Една птичка пролет не прави. Но една птичка е достатъчна да съсипе вашата пролет. И къща. Говорим за лястовиците. Всички ги харесваме. Те са нежни, красиви и ефирни и са част от прекрасни творби на изкуството - от картини, до книги. Колкото и невероятни да са те, тяхната природа често успява да ни създаде проблеми.

Известни са с това, че свиват гнездата си в стрехите на къщите, на балконите по високите етажи на блоковете и във всяко едно ъгълче, което позволява да се залепи клечка. Ще си кажете: Какво лошо има? Защо е необходима защита? Проблемът възниква в това, че гнездата на тези птички се правят от кал и клонки, които замърсяват стените и съсипват мазилката. По-сериозното от това е, че лястовиците са прелетни птици и прекарват половината от годината в Африка. Тоест, пренасят насекоми и зарази, нетипични за нашите географски ширини.

Никой не желае да добави още някой вредител, от когото да се защитава, сякаш е на война. Да не говорим, че ебола е достатъчно плашеща и смъртоносна. Ясно е, че няма как да се заразим с нея от лястовичка, но не знаем с какво наистина можем.

Освен че пренасят болести и вредят на стените на дома ни, лястовиците са изключително постоянни и един път решили, че вашата стена е най-добра за свиване на гнездо, трудно ще успеете да ги изгоните.

 

Как да предпазим прозорците от гнезда на лястовици?

Въпреки че пернатите най-често избират стрехите, пролуки и стените за своите домове, понякога опитват да изградят гнездата си и над най-високата част на прозорците. Така целите стъкла редовно биват замърсявани. Най-важното е каквото и да предприемете, да не наранявате птиците и техните яйца. Основната цел е защитата от натрапниците да бъде извършена по хуманен начин, без да им причинявате зло. Ако те вече са се настанили трайно в имота, не бива да използвате никакви методи за прогонване. Нужно ще е да изчакате до следващата пролет, като най-добре ще е да се подготвите предварително, избирайки подходящите средства за защита от рано.  

Ако забележите присъствието на птиците в самото начало на градежа на дома им, то може да се намесите. За да защитите от лястовиците вас и семейството си, опитайте механично да махате гнездото, но това е занимание за седмици напред. Можете да навредите на малките лястовичета, на стените и е безкрайно мръсно и неприятно занимание.

 

Какво плаши лястовиците?

Тези прелетни птици се страхуват както от силни шумове, така и от светлини. Освен това са чувствителни към различни миризми, а лепкавите повърхности ги затрудняват да кацат. Най-простите методи като найлонови пликчета, нарязани и закачени под улуците може и да свършат работа срещу тях за ден-два. Някои наши клиенти са ни споделяли, че ги отблъскват и със стари CD-та, които да отразяват светлината. Тези средства обаче не винаги действат безотказно. За разлика от тях, специалните препаратисветлоотразяващи водоустойчиви ленти и електронни уреди с ултразвук и/ или светлина наистина прогонват нашествениците. 

Най-лесният начин за борба е използването на уред с ултразвук против вредни птици (лястовици, чайки). Шумът ги дразни, притеснява ги и се налага да намерят друго място, където да свият гнездо. Той не се чува от хората, не вреди на никого физически и се проявява като естествена защита от лястовици.

Приложението му е изключително лесно. Един път разположен, уредът ще защитава от прелетните птици вас и стените ви без почивка. Просто поставете по един на всеки ръб, между две стени. Можете да го свържете с електрически контакт в дома ви или да добавите соларното захранване и да го зареждате чрез дневната светлина. Екологично и евтино! Тоест, хубаво за планетата ни и за джоба ни.

За ваше улеснение поставете уреда на място, което има пряк поглед към гнездото, защото тогава защитата от лястовици е най-качествена.

 

Защита от лястовици и Ню Фреш ООД

Рзгледайте всички продукти, които ние от Ню Фреш ООД предлагаме за защита от лястовици. Независимо дали имате проблеми с тези птици, гълъби или други пернати, добро решение са и шиповете против птици. Повече от 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на вредители. В нашия онлайн магазин ще откриете най-ефикасните продукти за успешна защита от пернати, насекоми, гризачи и други натрапници. 

Без значение дали искате да се защитите от прелетни птици или да поръчате шипове против гълъби, обадете ни се за безплатна косултация!

След като вече нямате проблеми с лястовиците, спокойно ще можете да се завърнете към ежедневните си занимания. Да се радвате на семейството си, домашните си любимци, къщата и да правите всичко, което ви кара да сте щастливи. А през свободното време, в което вече не биете лястовичи гнезда с парцали за под, можете да се насладите на хубава книга или разказ. Какво ще кажете за "По жицата"?

Подобни статии: Защо са ми необходими стикери за защита от птици
Как да защитим от птици рекламните си табели
Премахване на гнездо на вредни птици