Как да разбера имам ли мишки или плъхове

Как да разбера имам ли мишки или плъхове

Как да разбера имам ли мишки или плъхове

Един от най-честите домашни нашественици от векове е бил гризача. Мишките и плъховете могат да повредят стените ви, да ядат от храната ви и да причинят всякакви проблеми. За съжаление, мишките заразяват домовете, защото естественото им местообитание се свива и търсят храна, вода, топлина и подслон.

Важно е да установите дали имате една мишка или заразяване от цяло семейство. Мишките и плъховете са тясно свързани, но методите за отстраняване на мишките се различават малко от тези при плъховете, поради размера на нарушителите. За щастие е възможно да откриете тези нашественици, без да сте забелязали присъствието им.

 

Идентифициране на заразяване с мишки

Първата стъпка е да установите дали имате проблем с гризачите. Както при много форми на заразяване с животни, шумолене или шумоленето са индикатори за нежелани съграждани. Миризмата на урина е друг индикатор за заразяване, а урината на гризачите е особено силна и натрапчива. Нахапани кабели, стени, храни и остатъци от дъвчене са третият ясен знак за активност на гризачите.

Екстрементите са не само средство за идентифициране на проблем с гризачите, но и начин за идентифициране на вида гризачи. Екстрементите от гризачите е с капсулна форма и може да се натрупва бързо, дори ако има само един вредител.

Видовете изпражнения са:

•           Мишка: 0.3-0.7 см

•           Плъх: 0.5-2.5 см

Скорошните изпражнения са свежи, докато по-старите изпражнения са склонни да бъдат сухи и ронливи. Ако има няколко размера, тогава вероятно имате по-голямо нашествие както на възрастни, така и на малки.

 

Справяне с нашествие

Първата стъпка в елиминирането на гризачи е да откриете входните точки и да ги блокирате, като използвате метал или епоксидна смола. Тъй като мишките могат да навлязат в пукнатини или дупки, които са толкова малки, колкото 1 см, това е време отнемаща и все пак необходима задача. Щом сте сигурни, че повече не може да влезе в дома, методите за справяне с вашето нашепване ще се различават малко.

Втората стъпка е да се уверите, че нямат източници на храна. Съхранявайте всички храни в метални контейнери или в хладилника и поставяйте кутията в добре затворени помещения, които вече са проверени за възможни входни точки. Това прави възможността за улавянето им по-лесна и може дори да насърчи някои да напуснат сами.

Публикувано от Марчела Димитрова