамки, които съдържат достатъчно количество отрова и унищожават вредните инсекти. Може да се прилагат навсякъде – в кухнята, в спалнята, банята и т.н. Ако имате малки деца или домашни любимци, точковайте с тях само на недостъпни за тях места.

 

Как работи биоцидиният гел?

Гелът има привличащ и унищожаващ ефект. Насекомите биват привлечени от хранителните атрактанти, хранят се и пренасят малки части от препарата, след което се прибират в мравуняка си – при малките и кралицата. Чрез движението си, те пренасят гела и хранят всички членове на гнездото. По този начин отровата достига до цялата колония и поразява популацията. 

 

Магнум гел против мравки 

Биоцидният гел се бори с всички видове мравки (да, те са много и са навсякъде) не само в кухнята, но и в двора и градината. Можете да го използвате и в големи помещения и сгради като офиси, магазини, болници, ферми, гаражи и т.н.

Особено подходящ е за малките, фараонови мравки, които обитават кухните на панелните жилища. 
Поставя се с удобен апликатор – спринцовка или се предлага в херметически затворени капсули. 

При употреба на закрито ви препоръчваме да поставяте точки гел на первази на прозорци, праговете на вратите, в кухнята – под и вътре шкафовете, зад хладилника, зад радиаторите и др. 

Гелът може да се ползва и в открити пространства, но не бива да е на пряка слънчева светлина. За открито са подходящи и Къщички Магнум с биоциден гел. 

 

Да, мравките наистина не са сред най-ужасяващите насекоми и вредители, които могат да се заселят у вас, но компенсират по-миловидната си природа с огромния си брой. Все пак, не е приятно да се събудите у вас и за компания да имате стотина малки и работливи мравчици, които са ви нахапали и са ви напълнили леглото с разни боклуци.

Пролетта и лятото са време за хубави спомени, пътувания и смях, а не за осъществяване на бойни сцени от екшън филми с главни герои Вие и чехъла ви и около 200 зли и въоръжени мравки. Тази картинка не се вписва в слънчевите дни, нали?