Как да се справите с мишките в дома и кухнята?

Как да се справите с мишките в дома и кухнята?

Открили сте миши изпражнения на пода в кухнята? Това със сигурност не е приятна изненада. Освен това, доказано е, че щом има следи, то животинката не е и сама… Най-често дребните гризачи се крият в стените, мазето или на тавана. Е, разбира се, ако живеете отдавна в къща, присъствието на натрапниците вече не изправя косите Ви и не Ви кара да се вцепенявате, тъй като тези бозайници не са рядко явление в домовете в България. Не е необходимо обаче да се примирявате с тях. Често мишките търсят убежище под хладилника или кухненската печка, а това никак не е приятно и здравословно що се отнася до хигиената в дома Ви. Кухнята е идеалното им местообитание, тъй като тук те откриват всичко, от което се нуждаят: вода, храна (дори и да поддържате много чисто, все остава по някоя трохичка), места за гнездене и за укритие.

Мишките в кухнята лесно преминават през мънички пространства, често използват дупките, останали около тръбите на водопровода или газоотвода, кабелни лайсни и тн. След като веднъж е влязла, вредната животинка оцелява ядейки мънички парченца храна в някой кухненски ъгъл. Те не се нуждаят от много, за да живеят, но са способни да нанесат ужасни щети изпражнения и урина, гризат всякакви кабели и крадат от хранителните продукти. Ако видите гризачи от какъвто и да е вид плъхове, съсели и др. предприемете следващите лесни стъпки, за ги прогоните бързо и да предотвратите повторната им поява.

Мишки в кухнята 3 лесни средства за прогонване (1)

Как да прогоните мишките от къщата?

  • Чистотата на първо място. Никога не дръжте отворени кофи за боклук, на оставяйте дълго отпадъците в къщата си. Винаги почиствайте всички остатъци от храна.
  • Използвайте хуманни методи за отблъскване. Мишките имат много добро обоняние и разпознават различните аромати, а някои от тях считат за опасни. Като използвате силни аромати на подправки и масла като мента, евкалиптово олио, пръчки канела, лук и чесън ще държите неканените гости далеч от къщата. Може да напоите памучно парче плат или памук с маслата и да ги разположите до стените и в ъглите на стаите в дома си.
  • Използвайте ултразвук, за да отблъснете вредителите. След като вече са напуснали помещенията, намерете всички възможни пролуки и ги запушете с мрежи или мазилка или поне монтирайте временно здрави, дървени прегради. Ако въпреки това мишките са се настанили в дома ви и изглежда, че не смятат да го напуснат, вижте нашите препоръки и съвети за употреба на капани за унищожаване на популацията им.

Още по темата: 

Как да се отърва от мишките в стените на дома си
Защо да защитим дома си с устройство против мишки?

Прогонване на мишки от кухненски шкафове

За да прогоните гризачите от шкафовете, първо трябва да почистите добре и да запечатате шкафовете – това може да стане като изберете механизъм за плътно затваряне, сложите допълнително райбер или лайсна. Всички мебели за съхранение в кухнята трябва да бъдат внимателно проверени и подредени. Складирането и прибирането на храна трябва да извършвате само в здрави, стъклени или пластмасови кутии и буркани, поставени на места, труднодостъпни за вредителите. Задължително проверете и пространството под и около кухненската мивка – отворите на тръбите обикновено са достатъчно големи, за да премине през тях гризач. Използвайте телена мрежа или друга преграда, където се налага, за да ограничите достъпа на мишки в кухнята.

Мишки в кухнята 3 лесни средства за прогонване (2)

Ако въпреки щателната подредба и почистване все още не успявате да прогоните вредителите, ето още 3 изпитани и ефективни съвета от нашите експерти.

Мишки в кухнята и капани

Един от най-старите и доказани методи за елиминиране на вредни животни е използването на капани. Те са част от арсенала и на фирмите за дератизация, а и са предпочитани за употреба в дома. На пазара днес се предлагат различни видове клопки, а избирайки подходящата със сигурност ще спечелите борбата с натрапниците. Може да избирате между класически механични капани, с или без добавена примамка, лепливи клопки, електрически капани, както и такива за живо хващане. От моделите, които ще откриете в онлайн магазина ни NewFresh.org само капаните с лепило не се използват многократно. Всички други може да почиствате и залагате повторно, благодарение на качествените материали, от които са направени.  

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯ КАПАН ЗА МИШКИ ЗА ВАШИТЕ НУЖДИ?


  • При употреба на отрови за гризачи, разположете капани с лепило. Това са плоскости от пластмаса или картон, с нанесен слой лепило. Лепилото хваща нашественика върху плоскостта и той не може да помръдне. Не винаги тези капани са за предпочитане, в тях се улавят също насекоми, както и не са подходящи за употреба на открито. След като натрапниците се нахранят с отровната стръв, ще станат по-трудно подвижни и объркани и лесно ще се излъжат да влязат в лепливата повърхност, където ще издъхнат.

 

Електрическите модели са подходящи за офиси, складове и частни домове, обитавани от деца и домашни животни. Те са малки и почти незабележими кутии, в които веднъж уловен гризачът получава токов удар и издъхва на място. Животното остава затворено под капака, така се предотвратява рискът от случайното му откриване от вашето куче или котка, както и от разнасянето на зарази.
 

Капаните за живо хващане са предпочитани от онези, които не желаят да навредят на животните и търсят хуманен метод за отърваване от вредителите. 

  • За една мишка или малка група щракащите капани са ефективен метод. Те са евтини, лесни за употреба и можете използвате за стръв храни като сирене или фъстъчено масло.


Важно е обаче да внимавате, когато поставяте капани за мишки в дома си, за да избегнете нараняването на домашни любимци или малки деца. Най-добрите места за поставяне на капани обикновено са зад мебели, в тъмни ъгли и покрай стени, където гризачите тичат и се крият.
 

Примамки за капаните за мишки и отрови 

Докато използването на стръв в капана увеличава ефективността, отровни примамки, в някои случаи е добре да се избягват. В допълнение към опасностите, породени от контакта с отрова (напр. домашни любимци, деца, собственик на жилища), отровите понякога не сработват веднага, вредителят пропълзява в недостъпно малко пространство (например в стена) и издухва там. Това може да доведе до разлагане, придружено с неприятна миризма, която да продължи с месеци.

ПРОГОНВАНЕ НА МИШКИ ОТ КУХНЯТА И НЮ ФРЕШ

Целенасоченото улавяне с капани, почистването на кухнята и примамките ще помогнат да се справите с проблема за кратко, но не забравяйте, че докато всяка входна точка не бъде запечатана, гризачите ще продължат да се връщат. Ако не можете да разберете как влизат, консултирайте се с професионалист на Ню Фреш ООД за помощ. Нашите консултанти ще Ви помогнат да изградите най-добрия план за атака, който да ви помогне да прогоните мишките от кухнята веднъж завинаги.

Публикувано от Ню Фреш