Как да поддържаме качеството на водата в басейна

Как да поддържаме качеството на водата в басейна

Имате басейн, трябва да знаете:

Как да поддържаме качеството на водата в басейна

 
За да се поддържа качеството на водата, нейният химичен състав трябва да се поддържа балансиран. В тази публикация в блога изследваме как.
 
Използването на хлор
Хлорът е най-популярното лечение за поддържане на химичния баланс на водата в плувния басейн, защото е високоефективен и с относително ниска цена. Други дезинфектанти включват бром, озон и ултравиолетово (UV) лъчение.
 
Когато хлорът се добави към плувни басейни, той се разтваря и образува слаба киселина, наречена хипохлорна киселина (HOCI), и след това се комбинира с кислород, за да образува хипохлорит (CIO). Заедно тези химикали образуват свободен хлор - т.е. хлорът, който е наличен за дезинфекция на вашия басейн.
 
След това хлорът може да разруши клетъчните стени на микроорганизми като бактерии и водорасли. След това ги окислява, с други думи, навлиза в молекулите на микроорганизмите и ги разрушава отвътре навън, като ги убива или дезактивира.
 
Хлорът може да се добави към водата в басейна по няколко начина, включително течности, таблетки и гранули. Течностите могат просто да се излеят във водата. Таблетките могат да се добавят към дозатор за хлор, в диспенсър за плуване в басейна или към автоматичен хлоратор. Гранулите могат да се изпомпват директно във водата на басейна, където се разтварят и след това се разпределят от системата за филтриране на басейна.
 
Мониторинг на търсенето на хлор
Качеството на водата в плувния басейн може да се определи чрез наблюдение на стойността на необходимостта от хлор. Търсенето на хлор се отнася до разликата между количеството хлор, добавен към водата в басейна, и количеството остатъчен хлор, който остава след определено време на контакт.
Ако стойността е нула, водата е без патогенни микроорганизми. Ако стойността е по-малка от общия хлор, това показва, че количеството хлор, добавен към водата, е достатъчно.
Шокиращо
Шокирането, известно още като „супер хлориране“, е процес на добавяне на повече хлор към плувния басейн за бързо повишаване на нивата на хлор във водата. Използва се за убиване на бактерии и водорасли, които обикновеното хлориране може да пропусне.
Аксесоари и Препарати за басейни - САНИФОРТ - бърз хлор, 75 таблетки за дезинфекция на вода в плувни басейни и контрол на алгите (водораслите) на най-добра цена
 
Плувните басейни трябва да се шокират поне веднъж седмично, за да се повишат нивата на хлор до 40% от нивото на циануровата киселина. Циануровата киселина играе ключова роля в стабилизирането на хлора в плувните басейни. Той се свързва със свободния хлор и го освобождава бавно, удължавайки времето, необходимо за изчерпване на всяка доза хлорен дезинфектант.
Аксесоари и Препарати за басейни - САНИФОРТ  3 в 1 КОМБИ бавен хлор, 4 таблетки х 200 гр. за поддържаща дезинфекция на вода в плувни басейни, за контрол на алгите и физическите замърсявания на най-добра цена
Химични фактори, които трябва да знаете
Някои от основните фактори, които влияят върху химическия състав на водата в басейна, включват pH, алкалност и калциева твърдост.
 
pH
pH се отнася до киселинността на водата. Когато pH е твърде високо, водата не е достатъчно кисела. Когато е твърде ниско, това е твърде киселинно. Препоръчителните нива са между 7,4 и 7,6. Всичко извън този диапазон може да раздразни кожата и очите на плувците, както и да попречи на бактериите да бъдат унищожени ефективно.
 
Ако рН е твърде ниско, това също може да доведе до ерозия на метални тела. Ако е твърде високо, може да причини нагар по повърхността и водопровода.
 
Алкалност
Алкалността действа като буфер, помагайки за регулиране на факторите, които могат да изхвърлят нивата на pH. Препоръчителните нива са между 100 и 150 ppm.
 
Калциева твърдост
Твърдостта на калция помага да поддържате водата си чиста. Ако е твърде ниско, водата става твърде мека и може да се усети мазна. Ако е твърде високо, водата става твърде твърда и ще стане мътна. Може също така да доведе до натрупване на люспести отлагания по водопроводни инсталации и филтри. Препоръчителните нива са между 150 и 400ppm.
 
Температура на водата
Топлината може да повлияе на химическия състав на водата във вашия басейн, тъй като температурата има пряк ефект върху разграждането на хлора. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-трудно е хлорът да действа като ефективен дезинфектант. От друга страна, ако температурата на водата е твърде висока, това може да доведе до образуване на котлен камък. Препоръчителната температура е между 26°C и 30°C.
 
Боравене и съхранение на химикали
Химикалите във водата на басейна могат да бъдат опасни за хората, ако не се борави правилно с тях. Ето защо е наложително да следвате указанията на производителя по всяко време и да научите за опасностите от определени вещества.
Що се отнася до съхранението, всички химикали за водата в басейна трябва да се съхраняват на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Контейнерите трябва да се покриват плътно и различните химикали да се съхраняват отделно.
 
Активното управление на вашия басейн е ключово. Като поддържат отлично качество и химически състав на водата в плувните басейни, операторите могат да гарантират, че техните басейни са безопасни за плуване и осигуряват по-добро изживяване на посетителите.
 
Трябва ежедневно да следите твърдостта на водата и да полагате грижи за безопасността на къпещите се в него, най-често това са вашите деца и близки.

Как става това?
Ежедневно вечер трябва да проверявате твърдостта на водата, това е много лесно с ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА PH И СВОБОДЕН ХЛОР И ОБЩА АЛКАЛНОСТ- 3 В 1 В БАСЕЙНИ И СПА

Тест лентичките „3 в 1” са предназначени за бързо и едновременно определяне съдържанието на количеството свободен хлор във водата в ppm, рН и обща алкалност в ppm.
Комплектът съдържа контейнер с 50 броя лентички за бързо, едновременно определяне на трите показателя във водата на вашия басейн. 
На всяка лентичка има три индикаторни полета. 
Измерването се извършва чрез потапяне на лентичката в изследваната вода за няколко секунди и сравняване на оцветяването на индикаторните полета с полетата на цветната скала намираща се върху контейнера. 
Стойностите на измерванията на нивата на свободния хлор и обща алкалност са в части на милион -ppm (mg/l), а на рН на водата - в единици рН.

Начин на използване:
1. Извадете 1 бр. лентичка от тестера. Натопете я във водата и я задръжте 3 секунди.
2. Извадете я и я изтръскайте от водата. Изчакайте 30 секунди.
3. Сравнете цвета на индикаторните полета на лентичката със скалите на контейнера и изберете най-доброто съвпадение.
На етикета е посочено кое поле за кой показател се отнася.
4. За улеснение на всяка от скалите е посочен оптималния диапазон на съответния показател.
5. При отклонение на който и да е показател от нормата пристъпете към съответната корекция – промяна на рН, увеличаване или намаляване съдържанието на свободен остатъчен хлор или обща алкалност, чрез прилагането на съответните препарати.
* За коригиране на pH използвайте: за увеличение POOL PH+ПЛЮС КОРЕКТОР, за намаляване на стойността на pH POOL PH-МИНУС КОРЕКТОР.
* За коригиране на количеството Свободен хлор във водата използвайте: САНИФОРТ - бърз хлор и САНИФОРТ 3 В 1 Комби бавен хлор.

Каква е разликата между бърз хлор и бавен хлор

Всеки, които има басейн трябва да се грижи за здравето на всички, които го ползват.
Като начало редовно трябва се дезинфекцира водата.
За това Ви е нужно да ползвате хлор.

Хлора се дели на два вида: бърз и бавен.

Какво е бърз хлор и кога се използва

Водата в басейна периодично трябва да й се слага бърз хлор, за да се почисти от бактерии, алги (водорасли), вируси и други неприятни причинители на инфекции.
Бързият хлор се поставя във водата на басейна, когато няма хора в него и се изчаква както е по описание на продукта.
Ако се ползва често басейна, това може да се прави вечер след като вече няма да влизате в него.
Бързият хлор е на таблетки около 2-3 гр. или гранулат.

Какво е бавен хлор и кога се използва

Бавният хлор спомага за поддържането на ph на водата в безопасни граници.
Той представлява таблетки с големина на всяка по 20 гр. и се поставя в свободно плуващ диспенсър, за басейни до 10 кубически метра. Като диспенсъра се нагласява да пуска по малко количество от бавния хлор постоянно в басейна.
За над 10 кубически метра вода в басейна се използват таблетки с големина 200 гр. и се поставят в скипера.
Диспенъра с бавния хлор се оставя да плува свободно в басейна през целия ден, когато се ползва басейна. Не пречи на хората в басейна.

Как се определя ph на водата в басейна и колко трябва да бъде

Щом вече сте собственик на басейн, трябва редовно да следите нивото на ph и при необходимост да го коригирате, за да е в нормални стойностти.

Нивото на ph на водата трябва да е в диапазон 7.4 - 7.6.
Нивото на свободния хлор трябва да е 1.0-3.0

Тези стойности може да ги следите с Тест ленти за измерване на pH и Свободен хлор.
Използвато им е много лесно и бързо. Само потапяте 1 лента за 3 секунди във водата на басейна, след това изчаквате 15 секунди и отчитате резултата.

В случай, че нивата са в правилните граници всичко е наред и не се налага да правите нищо повече.

Но, ако ph e по-малко от нужното се налага да го увеличите.
Защото при по-ниско ниво от посочения диапазон на ph на водата, може да предизвика дразнене на очите и дихателните пътища на къпещите се, както и да доведе до корозиране на металните части и аксесоари в плувния басейн.
А как става това?

Нуждаете се от POOL PH-ПЛЮС КОРЕКТОР

Коректор “pH+“ е бял прахообразен препаратът без аромат. Лесно се разтворя, дори в студена вода и може да се прилага и чрез дозираща помпа.
За да се повиши нивото на рН в плувния басейн с 0.2 единици е необходимо да се добави 15 g. от препарата на 1 m³ вода.
Препаратът се разтвяра предварително във вода. За целта след определяне на актуалната стойност на рН на водата разтворете напълно нужното количество от препарата в 2-3 л вода в отделен съд. За приготвяне на работни разтвори към водата се прибавя съответното количество от препарата с помощта на приложената мерителна лъжичка. Разпределете получения разтвор равномерно по повърхността на басейна, когато в него няма къпещи се.
След 5-10 min отново проверете стойността на рН с тестер.

Ако ph e повече от нужното се налага да го намалите.
При по-високо ниво от посочения диапазон водата може да предизвика дразнене на очите и дихателните пътища на къпещите се, то при по-ниски стойностти на твърдостта на водата, водата в басейна изглежда мътна и може да причини отлагания по стените и дъното на плувния басейн.
А как става това?


Нуждаете се от POOL PH-МИНУС КОРЕКТОР
Коректор “pH-“ е гранулиран препаратът с бял цвят. Лесно се разтворя, дори в студена вода и може да се прилага и чрез дозираща помпа.
За да се понижи нивото на рН в плувния басейн с 0.2 единици е необходимо да се добави 15 g. от препарата на 1 m³ вода.

Препаратът се разтвяра предварително във вода. За целта след определяне на актуалната стойност на рН на водата разтворете напълно нужното количество от препарата в 2-3 л вода в отделен съд. За приготвяне на работни разтвори към водата се прибавя съответното количество от препарата с помощта на приложената мерителна лъжичка. Разпределете получения разтвор равномерно по повърхността на басейна, когато в него няма къпещи се.
След 5-10 min отново проверете стойността на рН с тестер.

За да следите нивата на безопасен хлор, трябва да се снабдите с бърз и бавен хлор.

Аксесоари и Препарати за басейни - САНИФОРТ - бърз хлор, 75 таблетки за дезинфекция на вода в плувни басейни и контрол на алгите (водораслите) на най-добра ценаАксесоари и Препарати за басейни - ТАБИДЕЗ 56 (HMI®TABIDEZ56) 360 таблетки. Бърз хлор, За дезинфекция на вода, повърхности, бельо и др. на най-добра цена
През деня, когато има къпещи се в басейна, за да се поддържа нивото на дезинфекция поставяйте бавен хлор. Той се поставя за малки басейни в плаващи свободно диспенсъри, а за големи над 10 кубически метра вода басейни, се поставя в скипера.
Аксесоари и Препарати за басейни - Плаващ диспенсър за хлорни таблети 200 гр. на най-добра цена
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ е мултифункционален препарат, който действа едновременно като дезинфектант, алгецид, коагулант и е предназначен за поддържаща дезинфекция на вода в плувни басейни.
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ МИНИ се предлага под формата на таблети от 20 гр. и е за малки басейни до 10 куб.м.
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ се предлага под формата на таблети от 200 гр. и е за големи басейни над 10 куб.м. 
Аксесоари и Препарати за басейни - САНИФОРТ  3 в 1 КОМБИ бавен хлор, 4 таблетки х 200 гр. за поддържаща дезинфекция на вода в плувни басейни, за контрол на алгите и физическите замърсявания на най-добра цена
Представлява комбиниран препарат на хлорна основа, който поддържа водата чиста и прозрачна, предпазва от развитие на водорасли и утаява твърдите частици.
Притежава бактерицидно, фунгицидно, вирусоцидно и алгицидно действие.
Препаратът се разтваря бавно във водата на басейна и отделя активните си съставки равномерно в продължение на няколко денонощия.
Начин на употреба:
След извършване на хиперхлориране на водата в басейна, със Санифорт или Табидез бързоразтворими таблети или гранули, поставете мултифункционалните таблети в скимерите или в друго предвидено за целта място (плуващ диспенсер). 
Включете помпата на басейна за да осигурите движение на водата. Таблетите бавно ще започнат да се разтварят, като по този начин ще отделят активните вещества в необходимата концентрация, за дезинфекцията и поддържането на водата в басейна ви.
Периодично проверявайте състоянието на таблетите, като след плъното им разтваряне поставете нови.
За ежедневен контрол на остатъчен свободен хлор във водата на басейна се използват тест ленти.

С бързия хлор при първоначалното пълненене с вода, дезинфекцирате водата.
Най-често срещания бърз хлор е с търговско наименование Санифорт или Табидез.
Той е силно ефективен при много ниски концентрации дезинфектант с бактерицидно, вкл. туберкулоцидно, спороцидно (B.subtilis), вирусоцидно (Полиомиелитен вирус тип 1,2,3, Аденовирус 3, коксаки вирус типове А2, В1 и В5, HАV, HBV, HIV), фунгицидно (C. albicans, A. niger) и алгицидно действие.
Съдържащият се в него Натриев дихлоризоцианурат притежава мощно гермицидно действие върху вегетативните форми на грам-положителните и грам-отрицателните бактерии, гъбички, протозоа, водорасли и Entamoeba histolytica.
Използва се под формата на воден разтвор, в който лесно, бързо и напълно се разтваря. Нивото на свободен хлор, необходимо за гермицидния ефект на препарата, се постига незабавно.

Начин и дози на употреба на Санифорт - бърз хлор:

За плувни басейни:
1. Плувни басейни (сладка вода):
 - Първо пълнене: 4-8 таблетки в 1000 л вода - експозиция: 12 часа
 - Поддържаща доза: 1.5-2.5 таблетки в 1000 л вода - 1 - 2 пъти дневно на 12 часа при концентрация на свободен хлор 0.2 - 0.5 mg/l вода, Съдържанието на свободен хлор се определя по БДС ENISO7393-2001*

2. Плувни басейни (морска вода):
 - Първо пълнене: 8-16 таблетки в 1000 л вода - експозиция: 12 часа
 - Поддържаща доза: 1.5-2.5 таблетки в 1000 л вода - експозиция: 1 – 2 пъти дневно
*За прецизна дозировка на препарата следва да се отчита хлор-поглъщаемостта на водата

Начин и дози на употреба на Табидез - бърз хлор:
3. Вода в плувни басейни
Първоначално: 3 - 4 табл. /1 m3
Поддържаща доза: ¼ -  ½ табл. / 1 m3 до 2 пъти дневно
 
Бързия хлор се поставя при отстъствие на къпещи се.
През деня, когато има къпещи се в басейна, за да се поддържа нивото на дезинфекция поставяйте бавен хлор. Той се поставя за малки басейни в плаващи свободно диспенсъри, а за големи над 10 кубически метра вода басейни, се поставя в скипера.
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ е мултифункционален препарат, който действа едновременно като дезинфектант, алгецид, коагулант и е предназначен за поддържаща дезинфекция на вода в плувни басейни.
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ МИНИ се предлага под формата на таблети от 20 гр. и е за малки басейни до 10 куб.м.
САНИФОРТ 3 в 1 КОМБИ се предлага под формата на таблети от 200 гр. и е за големи басейни над 10 куб.м. 
Представлява комбиниран препарат на хлорна основа, който поддържа водата чиста и прозрачна, предпазва от развитие на водорасли и утаява твърдите частици.
Притежава бактерицидно, фунгицидно, вирусоцидно и алгицидно действие.
Препаратът се разтваря бавно във водата на басейна и отделя активните си съставки равномерно в продължение на няколко денонощия.
Начин на употреба:
След извършване на хиперхлориране на водата в басейна, със Санифорт или Табидез бързоразтворими таблети или гранули, поставете мултифункционалните таблети в скимерите или в друго предвидено за целта място (плуващ диспенсер). 
Включете помпата на басейна за да осигурите движение на водата. Таблетите бавно ще започнат да се разтварят, като по този начин ще отделят активните вещества в необходимата концентрация, за дезинфекцията и поддържането на водата в басейна ви.
Периодично проверявайте състоянието на таблетите, като след плъното им разтваряне поставете нови.
За ежедневен контрол на остатъчен свободен хлор във водата на басейна се използват тест ленти.
 
Не забравяйте красотата на прозрачната вода, това го постига препарата Кристъл Клиър.

Кристъл Клиър CRYSTAL CLEAR е течен препарат за поддържане на кристална чистота и прозрачност в плувни басейни, чрез коагулация и флокулация на неорганични и органични замърсители.
Основни преимущества:

- Контрол на PH;
- Хиперхлориране при първоначално пълнене;
- Поддържаща дезинфекция;
- Контрол на Алгите:
- Контрол ма механичните частици във водата.

Кристъл Клиър притежавависока скорост на коагулация и предизвиква бързо утаяване на флокулите, които в последствие лесно се задържат във филтъра на басейна. CRISTAL CLEAR се прилага в случаите когато е налично потъмняване на водата в резултат на неорганично и органично потъмняване.
Дозировка: 5 - 10 г. от препарата на 1 м3 (1000 л.) вода когато е необходимо.
Начин на приложение: разтворете напълно нужното количество препарат в 2 - 3 л. вода
 
Препарат за премахване на фосфати “Starver X“

Естествено съчетание на полимери и редки земни съединения.

Подобрява чистотата на водата до 24 ч.

Повишава ефективността на всички почистващи средства.

Повишава ефективността на солна електролиза.

Не се утаява на дъното на басейна.

Съвместим с всички видове почистващи препарати и оборудване.

Starver X е безопасен и ефективен препарат за отстраняване на фосфати от басейни, фонтани и изкуствени езера.

Той е лечебен разтвор създаден да премахва високи нива на фосфати.

Един литър е достатъчен да премахне до 6000ppb (6ppm) фосфати от 50 000 литров плувен басейн.

 

Публикувано от Ню Фреш