10 прости решения да се отървем от хлебарките

10 прости решения да се отървем от хлебарките

Хлебарките не са само отвратителни за гледане създания, но са и опасни. Известно е, че разпространяват най-малко 33 вида бактерии, паразитни червеи и други видове човешки патогени.

Пълзейки по храната и приборите, както и чрез изпражненията си, те пренасят чрез краката и коремите си болестотворните микроорганизми.

Гадините могат да причиняват и ухапвания, проблем, който налага спешното им прогонване.

Инсектицидите не са приложим за всички ситуации метод за отърваване от тези противни пълзящи инсекти. Освен това те могат да навредят на твоето здраве или на здравето на домашните ти любимци. За щастие, има начин да избегнеш пръскането с препарати или залагането на отровни кубчета. Ние от Ню Фреш опитахме някои натурални методи за отърваване от хлебарки, които са безвредни и ефективни. В тази статия ще акцентираме върху 10 от тях и ще те научим как да подсилиш допълнително ефекта им за успешно и бързо отърваване от пълзящите нашественици.

Ефикасни методи против хлебарки

  • Премахване на достъпа до храни и етерични масла за отърваване от хлебарките

Първо - съхранявай цялата си храна - дори купата с плодове - в хладилника или в херметически затворени съдове. Почиствай добре местата, които имат досег с храната ти от трохи и остатъци – кухненският плот, мивката, масата за хранене. Избери добре затварящ се кош за боклук и го изхвърляй редовно. С тези хитрини ще ограничиш достъпа до храна на пълзящите гадини. А като допълнителен помощник за отърваване от тях може да използваш разтвор на етерични масла. Знаеше ли, че насекомите мразят такива аромати? Направи си домашен приятно ухаещ репелент от масло и вода. 30 капки масло в 1 литър вода в бутилка с пулверизатор ще свършат чудесна работа, за да напръскаш кухнята, банята, дори и спалнята. Сигурни миризми против домашните хлебарки са тази на мента,коча трева, цитруси и чаено дърво.

  • Второ за отърваване от хлебарките – ограничаване на достъпа им до вода

Гадните пълзящи инсекти могат да живеят в продължение на един месец без храна, но могат да оцелеят само седмица без вода. Въоръжи се с търпение и постоянство, няколко сухи кърпи и действай! Избърсвай всекидневно пода в банята с моп, бърши старателно кухненския плот и мивката и прибирай гъбичките за миене в кутия с капак. Провери къщата за други източници на влага и ги ограничи.

  • ​Трето – предреши борбата си против хлебарките като ги лишиш от укрития

Избери подходящи материали като гипс и мазилка и запечатай всички пукнатини в стените на дома си, където насекомите могат да се укриват. Цепнатините в стените и плочките в банята, както и пролуките под шкафовете и около вратите са идеални укрития за яйцата на хлебарките. Ограничи възможностите за вход и изход на гадините като запушваш сифоните. Може да използваш стари купички, с които да покриваш сифоните нощем и когато те няма вкъщи за по-дълъг период.

  • Инфузорната (диатомична) пръст може да помогне за убиване на хлебарките

Тази минерална скала, богата на силиций е не само полезна за здравето ти, но може да се използва за отърваване от инсектите. Подходяща е в случаите, в които не е желателно пръскането с биоцидни препарати. Диатомичната пръст поразява екзоскелета на насекомите чрез обезводняване, но не вреди на хора и други бозайници. Представлява чудесен, нетоксичен метод за отърваване от хлебарки, към него няма привикване и няма да те дразни или да провокира алергии. Освен това е чудесен абсорбатор на лоши миризми. 

  • Всички от семейството да се включат в борбата за отърваване от хлебарките

Ако случайно си любител на екзотичните студенокръвни като гекони или игуани, позволи им да се включат в борбата с гадините. Някои котки, водени от ловния си инстинкт, също се справят доста добре като бойци при отърваването на дома не само от гризачи, но и от хлебарки. Помощта на домашните любимци използвай разумно и само в случай, че не си третирал инсектите и техните местообитания с химически вещества. Ако имаш деца или близки, които обичат да хапват, докато гледат телевизия или да се хранят в леглата си, помоли ги да ограничат тези си навици. Всички остатъци от храна, дори и случайно паднали кучешки гранули, могат да привлекат инсектите и те да се заселят в целия ти апартамент. 

  • Направи си стръв с борна киселина 

Бораксът е евтин, лесен за намиране и много ефективен природен хлебароубиец. Поразява храносмилателната им система. Твоята задача за успешно отърваване от насекомите е да забъркаш сместа. Смеси отровните кристалчета борна киселина със захар на кристали (рецептата е проста – 3 части боракс на 1 част захар), плюс желе или сок. Недостатъкът е, че борната киселина е естествена, но токсична, така че няма да е особено подходяща за домове с малки деца или домашни любимци. 

  • Добрата стара сода за хляб

Ако бораксът не е за теб, имаме и друго домашно средство за отърваване от хлебарки – содата. Тук пропорцията, която трябва да използваш е 50% сода за хляб и 50% захар на кристали. Може да замениш захарта с друг сладък, привличащ агент като желе, сок, мед или фъстъчено масло. Объркайте добре сместа, сложете я в съдове, например капачки, и оставете на местата, където сте забелязали активност на инсектите. 

  • Бирен хляб – унищожителят на хлебарки

Когато пийвате биричка, почерпете еднократно (и завинаги) вашите квартиранти с филийка хляб, напоена с алкохолната течност. Ако с бирената примамка не успеш да постигниш пълно отърваване от пълзящите гадини, поне ще се разхладиш и подобриш настроението си. 

А ето, че стигнахме и до момента, в който ти споделяме 2 наистина работещи и ефикасни решения за трайно отърваване от хлебарки. С тяхна помощ се засилиш ефекта на горните методи и ще се отървеш завинаги от пълзящите натрапници, по естествен и безвреден начин. 

 

  • Лепящи къщички

Това са малки клопки, изработени от картон и покрити с дебел слой незасъхващо лепило. Най-добрите капани за хлебарки съдържат и специален атрактант като хранителна примамка или феромони, които безотказно привличат инсектите в лепилото, където те остават, изсъхват и умират.  С лепливите капани отърваването от пълзящите гадове е гарантирано!

Ако в кухнята ти има разстояние между хладилника и шкафовете или зад тях остава ниша, може да използваш и именно такива капани с лепило, които да заложиш на тези места. Вероятността там да се уловят инсекти е висока, а и ще разбереш колко точно нашественици има в имота ти.

  • Комбиниран ултразвуков и електромагнитен уред Slimline 2500

Съвременните технологии ще ти позволят да сложиш край на досадните обработки с отрови и гелове и ще подпомогнат отърваването от инсекти. Един от най-продаваните ни уреди против хлебарки – Slimline 2500 – ефективно отблъсква пълзящите насекоми на площ до 232 кв.м., използвайки високочестотен ултразвуков сигнал и електромагнитни импулси. Трябва само да включиш компактният уред в контакта – устройството ще излъчва променящ се ултразвуков сигнал в диапазона 26 kHz - 40 kHz и по този начин ще дразни слуховата и нервната система на натрапниците. Технологията му ще  повлияе и ба съществуващото електромагнитно поле около кабелите на електроинсталацията в дома ти. Така само с 1 уред ще успееш да защитиш всички помещения в дома си. За период до 3 седмици възрастните насекоми ще напуснат охраняваната площ, което ще ограничи появата на нови яйца и ново нашествие.

Всички уреди против хлебарки и пълзящи инсекти, които ще откриеш на NewFresh.org са безвредни за хората, дори за онези с пейсмейкъри и слухопротезиращи апарати. Освен това апаратите не влияят на телевизионните и интернет сигнали и не вредят на околната среда.

Последните два помощника – капаните и уредите, ще подсилят ефекта на останалите осем метода за отърваване от хлебарките. Така жилището ти отново ще бъде чист и спокоен дом за да обитаван единствено от теб и любимите ти същества!

Публикувано от Тодор Дуралийски