6 лесни решения, за да се отървем от къртиците

6 лесни решения, за да се отървем от къртиците

1. Хванете ги с хуманен капан и ги освободете далече от градината

Открийте къде копаят къртиците. Ще познаете пътя им по изровената пръст. След като намерите тунелите, ще трябва да направите дупка, достатъчно голяма, за да побере хуманен капан с дължина 20 см.

След като сложите капана, покрийте го с пръст. За да затъмните добре мястото, може да сложите и непрозрачен съд върху него. Така, освен че ще маркирате къде сте сложили капана и ще ограничите достъпа на светлина в тунела. По този начин къртицата със сигурност ще премине и ще се хване в капана.

Проверявайте ежедневно капана! След като заловите къртицата, освободете я далече от собствеността си.

Капаните за къртици са за многократна употреба. Почистете ги с вряла вода, за да премахнете миризмите. След това може да ги заложите отново.2. Използвайте механичен капан 

 

Един от най-ефективните методи за борба с къртици е тяхното залавяне с капани за къртици. Тези продукти са метални, здрави и надеждни. Механизмите се активират мигновено.

Капаните се поставят в тунелите. Може да заложите повече от един капан при наличие на много подземни вредители.
Капаните ще Ви служат вярно много години.

 

 

 

3. Опитайте с репеленти

 

Не искате да наранявате животните? Сложете продукти, които да ги държат далеч от градината Ви. Може да опитате с разтвор, който да приготвите сами – смесвате сапун, червен пипер и рициново масло и поливате почвата.

Може да закупите и готови продукти, които действат на обонянието на къртиците, полевките и другите вредители под земята. Всички тези продукти са екологични, не вредят на животните и са с изпитано качество.

 

 

 

 

4. Направете бариера около градината си

 

Бариерата изисква време и усилие, но е дълготрайно решение и за разлика от капаните, които трябва да проверявате, ще издържи по-дълго на набезите на къртиците.


За да направите ефективна бариера, подгответе изкоп с дълбочина около 60 см. В дупката поставете мрежа, която да не позволява на къртиците да преминават. Може да опитате да напълните изровеното място с чакъл или глина (широчина на слоя около 20-30 см) –  тези почви са по-трудно пробиваеми.

 

 

 

5. Използвайте естествени репеленти

Ето как да се отървете от къртиците: засадете чесън или рицин в градината.

Това са растения, чиито миризми отблъскват подземните гризачи.

Благодарение на тези естествени репеленти ще държите вредителите далече.

 

 

 

 

6. Уреди с механични вибрации за къртици и унищожаване на сляпо куче

 

За разлика от останалите средства за борба с къртиците, с унищожаването на сляпо куче както ина къртици чрез уреди, които излъчват механични вибрации ще се справите с проблема трайно! Може да изберете устройство срещу къртици, което работи на батерии, а ако градината Ви е достатъчно слънчева, може да сложите машинка със соларен панел. Алтернативното захранване ще Ви спести и средства. Не се притеснявайте за поддръжката, всички електронни уреди имат гаранция до 24 месеца. 

Публикувано от Тодор Дуралийски