Без ухапвания от дървеници по тялото

Без ухапвания от дървеници по тялото

Тези ужасни насекоми се промъкват в леглото Ви, в мебелите – дивани и фотьойли, дори и в килимите. Нападат, докато спите или гледате филм. На следващия ден резултатът не е никак приятен – червени, болезнени следи от ухапано по ръцете, краката Ви, изобщо навсякъде.

Какво са дървениците?

Това са малки, плоски насекоми с овална форма. Нямат крила и разчитат на хората да ги пренасят от едно място на друго. Те паразитират, обитавайки кожата на своя „домакин“ (представляват ектопаразити). Откриването им не е трудно, тъй като имат специфични характеристики и предпочитани скривалища.

 • На цвят са червеникаво-кафяви, а на размер между 1 и 7 мм.
 • Хранят с кръв от хора или животни и са най-активни през нощта, смучейки от жертвите си, по време на съня им.

С една дума – кръвопийци!

Как изглежда ухапването от дървеници?

Казват, че е трудно то да се различи от ухапването на комар или друго насекомо. Понякога следата може да се появи след време върху кожата, а някои хора не усещат почти нищо при самото ухапването от дървеница.

А при тези, които усещат нещо, обикновено се наблюдава някое от следните:

 • Червена пъпка, подута с по-тъмен на цвят център;
 • Следи, подредени в една линия или групирани на едно място
 • Доста болезнени подувания или мехури на мястото на ухапването

Ухапванията могат да бъдат навсякъде по тялото. Най-често те се появяват върху области на кожата, които са изложени по време на сън, като например лицето, ръцете, краката и ръцете.

Какви са симптомите на ухапването от дървеници?

Ухапването от дървеница - как изглежда

Пъпките не винаги излизат веднага. Понякога минават няколко дни, за да се появят явни първи знаци, след като сме станали жертва на ектопаразитите.

Трябва също да знаете, че те не се хранят всяка вечер.

Пъпките често са съпроводени от силен сърбеж. Може да изпитате усещане за парене по кожата няколко дни след като сте били ухапани. Няма да почувствате, че буболечките Ви ухапват, защото отделят малко количество анестезия в тялото ви, преди да се прикрепят към кожата.

Могат ли ухапванията от дървеници да създадат други проблеми?

Добра новина: За разлика от много други инсекти, този вид кръвосмучещи не пренасят болести, когато хапят.

Ако надраскате ухапването, може да предизвикате вторична инфекция, която може да доведе до подуване и кървене, затова бъдете внимателни.

Най-страшното е, че могат да причинят кожни инфекции с ухапването си, заради прекаленият сърбеж и чесане. Някои хора не могат да спят, тъй като изпитват страх от последваща атака…

В изключително редки случаи мястото на ухапване може да се подуе, да доведе до треска или висока температура.

 

Откъде могат да се пренесат дървеници?

Ако подозирате, че ухапванията по тялото Ви са от тези паразити, трябва да обмислите добре, дали е възможно Вие или Ваш близък да е пренесъл насекомите в дома Ви.

Не бива да чакате, а трябва да сте сигурни, че това са паразити, за да започнете справяне с инвазията. Преди години тези насекоми се срещаха доста по-рядко, но напоследък са истинска напаст и случаите на заразвени домове са много.

По-долу са изброени местата, където най-често може да се „хванат“:

Дървениците се крият в матраците, килимите, върху текстилни материи

 • хотели;
 • болници;
 • общежития;
 • жилищни комплекси;
 • бизнес офиси;
 • влакове и автобуси.
 
 
 

Ако не сте почивали скоро и не смятате, че сте ги донесли с багажа си от даден хотел, то може да е заразено работното Ви място. Трябва да третирате с препарати за дървеници не само вкъщи, а и на работа.

От какво бягат дървениците?

Разбира се, както срещу всички останали насекоми, така и срещу тези паразити от стари времена се използват домашни средства. Факт е, че кръвосмучещите бягат от силно ароматни вещества. Може да опитате с приготвени у дома отвари от лайка и нафталин, оцет, тинктури от валериана, както и ароматна лавандула. Най-сигурно е, че ще се отървете от тяхното присъствие само с помощта на разтвори на доказани инсектициди. Препаратите не само ще отблъснат ектопаразитите, но ще унищожат популацията им и няма да имате повече притеснения.

Как да разберем дали има дървеници в дома ни?

Най-сигурните, но и най-неприятни сигнали за наличието им в дома са ухапванията. Откриваме ги сутрин по тялото като разположени нагъсто ситни червени пъпчици. Приличат на следи от хапане на комар, но боли доста повече. Освен това пъпките са най-често на гърба и корема, дори под бельо и дрехи, докато комарите хапят най-често откритите части на тялото. Възможно е само един от членовете на семейството да има ухапвания, а може и от тях да страдат всички.

 

Първото място, което трябва да проверите за скривалища на паразити е под матрака, а после и около рамките на леглата. Ако има заразяване, със сигурност ще откриете възрастни екземпляри и яйца. Освен това, по чаршафите ще има ситни следи от кръв.

За да разберете дали наистина има наличие на инсекти в дома Ви, проверете и останалите места, където те най-често се крият:

 • в калъфките и възглавниците, в чекмеджета под леглото, особено ако ги използвате за съхранение на одеяла, спално бельзо и друг текстил, в пукнатини, дупки и около шевовете на мебелите, особено меката мебел, в килимите, в завесите…

Дървоядите, с които често се бъркат дървениците, живеят в мебели, дърва и дървен материал, а както споменахме по-горе ектопаразитите най-често са в спалнята.

Каква е разликата между ухапвания от дървеници, бълхи и ужилване от комар?

 • Силен сърбеж, съпроводен с болка е първият индикатор за ухапване от дървеници, а следите от кръв по спалното бельо са само допълнителна улика.
 • Ухапванията от бълхи най-често са разположени по крайниците и са причинени от насекоми, които внасяме в дома си от домашните любимци – куче или котка или от улицата. Тези пъпки са малки, имат червено връхче в средата и обикновено предизвикват алергична реакция, обрив и др. 
 • Комарите оставят доста по-големи следи при жиленето си – най-често ухапванията са с по-голям размер и приличат на мехури, разположени са на различни открити части от тялото и не предизвикват болка.

Какво да направите при ухапване от дървеници?

Най-важното е да не се притеснявате – справянето с тези ектопаразити е във Вашите ръце. На първо място, вземете си силен инсектицид, за да напръскате дома си. Свържете се с консултантите ни и изберете най-добрия препарат срещу тези вредни кръвосмучещи! Освен третирането с биоциди, изперете всички текстилни обекти от дома си на температури над 60 градуса, може да обработите диваните, фотьойлите, пердетата и килимите с парочистачка. В допълнение, ще са Ви необходими лепкави капани за дървеници, за да проследите унищожаването им и да следите за повторната им поява.

 

Отървете се от дървениците завинаги

За да се справите с проблема, както споменахме, трябва да третирате със силни препарати навсякъде в дома си – около легла, килими, кухини и шевове на мека мебел, по пода, в чекмеджета и т.н. Вижте най-ефикасните препарати по-долу или се обадете на тел. 0896 660 843. Ухапванията от дървеници са първия признак на заразата, а борбата с тези насекоми е трудна, но ние от NewFresh.org знаем как да я спечелим!

Ухапвания от дървеници и Ню Фреш 

Повече от 10 години ние от Ню Фреш сме директен вносител на едни от най-големите и доказали се фирми в Европа в областта на прогонването на вредители. В нашия онлайн магазин ще откриете най-ефективните нсектициди, също капани за инсекти и много други. 

За всички клиенти предлагаме индивидуални безплатни консултации. Те ще ви помогнат да изберете най-ефикасния метод за борба и да спечелите битката с вредителите. Знаем колко ценно е вашето време, затова изпращаме 80% от поръчките още в деня на постъпването им. Даваме 100% гаранция за всички електронни устройства в сайта ни. Нашите продукти гарантирано ще ви помогнат. Независимо дали търсите средства срещу ухапвания от дървеници или препарати, ние от Ню Фреш сме вашият надежден партньор с борбата с вредителите!

 

Научете Как да се справите с дървениците ТУК>>> Помощ! Хапят ме дървеници

Препаратите вредят ли на домашните любимци?

Публикувано от Тодор Дуралийски